21 juni, 2020

Mathilda Holmberg: “Det är viktigt att leverera”

Skillnaderna mellan toppen av division 1 och division 3 blev stor under söndagskvällen. IFK Norrköping dam avslutade midsommarhelgen med ett målfyrverkeri: “Alla mål är viktiga oavsett hur de är”, sa Mathilda Holmberg efter 15–0 (11–0) mot Linghems SK.

Om det är viktigt att få in första målet såg IFK till att hålla den klyschan levande. Redan efter sex minuter hade gästerna tagit ledningen och det med en nypa tur där Mathilda Holmbergs inspel styrts i mål av hemmaförsvarare.
   Knappast den start Linghem hade hoppats på för att störa IFK.
   Därefter rullade det på.
   Bara minuten senare hade Ebba Sjögren ökat på till 2–0 och ett målglatt IFK forsatte att forsa framåt ungefär överallt.
   Ida Andersson serverade Selma Cajlakovic till 3–0 på hörna och Lovisa Gustafsson slog in sin egen retur till 4–0. Då hade det gått en kvart.
   Den fina starten gav IFK lugn och självförtroende samtidigt som Linghem försökte att hitta in i matchen.
   Istället kom 5–0 när Sjögren gjorde sitt andra mål för kvällen och när Linghem väl tog sin första av två bonusstraffar gick Sofia Hjern rätt och räddade.
   Det var med andra ord IFKs kväll och match.
   Därefter klev Holmberg in i handlingen och fortsatte sin assist-bonanza.
   Först slog hon en väl avvägd frispark som Gustafsson nickade in – därefter tog hon hand om en för lång hörna och hittade en fristående Alma Sjödahl. Innan pausvilan hann hon också med att återigen assistera Gustafsson och dessförinnan hade Molly Wiklander och Sjödahl bytt mål och målgivande passningar med varandra.
   11–0 i halvtid, tre mål från Sjödahl och sex (!) assist från Holmberg. Ett fint facit för IFK.

När den andra halvleken startade hade IFK gjort fyra byten. Filippa Karlberg, Alma Ekberg, Junis Andersson och Frida Elofsson ersatte Molly Wiklander, Selma Cajlakovic, Ebba Sjögren och Clara Flenhagen.
   Ett IFK som slagit av på takten?
Inte direkt.
   Först räddade Hjern även Linghems andra bonusstraff – sedan hittade Gustafsson Filippa Karlberg som la in 12–0 i öppet mål.
   Även om målfrekvensen inte var lika intensiv som i den första halvleken fortsatte IFK framåt.
   Gustafsson gjorde själv 13–0 efter att ha tagit sig förbi ett par försvarare och kallt placerat in bollen i bortre hörnet, Holmberg assisterade Sjödahl till 14–0 och Anderssons hörna nådde Ekberg som lårade in 15–0.
   Två fyra-målsskyttar i Lovisa Gustafsson och Alma Sjödahl och en dubbel kvadrubbel-assistmakare i Mathilda Holmberg.
   När hände det senast att du gjorde åtta målgivande passningar i en och samma match?
   –Haha, det var nog när jag var liten och spelade fem mot fem. Nej, men det var kul och det var viktigt för självförtroendet men tanke på förra säsongen. Det är viktigt att leverera, skrattade Holmberg i kvällssolen på Lingheden.

Efter urladdningen i den första halvleken sjönk tempot något till den andra halvleken – trots det fortsatte målproduktionen.
   –Det var viktigt att vi fick in många mål men jag tycker inte det ska vara så här stor skillnad på två divisioner. Men det visar att vi forsätter att tugga på.
   Efter bytena i paus blev ovana positionen för en del spelare. Det löste IFK utan problem.
   –Det är kul att alla tar för sig och vågar utmana lite extra. Vi jobbar som ett lag tillsammans och om vi blev av med bollen tog vi tillbaka den på en gång.
   En annan utmaning var underlaget även om IFK tränat på naturgräs under veckorna gräset på Östgötaporten lades om.

Nu väntar en hel träningsvecka innan serien forsätter. På lördag väntar nykomlingen IK Tun hemma, vilket är den sista matchen innan sommaruppehållet.
   Vad ska ni ta med er från den här insatsen in till den matchen?
   –Att våga utmana, det gör inget om man blir av med bollen – och självförtroendet när vi vann med så mycket. Det är bara att kriga på.
   Och en rätt bra avslutning på midsommarhelgen?
   –Ja, det är det absolut – det var riktigt kul, sa Mathilda Holmberg.

Matchfakta
Linghems SK–IFK Norrköping 0–15 (0–11)
LågenergiHus Damcup, kvartsfinal
Lingheden
Mål: 0–1 (6) Självmål, 0–2 (7) Ebba Sjögren, 0–3 (11) Selma Cajlakovič, 0–4 (15) Lovisa Gustafsson, 0–5 (18) Ebba Sjögren, 0–6 (21) Lovisa Gustafsson, 0–7 (26) Alma Sjödahl, 0–8 (29) Alma Sjödahl, 0–9 (35) Molly Wiklander, 0–10 (37) Alma Sjödahl, 0–11 (45+1) Lovisa Gustafsson, 0–12 (56) Filippa Karlberg, 0–13 (67) Lovisa Gustafsson, 0–14 (68) Alma Sjödahl, 0–15 (14) Alma Ekberg
Varningar: LSK: 6. Katja Mundel Svensson – IFK: (46) Alma Sjödahl
Domare: Emil Malmfors
IFK-laget: 1. Sofia Hjern – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič (46′ 18. Alma Ekberg), 3. Clara Flenhagen (46′ 4. Frida Elofsson), 16. Grace Demir – 21. Ebba Sjögren (46′ 5. Junis Andersson) , 7. Ida Andersson, 6. Mathilda Holmberg – 9. Molly Wiklander (46′ 17. Filippa Karlberg), 10. Alma Sjödahl, 15. Lovisa Gustafsson
Ej använda ersättare: 55. Julia Nyström (MV)