4 december, 2023

Pekkala inför bronsmatchen: “Vi behöver vara bra på helheten”

I och med 2-1 förlusten mot norska Strømsgodset så blev IFK Norrköping 2:a i Grupp B i de Skandinaviska mästerskapen. Nu väntar tvåan från Grupp A, bekanta motståndaren IFK Göteborg som tog silvret bakom kamraterna från Norrköping i P19 Allsvenskan.

IFK Norrköping stod för en bra första halvlek mot norska Strømsgodset men tappade momentumet i andra halvlek och fick se sin 1-0 ledning bli till 2-1 förlust i matchens sista minuter. Du kan se reprisen av matchen på Fotboll Play. Nu väntar bekant motstånd från Sverige, IFK Göteborg som också blev tvåa i sin grupp efter förlust med 2-1 mot danska Lyngby BK i gruppfinalen. Senast lagen möttes så vann blåvitt med 1-0 men när säsongen av P19 Allsvenskan summerades låg man 2 poäng bakom kamratföreningen från Norrköping som vann guld.

Henric Pekkala inför bronsmatchen:

• Vi gör en bra första halvlek mot Strømsgodset och skapar tillräckligt många chanser för att göra mer än ett mål, så det var synd att vi bara hade ett in i halvtid. I andra halvlek får vi inte grepp på bollen, våra anfall blir för korta och vi tvingas försvara oss ofta och länge. I det blir benen trötta och avslutningen blir seg, jag tyckte att vi hade lidit oss igenom de tyngsta perioderna och det kändes inte som att de kom till de där riktigt farliga lägena. Tungt att det så snabbt går från ledning till förlust.

Hur hanterar grabbarna den första förlusten sedan september?’

• Som du säger så var det ett tag sedan vi förlora, efter vissla var det såklart en enorm besvikelse. Idag har vi samlat kraft vilket är viktigt i en turnering som denna, man behöver lägga förra matchen bakom sig relativt fort. Det är skillnad i serien när de i regel är en vecka mellan matcherna. Stämningen har lättat upp allteftersom under dagen.

IFK Göteborg är ett starkt och bekant lag, hur skulle du beskriva dem?

• Ett individuellt skickligt lag med många offensiva spelare med hög spets, de kan slå ut sin spelare och skapa lägen själva. Välorganiserade defensivt, de har en tydlig idé och är lite som oss. Välorganiserade med tydlig spets.

Vad behöver vi göra för att vinna mot dem?

• Vi behöver vara bra på helheten, en av nycklarna kommer vara i vårat etablerade spel och hur vi bryter ner deras fembackslinje. De är väldigt bra på att försvara i sin 5-2:a så vi behöver hitta ytorna bakom. I vårat defensiva spel behöver vi vara kompakta och försöka hålla dem utanför, släpper vi in dem emellan kommer deras individuella spets göra det jobbigt för oss.

Placeringsmatcher

1:a plats Lyngby BK – Silkeborg IF

3:e plats IFK Norrköping – IFK Göteborg

5:e plats Odd BK – Hammarby IF

7:e plats Rosenborg BK – Strømsgodset TF

IFK Norrköping – IFK Göteborg: Skandinaviska mästerskapen bronsmatch, måndag 4/12 klockan 15.00, Marbella Football Center