26 oktober, 2020

Sen AIK-kvittering gav en poäng för IFK

Kallt och blött kombinerat med ett spel i högt tempo och många tuffa dueller. Det var många känslor inblandade när IFK och AIK delade på poängen, 2–2 på Östgötaporten.

Norrköping stod för en stark vändning när man hade AIK på gaffeln och sånär fick med sig alla tre poängen. Men gästerna kvitterade med fem minuter kvar av matchen.

En spelsugen Sead Haksabanovic gav AIK-försvaret bryderier till en början när han med sin aviga spelstil vände ut och in på motståndet. 21-åringen var inblandad i mycket och Budimir Janosevic fick en hel del att avvärja. Ett ribbskott var sedan det farligaste innan AIK tog ledningen då Henok Goitom nickade in Sebastian Larssons hörna efter 26 minuter.

Som lök på laxen tvingades Christoffer Nyman kasta in handduken, skadad, med ett par minuter kvar av den första halvleken.

Men hemmalaget visade karaktär och att man lämnat det negativa baklängesmålet bakom sig och innan ens en minut gått av andra så klev formstarke Jonathan Levi in i handlingen och dunkade dit kvitteringen. Målet bar frukt av en fin framdrivning av Haksabanovic som spelade in i straffområdet mot Thern, som i sin tur visade prov på fin spelförståelse när han hoppade över bollen, innan den hamnade hos IFK:s nummer tio.

Bara några få minuter senare så smekte ”Haksa” in en hörna som Henrik Castegren skallade dit till 2–1 bakom en chanslös Janosevic. AIK fick dock sista ordet när Sebastian Larsson dunkade dit en straff, stenhårt, bakom Isak Pettersson.

Hemmaspelarna visade på en stark karaktär där man återigen slet hårt för varandra och jobbade färdigt alla situationer ute på det våta konstgräset. Sead Haksabanovic ska dock nämnas lite extra då han med sin irrationella spelstil skapade ordentlig oreda hos AIK. Även Levi hade konserverat sin fina målform efter tre fullträffar mot Varberg för åtta dagar sedan. Matchen som sådan svängde en hel del och det fanns chanser åt båda håll för ett avgörande.

Matchfakta: IFK Norrköping – AIK 2 – 2 (0 – 1)
Målen: 0–1 (26) Henok Goitom, 1–1 (46) Jonathan Levi, 2–1 (50) Henrik Castegren, 2–2 (87) Sebastian Larsson (straff).
Varning, IFK: Lars Krogh Gerson (61). AIK: Sebastian Larsson (72), Per Karlsson (75) och Eric Kahl (93).
Domare: Kristoffer Karlsson.
Publik: -.
IFK Norrköpings lag (4-3-3): Isak Pettersson – Linus Wahlqvist, Filip Dagerstål, Henrik Castegren, Lars Krogh Gerson – Alexander Fransson, Eric Smith, Ísak Bergmann Jóhannesson – Jonathan Levi (90), Christoffer Nyman (37), Sead Haksabanovic (83).
Avbytare: Julius Lindgren (mv), Maic Sema, Ishaq Abdulrazak, Egzon Binaku (83), Kevin Álvarez (90), Simon Thern (38), Manasse Kusu.

Nästa match: Söndag 1 November 14.30 mot IF Elfsborg på Borås Arena.

Vinnare halva potten: 07812.