IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

27 oktober, 2022

My Cato: “Målbilden är att ta upp min stad till Damallsvenskan”

Hon är Norrköpingstjejen som ville hem. Norrköpingstjejen som nu, med endast två matcher kvar av säsongen, har allt i egna händer. Lär känna My Cato.

I januari stod det klart. Norrköpingstalangen My Cato skulle än en gång bära kamratstjärnan. Efter ett år i Kvarnsedens IK och sedan ett till i damallsvenska Linköpings FC ville hon hem.

  • När frågan kom upp var det inga tveksamheter alls. Det är det här jag vill göra och här jag vill vara. Målbilden var då, och är nu också, att ta upp min stad till Allsvenskan, det skulle vara det största som kan hända, berättar My om beslutet.

Lägg då till snart ännu ett år i IFK Norrköping till meritlistan och vi kan konstatera att My, bara 20 år gammal, har samlat på sig en hel del rutin på seniornivå. Idag, ett par dagar innan säsongens sista hemmamatch, kan hon blicka tillbaka på ett lyckat år i Elitettan. 

  • Första året har varit över förväntan. När jag kom in sa vi att vi inom tre år skulle kliva upp i Damallsvenskan, och nu är vi här. Även prestationsmässigt har det varit över förväntan och detsamma gäller Tor-Arne. Det har funkat så bra och vi alla har utvecklats så mycket, det har varit en annan nivå än vad jag varit med om tidigare. Jag måste också säga detsamma om publikstödet, det har varit så häftigt, berättar My om det första året.

Vad hade du för förväntningar inför säsongen? 

  • Nej men i och med att målbilden var att gå upp inom tre år så tänkte jag nog kanske att det skulle bli just så. Jag tänkte att vi skulle vara ett topp-sex-lag något år eller två. Jag har ju märkts sedan dess att det finns en sån jävla potential i den här gruppen, och att vi mycket är bättre än så, svarar My. 

My är en av de tjejerna i laget som har erfarenhet från Damallsvenskan sedan tidigare. Trots att hon inte spelade några matcher var hon en del av Linköping FC:s trupp under säsongen 2021. 

  • Det är en enorm skillnad vad gäller tempo och nivå. Steget från Elitettan till Allsvenskan är större än det från Division1 till Elitettan. Det krävs så mycket hårdare jobb, men det oroar mig inte vad gäller vårt lag. Det är en så motiverad grupp, och många av oss är ju inte nöjda med att spela i Elitettan och vill spela högre. Vi är redo att ta jobbet, säger mittfältaren om nivåskillnaden.

Eftersom att hon faktiskt spelat för Linköping FC – och nu istället representerar IFK Norrköping – skulle ett eventuellt damallsvenskt derby bli extra speciellt för My. 

  • Det är verkligen en dröm att få spela ett derby, särskilt i IFK-tröjan. Det motiverar mig ännu mer till att vilja gå upp i allsvenskan, det känns extra skönt att vara i IFK nu med tanke att det kanske blir derbyn. Det hade känts som att jag stod på fel sida om mittlinjen om jag spelade för Linköping i sådana matcher. Jag gillar att supportrarna också verkar längta, säger My. 

Har du upplevt att det finns en rivalitet mellan städerna och klubbarna tidigare? 

  • Nej inte riktigt på det sättet som verkar vara påväg nu. Jag skulle förstå om Linköping FC, som är ett topplag i Damallsvenskan, skulle tycka att det är oroande att IFK som är en såpass stor förening verkligen satsar på damerna. Jag hoppas att de är oroade, säger hon och skrattar. 

 Utöver två fina mål de senaste två matcher har vi också fått se mittfältarens säregna målgest. Hoppet, det med armen rakt upp i luften, kan mycket väl komma att bli en patenterad My Cato-målgest – särskilt om hon fortsätter att göra mål på det här sättet.

  • Jag vet inte vad jag håller på med, säger hon och skrattar till innan hon fortsätter:
  •  Jag har aldrig haft en målgest innan, eller ens vetat hur man gör, men det blir så mycket glädje att jag måste göra nåt. Då har det fått bli den där varianten. 

Faktarutan

Namn: My Cato

Ålder: 20

Uppvuxen: Eneby, Norrköping

Fotbollsdröm: Spela i landslag, och att testa på att spela utomlands

Fotbollsförebilder: Caroline Seger och Olga Ahtinen 

 

Annonser