4 oktober, 2020

Seriesegrare efter 12–0 mot Telge

En sprudlande offensiv och gasen i botten från första till sista minuten. Två hattrick-hjältinnor och en kvadrubel-målskytt – IFK Norrköping dam avslutade säsongen storstilat: “Vi kontrollerar matchen hela tiden”, sa Alma Sjödahl efter 12–0 (6–0) mot Telge United.

Nervositet?
   I så fall hade IFK Norrköping dam gömt den i betongen under den östra läktaren.
   Om de rivstartat tidigare matcher på ett bra sätt var det här inte direkt något undantag.
   IFK behövde en poäng för att säkra seriesegern.
   Telge behövde tre poäng för att säkra division 1-spel.
   Det blev aldrig någon spänning.

Redan efter två minuter hade IFK brutit nollan. Mathilda Holmberg tog sig fram på vänsterkanten och snett inåt bakåt hittade Lovisa Gustafsson. Avslutet var knappast hennes hårdaste i karriären men gick likväl in under målvakten Elsa Wieweg.
   En drömstart. På tal om att jobba bort eventuella nerver.
   Att IFK skulle vräka på framåt gick tydligt att se redan från början.
   2–0 kom tio minuter senare när Alma Sjödahl satte dit ett hårt inspel från Filippa Sjöberg.
   Då hade IFK redan haft ett par bra chanser som kunde renderat i mål.
   Fler skulle det komma.
   Ida Anderssons avslut dansade på mållinjen och Irma Cajlakovič avslut stoppades av försvarare. Det var IFK för hela slanten.
   Andersson skulle få utdelning. En indirekt frispark tog i muren och studsade fram till mittfältaren som kunde peta in 3–0 innan Holmberg sex minuter senare gjorde 4–0 efter ett fint samarbete av Gustafsson/Sjödahl.
   Gästerna från Södertälje hade ett par omställningsförsök där ett av dem smet precis utanför Julia Nyströms hörna. Men det kom inget reduceringsmål.
   Istället gjorde IFK både 5- och 6–0. Först genom Gustafsson som krigade sig förbi sin försvarare i djupled och sedan Sjödahl som petade in en målvaktsretur efter ett Ebba Sjögren-avslut.
   6–0 i paus var faktiskt lite i underkant men en dominans från hemmalaget i höstrusket på Östgötaporten.

Den som satte sig till rätta med tanken om att IFK skulle slå av på takten märkte ganska snabbt att hen skulle ha fel.
   Fem minuter hade gått av den andra halvleken innan 7–0 kom.
   Inbytte Grace Demir hittade ett inlägg mot den bortre stolpen där Sjödahl dök upp och förkunnade sitt tredje mål.
   Så fortsatte det i en ganska jämn takt och däremellan var det ett IFK med stort bollinnehav även om det direkta spelet var i majoritet mot att rulla runt.
   På tal om inbytta. Filippa Karlberg öppnade sitt målskytte i kombination med Sjöberg – och det skulle komma en hel del av den varan. Sjöberg smekte fram en fin djupledsboll som Karlberg placerade in 8–0.
   Därefter sjönk tempot och intensiteten en aning även om IFK jobbade sig fram offensivt.
   Med halvtimmen kvar började en ytterligare en målglad period. Från den 68:e minuten till den 79:e gjorde IFK tre mål.
   Sjöberg slog en fin hörna som Karlberg nickade in och sju minuter senare var det inbytte Molly Wiklander som assisterade Karlberg till 10–0.
   Sedan satte Wiklander upp Gustafsson till hennes tredje och till sist kopierade Sjöberg/Karlberg sitt samarbete till 12–0.

Gustafsson gjorde tre mål. Karlberg fyra och Sjödahl tre – plus en assist.
   Och så höll Julia Nyström nollan.
   En helt okej avslutning på serien.
   –Ja, det är det verkligen, log Alma Sjödahl utanför omklädningsrummet efter att både guldhattar och t-shirts delats ut.
   –Det är skitkul och det är det vi har väntat på hela säsongen. Vi har haft det i våra händer hela tiden så det är skönt att det är klart och att det är ett kval som väntar.
   Vad sa ni inför den här matchen?
   –Vi har sagt att vi ska spela som vi spelat, fortsätta köra och inte tänka så mycket. Det gick bra i dag. Vi visar att om vi kör på så kommer målen. Det var en rolig match – det är bara att köra på.
   IFK kontrollerade matchen från start till slut.
   –Vi kunde till och med gjort fler mål. Vi gör det väldigt bra och fortsätter hela matchen även när vi leder stort och det gör vi bra.

Tre mål senast och tre mål i dag. Plus assister både i onsdags och under söndagseftermiddagen.
   En bra vecka för anfallaren som också spelats som yttermittfältare.
   –Det har inte blivit så många mål tidigare under säsongen så det är skönt att det släpper nu. Förhoppningsvis håller det i sig till kvalet.
   Hur viktigt är det att gå in i kvalet med 22–1 i målskillnad på de två senaste matcherna?
   –Det är jätteskönt – vi har ett väldigt bra självförtroende och vet vad vi kan. Det är bara att köra på vårt spel även i kvalet. Vi har en bra trupp och många som kan göra mål. Det hänger inte på en eller några få utan alla kan leverera, sa Alma Sjödahl.

Kvalet över två matcher (hemma/borta) kommer spelas mot IK Rössö från Uddevalla som i sista omgången slog Torsby IF och vann division 1 norra Götaland. Den första matchen spelas borta i Uddevalla.

MATCHVÄRD VAR LUNDBERGS FASTIGHETER.

IFK Norrköping–Telge United 12–0 (6–0)
Division 1 södra Svealand (11:11)
Östgötaporten
Mål: 1–0 (2) Lovisa Gustafsson (pass Mathilda Holmberg), 2–0 (12) Alma Sjödahl (Filippa Sjöberg), 3–0 (18) Ida Andersson, 4–0 (24) Mathilda Holmberg (Alma Sjödahl), 5–0 (42) Lovisa Gustafsson (Selma Cajlakovič), 6–0 (47) Alma Sjödahl, 7–0 (50) Alma Sjödahl, 8–0 (56) Filippa Karlberg (Filippa Sjöberg), 9–0 (68) Filippa Karlberg (Filippa Sjöberg), 10–0 (76) Filippa Karlberg (Molly Wiklander), 11–0 (77) Lovisa Gustafsson (Molly Wiklander), 12–0 (79) Filippa Karlberg (Filippa Sjöberg)