Alvberger: “Något jag tar med mig för resten av livet”

Thilde Alvberger och Edvin Tellgren blev uppkallade till sina respektive ungdomslandslag i september. F17 landslaget åkte till Spanien för ett sjudagarsläger innehållande matcher mot Indien och Mexiko. Alvberger spelade bägge matcher och ser tillbaka på en fantastisk resa.

Förbundskapten Anders Bengtsson tog i september ut sin F17-trupp för spel. IFK Norrköpings unga högerytter var med på listan och flög ner till Katalonien, Spanien, för ett sjudagars läger med två inplanerade landskamper.

• Vi bodde på en golfresort i hotellrum med fotbollsplan precis bredvid. Direkt efter att vi kom dit så hade vi vårat första träningspass och hade sen en träning per dag. Återhämtningspass efter match och sen instick med tränings- och matchgenomgång.

Första landskampen skulle spelas mot Colombia som lämnade återbud, Brasilien var först på tavlan men senare bestämdes det för Kina. Efter flera fall av coronaviruset så lämnade de återbud tills lotten föll på Indien som till sist stod som motståndare. 3-1 vinst för Sverige och ett inhopp i 63:e minuten för Thilde.

• Det var oklart med alla turer men det var bara att ställa om för Indien och den matchgenomgången. Vi hade genomgången för Kina sen fick vi reda på att de hade corona och sen fick vi ta en ny matchgenomgång om Indien på studs.
  • Spelade 30 minuter, det var jättekul att komma in men en hann ju inte med så mycket. Blir mindre nervöst inför nästa match som jag startade.

Mer speltid blev det mot Mexiko. Alvbergers namn fanns med i startelvan som höger mittfältare i ett 3-5-1 system. Motståndarna bjöd på ett snabbt tempo i början av matchen och Sverige spelade mestadels försvarsspel.

• Mexiko var bättre motståndare de vände spelet fort och vi alla var tvungna att vara helt påkopplade för att hänga med. Första halvlek så hade de spelet och vi pressade mest för att de inte skulle få ha tid med bollen. I andra var vi mer noggranna med passningarna och förberedda på spelvändningar.

Sverige gör matchens första mål en bit in i andra halvlek efter en fast situation. Thilde byts ut i 73:e och kort därpå kvitterar Mexiko på hörna. Trots att det inte blev två raka vinster så är ungdomslandslagsdebutanten glad och nöjd efter upplevelsen.

• Det var en sjuk känsla att sätta på sig landslagsdressen och väldigt lärorikt att möta Mexikos duktiga spelare.
  • Allt som allt en helt fantastisk resa, alla tjejer är öppna och det blir så fokuserat eftersom vi alla vill samma sak. Det här är något jag tar med mig för resten av livet.

Edvin Tellgren behövde inte resa lika långt. I Ystad arrangerades en fyranationsturnering med Sverige, Norge, Danmark och Österrike. Två matcher för vardera lag där vinnaren möter vinnaren och förloraren möter förloraren i andra omgången. Bägge Sveriges matcher slutade med straffläggning. 2-2 slutade det efter ordinarie tid mot Österrike där Edvin gjorde inhoppet i 62:a minuten, Sverige satte sex raka straffar medan Österrike missade sin sjätte.

Mot finalmotståndarna Danmark spelade Tellgren hela matchen som slutade i förlust. 1-1 slutade ordinarie tid efter att Sverige spelat hela andra halvlek med en spelare utvisad. I straffläggningen missar Sverige samtliga sina straffar och Danmark vinner efter att ha satt sitt fjärde försök.