IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

8 april, 2024

Målade Curva Nordahl i 80 timmar: “Fin respons”

Från grå betong till färgsprakande kärlekshyllningar. “Responsen har varit jättefin”, säger Liselott Grenblad om muralmålningen bakom Curva Nordahl.

Du kanske uppmärksammade uppfräschningen i samband med den allsvenska premiären. Liselott Grenblad har slitit många timmar på ett otacksamt underlag men känner att det var värt mödan.

Konstnären som gärna illustrerar favoritlaget och supporterkulturen kring IFK Norrköping möter upp framför den mäktiga väggmålningen.

  • Drygt 80 timmar tog det. Jag har haft träningsvärk på ställen jag inte visste man kunde få träningsvärk på. Allt för konsten och allt för Peking, säger Liselott.

Vad känner du när du tittar på det färdiga resultatet?

  • Jag är nöjd, men sen ser man alltid smågrejor som man vill fixa till i efterhand. Så är det alltid när man målat någonting, man blir aldrig klar.

Responsen från IFK-supportrarna?

  • Jättefin. Verkligen. Både äldre och yngre. Många har sagt att de tycker det är fint och ett roligt initiativ.

Betongen behövde färg?

  • Ja, det ser lite roligare ut nu när man kommer hit, tycker Liselott som fick fritt spelrum, men det blev ett större projekt än vad som först var planen.
  • De frågade om jag ville göra den lilla väggen men då frågade jag om jag inte kunde få göra hela i stället – och det fick jag. Jag ville ha Rädda Svensk Fotboll-flaggan synlig. Det är en viktig position och ett ställningstagande som betyder mycket. Det är inte bara hopp och lek på läktaren, utan också kamp.

Något mer du ville du få fram?

  • Mycket flaggor. Det är ett viktigt inslag och hur det ser ut på Curvan. Snoken står för Snoka, såklart. Den ringlar iväg med Lennart Johanssons pokal. Sen är det en fågel Fenix som reser sig ur askan. Den symboliserar Norrköping som stad, historiskt. Staden har brunnit ned men det står även för IFK Norrköping som har varit i topp, fallit ned och sen tagit sig tillbaka igen, förklarar Liselott.

Givetvis finns även Gunnar Nordahls ansikte porträtterat.

  • Jag hade en idé om att det skulle vara lite konfetti-tifo också. Det fanns inte tid för det, eller utrymme. Man står inte jättenära och tittar. Folk går mest förbi. Det ska inte vara för mycket detaljer. Jag fick begränsa allting jag skulle vilja göra. Det är ingen vernissage på så sätt.

Hur är det att måla väggar jämfört med andra material?

  • Det är väldigt stor skillnad, inte minst hur materialet beter sig. Här sög väggarna upp väldigt mycket färg så man fick lägga fyra lager hela tiden. Det blev många, många lager. Det var anpassningar att göra men också bara kul. Jag var här dagtid och på kvällar. Det har gått förbi lite städpersonal som hejat på mig. Kvällstid har det varit aktivitet. Tifogruppen har varit här och på planen har det varit träningar. Jag har tjuvkollat hur statusen där ute är på planen i bland.

Liselott Grenblad är imponerad av den bubblande påhittighet och skapandeglädje som råder i supporterled i IFK.

  • Den är levande i allra högsta grad. Jag målar, andra skriver fantastiska låtar och gör musik. Det är en levande supporterkultur kring IFK Norrköping och den växer hela tiden.

Annonser