6 mars, 2021

Sen IFK-vändning gav årets första seger

Det såg ut att bli ett nederlag när matchklockan närmade sig slutet. Men IFK ville annat och såg till att 0–1 blev ett positivt resultat i matchens näst sista minut: “Vi behövde segern för självförtroendet”, sa Lovisa Gustafsson efter 2–1 (0–0) mot Lidköpings FK.

Det var två lag som jagade sin första seger för säsongen 2021 under lördagseftermiddagen – och det var en match som hemmalaget öppnade bäst.
   Redan efter några minuter hade IFK både skapat längre anfall och fått en hörna i sin favör.
   Den första kvarten saknade förvisso de riktigt heta målchanserna men båda lagen hade försök och embryon till bra möjligheter.
   Jennie Egeriis hade IFK första bra chans efter en fin djupledsboll från Fiona Eriksson men anfallaren kunde inte överlista Matilda Haglund i Lidköpings-målet. Strax innan hade Maeve Burger på en hörnretur skjutit strax över.
   Båda lagen tryckte ihop och flyttade med på ett bra sätt där det mesta av spelet centrerades på mitten.
   Om IFK var det lag som började bäst var det Lidköping som avslutade den första halvleken starkast. Västgötarna hittade in i matchen och flyttade också fram spelet mer och mer vilket gav upphov till till ett antal bra chanser.
   0–0 i paus var inte jätte-överraskande.

Till den andra halvleken gjorde IFK ett dubbelbyte. Jennie Egeriis och Clara Flenhagen klev ut och ersattes av Alma Sjödahl och Alva Lundin.
   Samtidigt fortsatte Lidköping på samma sätt i öppningen av den andra halvleken. Med ett högre spel och energi. Två avslut senare fick Lidköping en hörna – en hörna de utnyttjade där Emilia Hjertberg nådde högst i trängseln framför mål och nickade in 0–1.
   Strax efteråt hade de ytterligare en bra chans men avslutet smet precis utanför.
   Där och då tog sig IFK i kragen och började sakteligen jobba sig in i matchen i jakten på en kvittering.
   Grace Demir hade ett inlägg som målvakten tippade i ribban och Alva Lundins nick rensades utan på mållinjen.
   Med tio minuter kvar växlade IFK upp.
   Först avslutade Alma Sjödahl – strax därefter löpte hon loss efter en bra boll från Molly Wiklander och serverade Lovisa Gustafsson för kvitteringsmålet.
   –Jag gör inte mer än att peta in bollen. Jag springer i 100 och ser att Alma får bollen och hon lägger en perfekt passning till mig, sa målskytten.
   Om IFK verkade nöjda med 1–1?
   Inte direkt.
   Målet gav energi samtidigt som Lidköping sjönk.
   Därefter kom två chanser som liknade varandra där den andra gav utdelning. Sjödahl trippade förbi på högerkanten och hittade Gustafsson som avslutade och på returen tog Eriksson emot och dunkade in 2–1 i vänstra krysset. Då stod matchuret på 91 och IFK hade vänt 0–1 till 2–1 på sju minuter.

–Jäkligt skönt att vinna. Av de matcher vi spelat i år är den här den prestationsmässigt den sämsta. Men jag är väldigt stolt över laget. Vi gör målen sista tio så vi kämpar hela matchen – men vi kan bättre, sa Lovisa Gustafsson.
   Vad var det som inte fungerade prestationsmässigt?
   –Passningsspelet. Vi var inte riktigt där och inte riktigt fokus i sista tredjedelen. Men man kan ha dåliga dagar.
   Hon lyfter fram starten och slutet av matchen som IFKs.
   –Första 20 var vi ändå där och bättre än dem. Sedan faller vi tillbaka och går inte in i duellerna. Vi har avslut men vi kan bättre och vi har gjort det bättre.
   Hur skönt var det att vända?
   –Skönt! Speciellt eftersom det var de första målen den här säsongen. Det var skönt att vinna och de blev förbannade vilket jag är glad för, de var frustrerade i slutet, log hon. Vi hade inte många chanser (i slutet) men vi var mycket vid deras straffområde, sa Lovisa Gustafsson.

Matchfakta
IFK Norrköping–Lidköpings FK 2–1 (0–0)
Träningsmatch
Platinumcars Arena
Mål: 0–1 (51) Emilia Hjertberg, 1–1 (86) Lovisa Gustafsson (pass Alma Sjödahl), 2–1 (91) Fiona Eriksson
Varningar: IFK: (46) Selma Cajlaković, (73) Grace Demir – LFK: –
Domare: Jacob Mourad
Publik: –
IFK-laget: 99. Cornelia Baldi Sundelius (mv) – 24. Irma Cajlaković, 20. Selma Cajlaković (71’ 18. Alma Ekberg, 3. Clara Flenhagen (46’ 4. Alva Lundin), 16. Grace Demir (76’ 5. Lucia Duras) – 7. Ida Andersson (65’ 8. Molly Wiklander) – 2. Selma Berggren, 21. Ebba Sjögren (58’ 6. Emelie Johansson), 13. Fiona Eriksson – 12. Jennie Egeriis (46’ 10. Alma Sjödahl), 15. Lovisa Gustafsson (k)
Ej använda ersättare: 1. Sofia Hjern (mv)