IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

10 juli, 2024

Peking Fanz-ordföranden: “En otrolig utveckling på Curvan”

Alexander Winge tvekade inte när han fick frågan om att bli ny ordförande för Peking Fanz. I en längre intervju berättar 26-åringen hur han vill öka intresset, säkra återväxten – och om Curva Nordahls dragningskraft.

Hör fotboll och politik ihop?

Alexander Winge avslöjar tydligt att han fått frågan tidigare och har haft tid att slipa fram ett svar.

Norrköpingskillen har varit och är lika involverad i Socialdemokraterna som han lever nära IFK Norrköping. Före detta distriktsordförande för SSU i Östergötland, nuvarande ledamot i kommunstyrelsen och verksam i kommunfullmäktige.

På visitkortet står det även Peking Fanz-ordförande sedan ett par månader tillbaka.

  • Fotbollen har varit ganska politisk under många år. Ser vi utomlands är det många klubbar som är väldigt politiska. Fotbollen har använts för att jobba för mångfald och inkludering. Jag skulle säga att fotbollen i grunden är väldigt politisk, säger 26-åringen.

Mötesplatsen, en bit upp på Curva Nordahl, känns given när man ska prata om läktarkulturen kring IFK Norrköping med Alexander Winge. Vid målet beläget närmast oss chippade Christoffer Nyman in sitt första A-lagsmål hemma mot Väsby 2010.

Alexander Winges första Peking-match på plats.

  • En otrolig start. Det året slutade bra med att vi gick upp. Jag hittade hit tack vare kompisar. Då satt jag på Östra men i allsvenskan började vi att stå i klacken. På sektion H som då kanske var en tredjedel av vad Curva Nordahl är idag, minns 26-åringen.

2012 köpte han sitt första årskort och har sedan dess “typ gått på allt”.

  • Jag har länge varit en del av klackkulturen. Det är i klacken jag känner att jag hör hemma. När man tänker tillbaka på hur supporterkulturen växt fram, om man tänker tillbaka på 2012, 2013 och 2014 så var vi inte många. Vi kanske var ett par hundra som stod på sektion H. Det var inga megafoner eller mikrofoner. Från det till att vi alltid är 2-2 500 på Curva Nordahl varje match och att Curvan håller igång fast det går dåligt, så är det en otrolig utveckling, konstaterar Winge.

Varför har Curva Nordahl fungerat?

  • Jag tror att man fick en boost i början av att det gick så förbannat bra det året (2015). Jag tror att det gav en mersmak. Tajmingen var otrolig. Det ser man i efterhand. Det kunde inte bli bättre. Sen hade vi ett gäng år där vi höll priserna ganska låga på Curvan. Det hjälpte till att få människor hit och tycka att det är kul att stå på Curvan.

Var det ett givet ja att bli ordförande i Peking Fanz?

  • Ja, jag funderade inte så länge. Jag är föreningsmänniska och har varit med i olika föreningar på olika sätt i hela mitt liv. Jag älskar fotboll, supporterkultur och att vara en del av en organisation.  Det blev en kanonkombination.

Vad kan du bidra med?

  • Jag har ganska mycket erfarenhet att leda organisationer till att växa. Ser man till de organisationer där jag varit med i innan så är det kanske det jag gjort bäst. Jag har varit med i politiska ungdomsförbund som ordförande. Jag tror att man kan jobba på ett liknande sätt och sätta standarden, sätta strukturerna så att man inte är beroende av att någon med erfarenhet är där. Saker ska fungera oavsett om personer försvinner. Det ser jag att jag kan bidra mest med när det kommer till Peking Fanz – hitta och sätta strukturerna så att organisationen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt. Vi fungerar på många sätt idag, men det finns väldigt mycket utvecklingspotential i Peking Fanz som vi kanske inte fått ut hittills.

Som?

  • Vi ska vara fler aktiva medlemmar. De senaste åren har styrelsen gjort mycket, men vi blir starkare om vi är fler som hjälper till. Där har vi bildat arbetsgrupper som jobbar med olika saker. Vi har en bortarese-grupp som arrangerar bortaresor. En evenemangsgrupp som hjälper till med event på lokalen. Folk får anmäla sig till de här grupperna och jobba med vad de tycker är kul, komma med ett annat perspektiv på saker och ting och bidra med vad de tycker är kul.

Hur kan man locka nya till Curvan?

  • Det är olika. Sportsliga framgångar gör att fler vill komma. Där kanske inte vi får draghjälpen just nu, men annars är det en annan trend nu. Det är häftigt att supporta sitt lokala lag. Kolla ned i division 2 och 3. 15-16-åringar gör banderoller och går på sitt lokala lag i den här orten där det bor 2 000 personer. Den kulturen sprids bland unga. Folk drar folk. Kan v visa från Peking Fanz sida att det är roligt att vara på Curvan så kommer fler välja att komma hit.

Finns det en utmaning i att få hit fler tjejer?

  • Det har blivit bättre än för tio år sedan. Det rör sig i rätt riktning. Kolla på damernas matcher, där är det mycket tjejer på Curvan. Framför allt unga tjejer. Vi arrangerade en sång-work shop med Waria som var väldigt uppskattad. Wilma (Leidhammar) och My (Cato) kom på besök och fick höra klacksånger som Waria-tjejerna hade skrivit. Tjejer i alla olika åldrar har kört igång ramsor. Förra året hade vi ett par som körde nästan en hel match. Såna saker kan gör att vi får en återväxt på Curvan. Överlag tror jag vi behöver öppna upp supporterkulturen för fler och visa vilken fantastisk gemenskap det är. Känslan att vara en del av något större än en själv som vill samma sak, att det ska gå bra för IFK, är häftig.

Vad har derbyna mot Linköping betytt?

  • De har verkligen hjälpt till att boosta intresset kring damerna. Det är kul. Att vi vann senast kan också vara ett lyft. Nu är bortamatchen på en lördag, helt perfekt. Jag hoppas att många som var med förra året och att de som inte var med är sugna på att hänga med. Det var en av de häftigaste bortamatcherna jag varit med om.

Annonser