29 september, 2019

Lovisa Gustafsson segerorganisatör mot Lindö FF

Derbymatchen fick aldrig någon riktig nerv och IFK Norrköping dam plockade alla tre pinnar hemma på Östgötaporten. Lovisa Gustafsson var inblandad i nästan allting och avslutade säsongen med ett hattrick och en assist.
–Det var roligt att spela men andraplats för andra året i rad är riktigt surt. Det är både bra och dåliga känslor just nu, sa Lovisa Gustafsson efter 4–0 (2–0) mot Lindö FF.

Det var en hel del på spel under lördagseftermiddagen och IFK Norrköping dam var tvungna att ta tre poäng för att ha en chans på kvalplatsen.
   Och visst gjorde de sitt.
   Redan innan matchuret tickat upp på tre minuter hade hemmalaget tagit ledningen. Filippa Sjöberg slog en djupledsboll som Lovisa Gustafsson tog emot och trots en lång förstatouch nådde hon före målvakten och med högerfoten petade in ledningsmålet via stolpen.
   Därifrån såg IFK till att behålla både ledningen, spelövertaget och matchen. Bara tre minuter senare tog Gustafsson vara på ett långt inkast av Sjöberg men berövades mål av ribban.
   IFK som varit farliga på fasta situationer fortsatte framåt och hade halvchanser, framförallt efter hörnor – när Gustafssons nästa chans dök upp var det dock ett inlägg och en stolpnick.
   Men skam den som ger sig.
   Strax innan halvtid fick hon utdelning. Clara Flenhagen satte en fin boll i djupet på högerkanten där Gustafsson höll ifrån sin försvarare, vände in och placerade in 2–0. Ett sådant där psykologiskt mål innan paus.

Med 2–0 på Östgötaporten och 1–1 för Jitex fanns det förhoppningar när den andra halvleken började. Att IFK skulle bevaka resultatet?
   Inte direkt.
   Den offensiva framfarten fortsatte och tre minuter in i den andra halvleken fälldes Gustafsson i straffområdet av en utrusade Anna Veström i Lindömålet. Domaren pekade på straffpunkten, Gustafsson tog bollen, la upp och placerade in sitt tredje mål. Ett mål som innebar hennes 14e på 12 matcher.
   Det var ett dominant hemmalag och de gånger Lindö fick upp bollen saknades skärpan i den sista tredjedelen. De få gånger Sofia Hjern fick något att jobba med såg hon trygg och lugn ut.
   Lovisa Gustafsson skulle inte göra alla mål själv men likväl assistera till det sista.
   Anfallaren tog sig fram på högerkanten ner mot kortlinjen, höll undan och serverade Ebba Sjögren som enkelt kunde lägga in 4–0 med bredsidan.
   Då hade det gått 52 minuter och därefter lugnade både spelet och tempot ner sig. Mycket mer än en Lindö-hörna och ett Nor Mustafa-avslut hände inte och IFK avslutade säsongen med en derbyseger.

En seger som egentligen inte betydde så mycket i och med att Jitex tog tre poäng och snodde åt sig den enda kvalplatsen i division 1 mellersta Götaland.
   –Vi hade hoppats på Bergdalen (1–3 mot Jitex) men det lyckades inte. Många av oss hade hoppats, då blir det som en tung smäll igen. Många tjejer hade verkligen verkligen velat kvala, och även vi ledare, sa assisterande tränare Christin Lilja till Norrköpings Tidningar efter matchen.
   Som summerade matchen så här:
   –Vi var jättebra, skapade mycket lägen. Det mattades lite i andra, men vi gjorde det vi skulle. Året har varit jättebra, alla har bidragit och vi har fått ihop gänget. Vi har börjat en väg som man får fortsätta på, det blir toppen.
   Lovisa Gustafsson gjorde sina första mål efter hjärnskakningen.
   –Det har varit riktigt jobbigt, men skönt att vara tillbaka. Hoppas det blir tredje året gillt, att vi har turen på vår sida med stolpe in istället för stolpe ut, sa hon till Norrköpings Tidningar.
   Med hennes 14 mål vann hon den interna skytteligan, ett mål före kollegan Alma Sjödahl.
   –Jag hade som mål att nå bättre än förra året, det var 17 då men det gick inte. Jag är jättenöjd ändå.

Tack för säsongen 2019. Vi ses snart igen!

IFK Norrköping–Lindö FF 4–0 (2–0)
Division 1 mellersta Götaland (22:22)
Östgötaporten
Mål: 1–0 (3) Lovisa Gustafsson, 2–0 (45) Lovisa Gustafsson, 3–0 (48) Lovisa Gustafsson (straffmål), 4–0 (52) Ebba Sjögren