19 september, 2020

“Otroligt skönt med vinst – det släpper i andra halvlek”

IFK Norrköping dam kopierade resultatet från cupmötet senast och tog sin åttonde seger i årets upplaga av division 1: “Vi har trycket och är ordentliga i försvarsspelet”, sa Alma Ekberg efter 5–0 (1–0) mot Örebro SK Söder.

Lördagseftermiddagen på Östgötaporten bjöd på ett strålande sensommar-väder och ytterligare ett målkalas och ytterligare en nolla för IFK Norrköping dam.
   Efter en lite trevande öppning var det gästerna som skapade den första målchansen.
   Det var ungefär det enda läge Örebro SK Söder hade.
   1–0 till hemmalaget kom efter nio minuter.
   Mathilda Holmberg slog en vänsterhörna som Filippa Karlberg knoppade in.
   Och mycket skulle handla om IFKs fasta situationer och Lovisa Gustafsson var nära att göra 2–0 bara minuter senare efter just en hörna.
   Men det där lilla extra saknades i fokus framför mål.
   Gustafsson försökte. Holmberg försökte. Clara Flenhagen försökte. Närmast var Alma Sjödahl som vek in från vänster och avslutade i ribban. Strax efteråt hade Karlberg en styrning i stolpen.
   Chanser saknades verkligen inte och Örebro ägnade sig nästan uteslutande åt försvarsspel och väntade på omställningsmöjligheter.
   1–0 i paus var kanske inte sådär superlogiskt. Men fotboll handlar ju ofta om att göra fler mål än motståndaren.

Till den andra halvleken växlade IFK upp och fick ett viktigt tidigt mål.
   Tre minuter in vann Alma Ekberg bollen högt, spelade in till Gustafsson som hittade en rättvänd Karlberg som gick på avslut. På den efterföljande returen dök Holmberg upp och petade in 2–0.
   Utdelningen skulle komma i den andra halvleken.
   IFK öste på framåt och hade både chanser och bollinnehav.
Med dryga timmen spelad gick Sjödahl omkull i straffområdet och domaren pekade på 11-meterspunkten. Upp klev Gustafsson men ÖSK-målvakten Lisa Davidsson chansade åt rätt håll och räddade.
   Och det var Davidsson som oftast stod i vägen som sista utpost.
   Eftermiddagens kanske vackraste mål stod Ebba Sjögren för. Gustafsson hittade ett inspel från vänsterkanten till en rättvänd Sjödahl som satte Sjögren i djupet mellan två försvarare och kallt placerade in 3–0.
   Två snabba mål med kvarten kvar satte den berömda spiken i kistan.
   Ronja Karlsson Törnborg mötte upp ett inspel från Sjödahl och dunkade in 4–0 och strax därefter petade LFC-lånet in en hörnnick från Flenhagen.

Alma Ekberg var inblandad i 2–0-målet och var en del av den försvarslinje som återigen höll nollan.
   –Otroligt skönt med vinst. Det släpper i andra halvlek – vi har ett aggressivt försvarsspel som gör att vi är stabila bakåt. Vi har många lägen i första halvlek men i andra är vi mer effektiva och mer ordentliga framför mål.
   Hur var den här matchen jämfört med det tidigare mötet med Örebro?
   –Matchbilden är liknande där vi har trycket och är ordentliga i försvarsspelet. Precis som mot Örebro i Örebro så släpper det målgörandet i andra halvlek.
   Gästerna från Närke hade bara en handfull chanser där ett par av dem kom under en lite sämre IFK-period. Julia Nyström stod för ett fin räddning och just Ekberg hade en viktig brytning i matchens slutminuter.
   –Jag tycker att det är väldigt bra försvarsspel, speciellt när vi är aggressiva och jobbar ihop. Då vinner vi mycket boll och kan sätta upp bollen snabbt spelyta tre och utmana där.
   Hur viktigt är det för känslan att hålla nollan igen?
   –Det är otroligt skönt – det är ett kvitto på att vi har ett bra försvarsspel och det ska vi ta med oss, sa Alma Ekberg.

I helgen är Holmen matchvärd för både dam och herr och i filmen här kan ni ta del av deras arbete med att skapa just hållbara pappersprodukter för morgondagen!

Passa på att köpa magasinet (klicka här) som vi tagit fram tillsammans med Holmen.

–För oss som huvudpartner känns det viktigt att kunna stötta klubben på flera olika vis. Samtidigt som vi bidrar till den långsiktiga utvecklingen av ungdomsverksamheten och seniorlagen, och inte minst ett ökat samhällsengagemang, så är det kul att även kunna bidra med en hållbar och klimatsmart pappersprodukt, säger André Skagervik, Marketing & Communications Director på Holmen Paper.

Hör vad Mathilda Holmberg och Alma Ekberg säger om matchen här.

IFK Norrköping–Örebro SK Söder 5–0 (1–0)
Division 1 södra Svealand (9:11)
Östgötaporten
Mål: 1–0 (9) Filippa Karlberg (Mathilda Holmberg), 2–0 (48) Mathilda Holmberg, 3–0 (66) Ebba Sjögren (Alma Sjödahl), 4–0 (75) Ronja Karlsson Törnborg (Alma Sjödahl), 5–0 (78) Ronja Karlsson Törnborg (Clara Flenhagen)
Varningar: IFK: – ÖSK: (51) Elin Lindström
Domare: Samir Frost
Publik: –
IFK-laget: 55. Julia Nyström (mv) – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen, 18. Alma Ekberg – 10. Alma Sjödahl (80’ 8. Molly Wiklander), 9. Filippa Sjöberg (80’ 5. Siri Ed Kristersson), 21. Ebba Sjögren (70’ 7. Ida Andersson), 6. Mathilda Holmberg (80’ 16. Grace Demir) – 15. Lovisa Gustafsson, 17. Filippa Karlberg (56’ 12. Ronja Karlsson Törnborg)
Ej använda ersättare: 31. Tilda Lundström