25 januari, 2020

Seger i årets första match

IFK Norrköping vann med 2-1 borta mot Sarpsborg 08 efter mål av Carl Björk och Ísak Bergmann Jóhannesson.

Matchen började trevande där IFK och Sarpsborg turades om att ha hand om bollen. Sarpsborg skapade matchens första läge när de i fjärde minuten sköt över från nära håll efter ett inspel från högerkanten. Första kvarten var jämn, sedan tog IFK över mer av bollinnehavet – men det var Sarpsborg som hade de hetaste chanserna. Det farligaste läget kom med kvarten spelad, då Sarpsborgs anfallare löpte bakom backlinjen och kom helt fri med Isak Pettersson i målet. Han lyckades dock inte överlista Isak, som räddade friläget.

I den 24:e minuten tog IFK ledningen, i vad som var den första riktigt heta målchansen för Peking. Sead Haksabanovic snodde åt sig bollen av Sarpsborgs högerback och satte fart från sin vänsterkant. Hans låga avslut räddade målvakten, men på returen dök Carl Björk upp och lade in bollen i öppet mål.

Sarpsborg var vassa i omställningarna och tvingade Isak till flera bra räddningar i första halvlek.

– I första halvlek hittar vi inte riktigt rätt i varken anfallet eller försvaret, vilket gör att vi släpper till många målchanser, säger manager Jens Gustafsson efter matchen.

– Vi får inget tryck på Sarpsborg i anfallsspelet. Vi får vara nöjda att vi leder i halvtid, det var lite oförtjänt. Isak gör flera väldigt fina räddningar i första.

Andra halvlek inleddes med att Sarpsborg kvitterade. Slarv i IFK:s backlinje gjorde att Sarpsborgs Mustafa Abdellaoue kom fri. Ensam med Isak satte Abdellaoue 1-1.

– Andra halvlek är lite bättre, vi kontrollerar den bättre. Vi släpper inte alls till så många chanser förutom den som genererar ett mål. Anfallsspelet är också lite bättre i andra, säger Jens Gustafsson.

I den 70:e minuten gjorde IFK målet som gjorde att man vann matchen. Sead drog igång en kontring från egen planhalva och passade Kristoffer Khazeni som hängde med till höger. Khazeni drev bollen längs med Sarpsborgs straffområde, tvåfotsfintade bort en försvarare och lade sedan upp bollen till ìsak Bergmann till vänster i straffområdet. 16-åringen tog emot och sköt sedan ett hårt skott som målvakten var på, men inte lyckades rädda från att gå i mål.

Speciellt många fler lägen blev det inte för något av lagen och när domaren blåste hade IFK tagit årets första seger.

– Vi får anse insatsen som godkänd, det var många spelare som under matchens gång växte in i det. Det var glädjande att se dem som man inte sett ha på sig IFK Norrköpings A-lagströja så mycket tidigare, säger Jens Gustafsson.

– Nu är vi igång och det känns bra. Vi fortsätter jobba på det sätt vi gjort och fick lite referenser kring vad vi behöver jobba mer med.