IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

9 augusti, 2020

“Man måste göra det allra bästa man kan på alla träningar”

15-årige målvakten Vilgot Ederth besökte en träning på Östgötaporten för att ta del av hur målvakterna jobbar i IFK Norrköping. “Jag ville få uppfattning om hur det går till på den här nivån”, säger Vilgot om besöket.

Vilgot, som spelar i Smedby AIS, tittade på en träning och fick därefter sätta sig ned med Isak Pettersson och målvaktstränare Maths Elfvendal för att höra hur IFK Norrköping arbetar med sina målvakter och vad man som 15-åring kan tänka på i sitt eget fotbollsspelande.

 • Jag har spelat fotboll i ungefär nio år, och jag blev målvakt “på riktigt” för 5-6 år sedan, förklarar Vilgot.

Under de första åren av sin fotbollskarriär var han utespelare, precis som Isak Pettersson.

 • Jag var utespelare, samtidigt som jag var målvakt, fram tills jag var 16 år. Det har jag haft jättestor nytta av. Jag vet inte hur det sett ut annars, men jag känner att jag har stor nytta av det i hur vi vill spela här, där jag är involverad mycket i spelet. Det hjälper mycket att man varit ute på planen, säger Isak Pettersson.

Isak ger Vilgot tipset att han ska be tränaren att få vara med på övningarna som utespelarna kör på träning, som possession-övningar.

 • Det gör jättemycket. Målvaktsspelet är så mycket mer än att bara rädda skott.
 • Jag brukar spela några matcher som utespelare också så jag ser till att man får med spelet med fötterna också, säger Vilgot.
 • Det är bra att ta med sig för alla målvakter. Julius Lindgren, som är andrakeeper i Allsvenskan, är utespelare en gång i veckan, antingen i Sylvia eller i ett ungdomslag hos oss. Han är 97:a, så du kan bibehålla det där i flera år, tillägger Maths Elfvendal.

Vilgot: Förutom ett stort intresse och att man lägger ned alla timmar på planen och utanför, med att sova och äta rätt, vad är det som gör att man tar sig långt?

 • När jag var i din ålder kände jag mest att jag fick offra grejer. Man kanske inte ska säga offra, för man får mycket tillbaka, men man får prioritera. Ibland är det inte helt enkelt när ens kompisar går ut och gör massa roliga grejer och man själv får stanna hemma. På min student till exempel, då var jag på lån i Öster, hade vi match dagen efter så jag fick lägga mig i tid och ta det lugnt. Det är kanske inte så kul just då, men det är det när man gör en bra match dagen efter och vinner. Man får prioritera under vägens gång och det är värt det, svarar Isak.

Att offra, eller prioritera bort, saker för fotbollen kan vara svårt när man är 15 år.

 • Det beror en del på vilken umgängeskrets man har, hur svårt det är att vara proffsig med kost, sömn och träning. En del har kompisgäng där ingen är proffsig eller har förståelse för det, och då är det svårare än om du umgås med andra som vill bli bra på fotboll. Då hjälper ni varandra. Samtidigt måste man kunna slappna av: är du proffsig i 360 dagar är det självklart inte hela världen att du är vaken sent de andra dagarna, men majoriteten måste vara bra, säger Maths Elfvendal.

Isak fyller i:

 • Det är viktigt att det inte blir så att du tänker på exakt vad du måste göra varje dag. Jag har spelat med många duktiga spelare när jag var yngre, som helt enkelt tröttnade på fotboll för att det blev alldeles för mycket fokus på när de skulle äta, sova och träna. Du får inte glömma bort att ta det lugnt. Det är otroligt viktigt att du mår bra.

Vilgot: Isak, hur mycket extraträning körde du när du var 15 år?

 • Då tränade jag med Halmstad som målvakt, men var också ytterback i division 6. Målvaktstränaren i HBK pushade mig mycket med fysen och vi gnuggade mycket bål, och det är det som är grunden i allt vi gör nu.

Hur kunde en träningsvecka se ut?

 • Jag sluta skolan runt klockan 15, därefter tränade jag med Halmstad och med Veinge på kvällen. Jag kanske hade två dagar ledigt i veckan, och ibland blev det för mycket träning. Då blev jag ju bara sämre av att gå ut och träna igen. Det var svårt att dra ned på träningen när det var så kul, det var nog mamma och pappa som fick säga till mig att vila, haha.

Maths Elfvendal fyller i med vad han tycker är viktigt att tänka på:

 • När du tränar när du är trött tränar du på sådant du inte vill träna på. Du vill inte hoppa lågt eller vara långsam som målvakt. Du vill alltid vara fräsch när du är på träning, det kommer man inte alltid vara för man ska också tänja gränser, men om du oftare är trött än pigg på träning kommer du aldrig att träna på ditt absolut bästa. Det kan vara bättre att träna fem gånger i veckan än åtta, om träningen är bra.
 • Precis. Jag märkte att jag blev bättre när jag gick ner i färre pass och blev piggare. Det handlar inte om hur mycket du tränar, utan om hur bra träningarna är, säger Isak.
 • Det är sällan målvakter räddar sex skott i rad, ofta får du inte ens så många på dig under en match. Det är ingen uthållighetssport att vara målvakt, säger Maths.

Maths säger att Vilgot kan ta inspiration från hur de jobbar i svenska landslaget.

 • Efter varje träning samlas 8-10 spelare och kör lite egen fys. De lägger sig i en cirkel och varje spelare får bestämma en övning som de kör i 30 sekunder; armhävningar, sneda situps eller vad det kan vara. Om du har några som är ambitiösa i ditt lag – samla dem och gör det efter varje träning! Gör du det från och med nu efter varje träning kommer det att ge resultat.

Vilgot förklarar varför han kontaktade Maths för att få besöka en träning:

 • Jag ville få se hur det går till på den här nivån och hur det skiljer sig från hur man själv tränar, och varför det är just de spelarna som tagit sig hela vägen hit.

Vad tar du med dig från besöket?

 • Man märker att de tar det på största allvar. Även om de har en rolig jargong där de skämtar med varandra så tar de målvaktsspelet på största allvar och går in för att göra det bästa av det. Det är något jag tar med mig, att man måste göra det bästa man kan på alla träningar.

Annonser