IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

27 oktober, 2021

Nationell konferens och besök från La Liga hos IFK Norrköping

Den 9-10 november genomförs Svensk Elitfotbolls nationella utvecklingskonferens i Norrköping. I samband med avslutningen gästar spanska La Liga konferensen för att dela med sig av sina erfarenheter.

Inbjudna till konferensen är deltagare från Svensk Elitfotbolls olika utvecklingsprojekt som genomförts under året. Det inkluderar utvecklingschefsprojektet där klubbarnas utvecklingschefer fått dela med sig av erfarenheter mellan varandra och tillsammans besökt spanska Villarreal och Levante, samt referensprojeketet där anställda i akademierna bland annat fått besöka klubbar i utlandet för att studera hur de jobbar med talangutveckling.

På konferensen, som sker på Platinumcars Arena i IFK Norrköpings lokaler, kommer projekten att presenteras och deltagarna får träffas igen i grupper utifrån vilket projekt man deltagit i.

– Det blir en intressant avrundning på året där vi får ett tillfälle till att utveckla oss vidare och dela med oss av både ny och gammal kunskap. I smågrupperna får man också diskutera vad man implementerat i egna verksamheten, säger Thomas Hasselgren.

La Liga är som en del av utbytet med Spanien, där svenska klubbar nyligen besökte Athletic Club Bilbao, Real Sociedad och Deportivo Alavés, på plats för att prata spelarmetodik och periodisering i akademier. Med sig till Sverige har La Liga tagit Celta Vigo och deras akademi.

– Jag tycker att den här typen av utbyten är bra för alla parter. Vi är stolta över den överenskommelse vi har med den svenska ligan. Vi vill hjälpa varandra att växa och utbyta erfarenheter med fotbollsorganisationer, ligor och klubbar. Vi hoppas kunna utveckla samarbetet än mer i framtiden, menar Carlos Casal Lopez, sportslig koordinator på La Liga som kommer vara en av två personer som representerar La Liga på plats i Sverige.

– Det här är viktigt för oss. Fotbollen är levande och förändras hela tiden och vi måste vara på tårna för att hela tiden ligga i framkant med det senaste. Tillsammans med kollegor från andra länder så vill vi vara med och forma framtidens fotboll.

Carlos från La Liga säger att utbytet med Sverige och besöket här är ett bra tillfälle att uttrycka sig och utbyta erfarenheter samt sprida kännedom om La Liga.

– I Sverige ska vi fortsätta med samarbetet gällande talangutveckling. Vi lär oss av varandra och hjälper våra klubbar stötta varandra. Vi får veta mer om hur svenska klubbar jobbar och de får veta mer om oss. Dessutom sprider vi god kännedom om la liga utanför Spanien.

Under dagarna blandas teoripass för tränarutveckling med praktikpass där bland annat Celta Vigo visar hur de tränar för att bli bättre.

– Vi har med oss Celta Vigos akademi som ett gott exempel att visa för er i Sverige. De kommer visa sitt sätt att jobba, hur de skapat sin metodik, hur de gör med individuell träning. Det viktigaste för oss i vårt akademiarbete är den enskilde spelarens utveckling och det kommer vi visa svenskarna, anser Carlos Casal Lopez.

– Celta kommer att genomföra både praktiska och teoretiska pass i Norrköping, även med svenska spelare inblandade.

Annonser