IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

20 januari, 2021

Samarbetet med IF Sylvia fortsätter 2021

Det framgångsrika samarbetet mellan IFK Norrköping och IF Sylvia fortsätter under 2021. ”Det är ett samarbete som vi är stolta över och fortsätter värna om i syfte att bli Sveriges främsta fotbollsklubb”, säger Patrik Jönsson, IFK Norrköpings styrelserepresentant för utbildning och ungdomsfrågor.

Båda föreningarna är mycket nöjda med hur samarbetet har fungerat och är glada över att det kommer att fortsätta framöver.

  • Samarbetet inleddes 2013 i syfte att få fram fler spelare till IFK Norrköpings A-lag, och det har visat sig vara ett oerhört framgångsrikt koncept för att producera fler elitfotbollsspelare. Våra ungdomsspelare får längre tid på sig att utvecklas och etablera sig för att nå elitnivå. Det är ett samarbete som vi är stolta över och fortsätter värna om i syfte att bli Sveriges främsta idrottsklubb, säger Patrik Jönsson.

IFK Norrköping och IF Sylvia, som gjorde en stark säsong 2020, satsar stenhårt på utvecklingen av lokala fotbollsspelare.

  • 17–18-åringar som inte direkt kan ta en plats i en allsvensk trupp kommer att behöva fortsatt utveckling för att nå sin potential och bli elitspelare senare i karriären. Sylvia ska vara en brygga, och här jobbar vi med spelare och ledare i en unik träningsmiljö där allt fokus ligger på utveckling. Det primära målet är att låta våra lokala talanger få chansen att bli så bra de kan. De ska inte behöva söka sig till en annan stad för att lyckas, säger Linus Änghede.

Det finns flera exempel på spelare som gått vägen till elitfotbollen via Sylvia. Flera spelare har blivit redo för IFK Norrköping i Sylvia, och en del har också tagit sig högre upp i seriesystemet på annat håll.

  • Några lyckade exempel är Christoffer Nyman, David Mitov Nilsson, Tesfaldet Tekie, Henrik Castegren, Kristoffer Khazeni och Ken Sema. Ken tog en annan väg än de andra, men Sylvia var bryggan vidare ut i världen och proffsfotbollen vilket vi är riktigt stolta över, säger Linus Änghede, och nämner spelare som Jakob Lindahl, Varbergs BoIS, Niklas Söderberg, IK Brage och Marwan Bazi, AFC Eskilstuna, som exempel på spelare som tagit klivet från Sylvia till elitfotbollen.

Det är inte bara spelare som tagit stora steg framåt i Sylvia – flera ledare har utvecklats mycket i miljön kring Sylvia och IFK Norrköping. Kim Hellberg, som var Sylvias huvudtränare under tre år, gör sin andra säsong som assisterande tränare i IFK Norrköping. Rickard Johansson och Mikael Widfeldt, Sylvias tränarduo förra året, har gått vidare till Damallsvenskan och KIF Örebro.

  • Jag hade tre fantastiska år i Sylvia där jag träffade mängder av duktiga fotbollsspelare med drömmar och ambitioner att få leva på sin fotboll. Med hjälp av samarbetet har spelare som inte varit redo för en allsvensk trupp direkt efter spel i U19 fått möjligheten att fortsätta ta steg i en miljö vars främsta fokus är att främja utveckling, säger Kim Hellberg.
  • Det ska bli väldigt spännande att bygga vidare på och utveckla samarbetet med IFK Norrköping och ge nya unga spelare chansen, säger IF Sylvias sportchef Adnan Ergül.

IFK Norrköpings huvudtränare Rikard Norling ser fram emot samarbetet med Sylvia.

  • Det ska bli spännande att under året vara delaktig i talangarbetet tillsammans med Adnan, Linus och tränarteamet i Sylvia. Det har bevisligen varit framgångsrikt över tid med tanke på alla duktiga fotbollsspelare som Linus gett exempel på. Tillsammans med Kim Hellberg kommer jag att arbeta för att samarbetet ska fortsätta blomstra, säger Rikard Norling.

Annonser