26 januari, 2024

Lyngby-IFK: Förlust i årets första träningsmatch

IFK Norrköping förlorade nere i Danmark mot ett starkt Lyngby. 4-0 i första halvlek blev till 4-1 när matchen var slut.

IFK Norrköping ställde upp med en elva som innehöll en mix av rutin och ungdom i regnrusket på Lundtofte Idrottsplats i Lyngby, norr om Köpenhamn.

I mittförsvaret startade Edvin Tellgren, nyss fyllda 19, tillsammans med Isak Ssewankambo, som gjorde sina första matchminuter sedan skadan för knappt ett år sedan. 20-årige Marcus Baggesen startade som vänsterback, Daniel Eid på andra kanten.

På centralt mittfält startade Axel Brönner, 15 år, ihop med Arnór Traustason. På kanterna inledde Noel Sernelius, 17 år, och Isak Andri Sigurgeirsson, 20 år, och Vito tog platsen bakom Nyman längst fram.

I den sjätte minuten tog hemmalaget ledningen genom ett skott från distans.

Lyngby utökade till 2-0 på nick i den 11:e minuten, och 3-0 genom ett avslut från nära håll i den 20:e minuten.

Därefter skapade IFK Norrköping sin första stora chans. Arnór Traustason vände bort en blå och satte bollen till Nyman i djupet – men målvakten räddade.

Mot slutet av halvleken såg det ut som att Nyman skulle komma fri med målvakten, men han vinkades av för offside. Lyngby ställde om kort därefter och skickade in 4-0 intill stolproten.

Planen inför matchen var att hela laget skulle bytas i halvlek, och så blev det.

David Andersson, 20 år, ersatte Jansson mellan stolparna. Backlinjen bestod av Dino Salihovic till höger, nyförvärvet Amadeus Sögaard och Anton Eriksson i mittförsvaret och Yahya Kalley till vänster. Ture Sandberg, 18 år, och Fritiof Hellichius, 20 år, blev ny mittfältsduo med Stephen Bolma, 19 år, framför sig. Fronttrion var Carl Björk, Leo Jonsson, 19 år, och Laorent Shabani.

David Andersson sattes på prov direkt när Lyngby spelade sig fram till ett friläge. Andersson hanterade situationen utmärkt och avvärjde.

I den 55:e minuten skulle Leo Jonsson bli årets första målskytt. Laorent Shabani snurrade på kanten och lyfte in ett mycket fint inlägg mot bortre stolpen, där Jonsson mötte perfekt med pannan och nickade in 4-1 i nättaket.

Kort därpå var det nära ytterligare reducering. Hellichius hörna från höger styrdes mot mållinjen, men hemmalaget skickade undan precis innan bollen gick över den.

I den 72:e minuten tog sig hemmalaget ned på vänsterkanten och lyfte in ett inlägg. En blå flög fram och mötte till synes perfekt med pannan från nära håll, men David Andersson sprattlade till på ett mycket starkt sätt och hindrade bollen att gå i mål.

Det fanns chanser för att jämna ut siffrorna än mer. Shabani testade målvakten när han vek in från vänster, och mot slutet av matchen var Leo Jonsson mycket nära att bli tvåmålsskytt men avslutet gick över.

När klockan tickat upp strax över 90 blåste domaren av och efter 4-0 i halvtid och 0-1 i andra skrevs slutresultatet i årets första träningsmatch till 4-1.

Huvudtränare Andreas Alm om dagens träningsmatch:

• Det var skönt att få spela match, det är så mycket bättre än att träna eftersom det verkligen ger något att förhålla sig till – ett resultat och framförallt en prestation. Sen är det klart iögonfallande med 4-0 underläge så tidigt i första halvlek, därför var det särskilt skönt att vi ändå kunde gå ut och vinna andra halvleken med den ‘andra elvan’.

Om vad för insikter han tar med sig:

• Jag tycker att tempot i försvarsspelet i den första halvleken ger oss en viktig ‘takeaway’ och en riktning för vad vi behöver jobba med. Sen tycker jag även att det genom matchen finns en rad bra anfall att ta med sig. Vi lyckas inte hantera tempot konsekvent idag, varken på boll eller utan boll –  det är där vi brister, säger han fortsätter:
  • Med det finns många saker jag tar med mig. Jag har fått se spelarna med varandra i olika konstellationer, i vind och regn, i motgång och medgång. Som sagt, det finns många delar och insikter att ta med sig.

Om IFK:s yngsta spelare – Axel Brönner och Noel Sernelius – prestationer:

• Noel har några fina aktioner offensivt, vilket jag är glad över. Han hade en stor utmaning på sin kant. Axel är avslappnad och jag tycker att han visar att han även i motgång resultatmässigt kan spela sitt spel, hitta sina passningar och vara väldigt ‘lätt i foten’. De hade svårt att fånga honom idag, vilket imponerade på mig.

Lyngby BK-IFK Norrköping 4-1 (4-0): Träningsmatch, Lundtofte, Danmark.

Startelvan: Oscar Jansson – Daniel Eid, Isak Ssewankambo, Edvin Tellgren, Marcus Baggesen – Axel Brönner, Arnór Traustason – Noel Sernelius, Vito, Isak Andri Sigurgeirsson – Christoffer Nyman (K).

Andra halvlek: David Andersson – Dino Salihovic, Anton Eriksson (K), Amadeus Sögaard, Yahya Kalley – Ture Sandberg, Fritiof Hellichius – Laorent Shabani, Stephen Bolma, Carl Björk – Leo Jonsson