4 december, 2023

Seger i bronsmatchen mot IFK Göteborg

IFK Norrköping besegrade IFK Göteborg i bronsmatchen av de Skandinaviska mästerskapen genom Jesper Lindvalls dubbla kassar till 2-0. Turneringen är nu färdigspelad och huvudtränare Henric Pekkala summerar en lärorik och nyttig turnering för våra akademispelare.

IFK Norrköping kommer in starkast i den första halvleken. Leo Jonsson skapar oreda för Göteborg med sin tyngd och frågan är om han inte tidigt i matchen fälls i straffområdet, domaren låter spelet gå vidare. IFK fortsätter anfalla och Sebastian Hakim hittar Noel Sernelius vars skott täcks, Hakim fortsätter och tar eget avslut något senare men bollen rullar förbi bortre stolpen. IFK Göteborg lyckas komma till farliga yta men kapten Felix Stenman bryter bollen skickligt innan avslutet kommer. Göteborg kämpar för att försvara sig och river ner Sernelius som kommer farande, frispark i farligt läge för kamraterna från Norrköping. Jesper Lindvall lurar alla när han slår bollen hårt och lågt, bollen får en lätt touch i muren men bollen går ändå in i mål för 1-0. IFK:s  högerkant fortsätter att leverera, Hakims boll täcks ut till hörna och Sernelius springer bort till hörnflaggan. Noel slår den hårt och lågt, fram rusar Lindvall upp och slår till, bollen studsar ner i backen och sen in i nät till 2-0 någon minut innan första halvlek blåses av.

IFK Göteborg börjar andra halvlek med den bästa chansen, ett hårt skott går i ribban och studsar upp till en anfallare som nickar returen. Theo Krantz står rätt och kan enkelt plocka bollen i luften. IFK Göteborg blir allt mer offensiva och de kan i perioder hota men avsluten blir i regel inte tillräckligt bra och IFK kan samtidigt hacka upp matchen med eget anfallsspel och tuffhet i duellerna. Slutligen kan IFK Norrköping gå in i mål med sin tvåmålsledning och vinna matchen, vilket betyder att man förblir bäst i Sverige och tar brons i de Skandinaviska mästerskapen. Repris på matchen kan du se här.

Henric Pekkala efter segern:

• Vi gör en väldigt bra prestation i matchen mot IFK Göteborg, första halvlek framförallt där vi har ett spelmässigt övertag, bra tålamod med boll även om vi inte radar upp målchanser men ett övertag som gör att vi förtjänar vår ledning i halvtid. Vi har ett bra grepp om dem defensivt. Andra halvlek börjar lite utveckla sig likt vår andra halvlek mot Strømsgodset i att vi tappar kontrollen men matchen glider inte ur våra händer på samma sätt och sen är jag nöjd med hur vi stänger matchen sista fem-tio. Väl genomförd match.

Vi förblir bäst i Sverige genom att slå Hammarby och IFK Göteborg, hur skönt och viktigt känns det?

• Klart det är kul att vinna dessa två matcher men roligast är att vi mot blåvitt idag matchar dem med ett yngre lag, de har väl 9st 04:or på plan. Trots det är vi bättre och vinner matchen, det är jag mest nöjd med i matcherna mot våra svenska konkurrenter, mot Hammarby har vi ett ännu yngre lag till och med.

Bronsmedaljen, hur känns den?

• Klart vi hade velat spela final men det är kul att avsluta med vinst. All eloge till grabbarna som kunde samla kraft igen efter matchen mot Strømsgodset och levererade en bra match. Vi är nöjda med helheten denna turnering och har på fyra matcher sju bra halvlekar och en mindre bra halvlek i en halvlek. Som vi tyvärr blir hårt straffade i.

Vi beger oss hemåt imorgon, hur summerar du dessa dagar utvecklingsmässigt för spelarna?

• Det här är en jättevärdeful turnering, dels att vara borta länge, spela matcher och träna tight emellan, fotboll, fotboll och ännu mer fotboll. Förhoppningsvis är detta något flera av våra spelare kommer ha nytta av i framtiden när de är ute på liknande resor i sina framtida karriärer. Hur man återhämtar sig, förbereder sig med mera. Vi har dessa dagar mött bra lag från Sverige och Skandinavien, extra kul är det för våra yngre grabbar som spelat dessa matcher och visat att de håller nivån.

Det närmar sig slutet för denna version av P19-laget, hur känns det att säga hejdå till delar av detta gäng och börja med en ny konstellation 2024?

• Det är alltid tråkigt att spelare lämnar, vi har ju relationer med dem liksom och jag hoppas det går bra för dem framöver i deras karriärer och att vi kan se dem i Sylvia men också förhoppningsvis ett par i vårat A-lag. Samtidigt blir det kul att välkomna de yngre nya spelarna som visat framfötterna under turneringen, nu ska vi höja ribban ytterligare och öka standarden i P19 så att vi förhoppningsvis tar fram fler spelare som når fram till A-laget.

IFK Norrköping – IFK Göteborg 2-0 (2-0): Skandinaviska mästerskapen bronsmatch, Marbella Football Center, 4 december

Mål: 1-0 Jesper Lindvall (42′), 2-0 Jesper Lindvall (45′)

Varningar IFK: Noel Sernelius

Startelvan: Theo Krantz – Lukas Lönneberg (60′), Edvin Tellgren, Felix Stenman (K), Jesper Lindvall – Malte Karlsson (60′), Axel Brönner, Noel Sernelius – Sebastian Hakim (86′), Leo Jonsson (77′), Daniel Burubwa (77′)

Ersättare: Emil Holmberg, Lukas Mattsson, Albin Tengbrandt (86′), Moutaz Neffati (60′), Kia Chuko, Ture Sandberg, Åke Andersson (60′), Axel Floric, Lukas Brahim (77′), Sammi Sulejmanovski, Oliver Matic (77′)