IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

12 juli, 2021

Magnus Karlsson är IFK Norrköpings nya klubbdirektör

IFK Norrköping kan med glädje presentera Magnus “Munken” Karlsson som ny klubbdirektör. “Jag är stolt över att vara här igen och det är det finaste jobbet man kan ha i Norrköping”, säger “Munken”.

Magnus “Munken” Karlsson är ett välbekant namn i Norrköping. I slutet av 80-talet flyttade den gamla försvararen från hemstaden Eskilstuna till Norrköping.

 • Jag spelade här från -87 till -91, och en stor del av min fotbollsuppfostran och mitt fotbollsliv började här. Efter karriären som fotbollsspelare lade jag fotbollen lite åt sidan och satsade på en civil karriär, säger Munken.

Yrkeskarriären fortsatte med försäljningsjobb hos Skandia, Handelsbanken och försäkringsbolaget SPP. På SPP avancerade Munken till försäljningsdirektör innan han drabbades av en hjärntumör som gjorde att han blev hemma i ett halvår. Tillbaka på jobbet blev han personaldirektör innan han kom till IFK Norrköping som klubbdirektör 2014.

 • Jag var här i IFK Norrköping 2014 och halva 2015 och efter det gick jag till Lagardére, en internationell koncern med kommersiella rättigheter inom sport. Jag tyckte att jag kunde försäljning när jag var här sist, men jag lärde mig mycket på Lagardére, säger Munken.

Våren 2018 lade Lagardére ned och Munken stod utan jobb.

 • Affärskonceptet funkade inte i Sverige, det byggde på en tysk affärsmodell. Det flög inte och man stängde ned alla kommersiella rättigheter i Sverige och gick tillbaka till Tyskland. Samtidigt sladdade Eskilstuna United i Allsvenskan och stod utan tränare. Bakom kulisserna hade jag varit med på deras resa från division två till Damallsvenskan, och de ringde och frågade om jag inte kunde träna laget. Jag sa att jag kunde köra hösten ut, men sedan var det så kul att jag fortsatte. Jag blev manager och har varit det i tre år nu, säger Munken, som har ett avtal med Eskilstuna United som innebär att han inte vet när han kan ansluta till IFK Norrköping.

Munken har följt IFK Norrköping och utvecklingen kring de lediga posterna föreningen haft under våren.

 • Jag har haft koll på att föreningen sökte och jag har haft kontakt med folk i IFK i perioder – ibland har jag frågat och ibland har någon frågat mig om jag inte borde söka tjänsten som klubbdirektör. Det var dock inte varit några formella kontakter förrän på slutet, då det gått ganska fort.

Vad kan du tillföra som klubbdirektör?

 • Jag kommer bättre förberedd nu än jag var 2014. Det finns en helhet med elitidrott, gym, restaurang, event, fastighetsbolag och akademi som behöver hanteras och utvecklas. Hela IFK Norrköping behöver gå i takt framöver. Det är sporten som dragit föreningen och jag tror att den behöver bli starkare i alla andra delar. Konkurrensen ökar och fler vill vara med – det är en ständig utveckling och förbättring som krävs. Jag tror, eller jag vet, att jag kan bidra till den helheten.

Vad ser du för skillnader på IFK Norrköping 2014 och IFK Norrköping 2021? 

 • 2014 var ett tufft fotbollsår där vi låg under nedflyttningsstrecket med bara fyra omgångar kvar att spela och ekonomin var hårt ansatt. På den tiden ägde vi inte spelarna, det gjorde Peking Soccer Invest, och föreningen satt inte på några tillgångar. Det fanns inte många vägar ur och vi började förhandla med PSI om att lösa ut dem. Det var en början, att vi ägde våra spelare igen, säger Munken, och fortsätter:
 • Det blev ett otroligt lyft med Curva Nordahl och de sportsliga framgångarna 2015 och det gav mer publik och bättre stämning. Att spelarna var IFK:s igen och att 2015 slutade lyckligt lade grunden till att det idag finns en finansiell styrka i balansräkningen. Det ger en trygghet för IFK Norrköping att fortsätta utvecklas – samtidigt finns det en enorm utmaning i driftunderskottet. Det finns ökade förutsättningar för styrelsen och andra beslutsfattare inom föreningen vilket gör att IFK själva kan ta den riktning man vill istället för att på samma sätt påverkas av omvärldsfaktorer, säger 53-åringen.

Tillbaka i Norrköping efter många år. Hur känns det? 

 • Det är lite svårt att ta in. Mina fotbollsrötter och fotbollsvärderingar sitter ihop med IFK och det var i Norrköping jag började mitt vuxna liv. Jag har en stark anknytning till stan och när jag inte har jobbat här har vi ändå bott kvar. Jag är väldigt stolt över att vara här igen och det är det finaste jobbet man kan ha i Norrköping.

IFK Norrköpings ordförande Sakarias Mårdh är mycket nöjd med att Munken blir IFK Norrköpings nya ordförande.

 • Vi har sökt en klubbdirektör med ett starkt engagemang och driv som kan ta föreningen till nästa steg. Vi behöver bredda satsningarna på alla delar av föreningen och av dem vi träffade i rekryteringsprocessen var Munken den som stack ut. Han har kompetens inom fotboll, försäljning och marknad och vi i styrelsen är väldigt nöjda och glada över att Munken tackade ja till att bli klubbdirektör.

Sedan Jens Magnusson lämnade sitt uppdrag har Örjan Hansson klivit in som tillförordnad klubbdirektör, vilket han kommer att vara fram tills att Munken är på plats.

 • Mitt uppdrag var att ordna en så bra plattform som möjligt för den permanenta klubbdirektören. Det har jag försökt göra och vi har kommit långt på vägen efter vintern som varit. Jag tycker mig se en harmoni bland medarbetarna där man jobbar mellan avdelningarna och när man gör det ser man att prestationerna ökar. Jag tycker att vi är på rätt väg, säger Örjan Hansson.

Sakarias Mårdh vill å styrelsens vägnar lyfta vad Örjan Hansson gjort för IFK Norrköping.

 • Styrelsen vill tacka Örjan för den otroliga insats han gjort, och vi är mycket glada över att han tackade ja till att vara tillförordnad klubbdirektör i ett läge när vi verkligen behövde det. Vi är tacksamma för vad Örjan gjort, säger Sakarias Mårdh.

Varmt välkommen tillbaka till IFK Norrköping, Magnus “Munken” Karlsson!

Annonser