IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

3 september, 2021

Lägeskoll i Elitettan: detta har hänt sedan transferfönstret stängde

Transferfönstret stängde för ett tag sedan och det har hänt en hel del i IFK Norrköpings trupp. “Vi är nykomlingar och det här är ett jätteviktigt år för att skaffa sig erfarenhet”, säger sportchef Ingela Andersson.

IFK Norrköping har avverkat drygt halva debutsäsongen i Elitettan. IFK öppnade säsongen starkt och tog sju poäng på de inledande fyra matcherna, men därefter har det gått tyngre. Med 17 spelade matcher har IFK Norrköping spelat ihop 15 poäng och ligger på plats 12 av 14 i Elitettan – 10 respektive 11 poäng mer än Bollstanäs och Borgeby som är under nedflyttningsstrecket.

  • Vi har inte riktigt fått ut det vi vill ännu. När vi gick på sommaruppehåll hade vi in princip fått ihop de poäng vi kalkylerat med – men uppstarten har inte blivit som vi velat, säger Ingela Andersson.

IFK Norrköping har under de senaste åren varit vana att vinna i stort sett varje match och legat i toppen av division 1. Elitettan är något annat.

  • Förra året kunde vi göra misstag både offensivt och defensivt, men straffades inte på samma sätt och kunde ändå vinna matchen. I division 1 kunde vi bränna många öppna lägen och ändå vinna stort – men i Elitettan kanske vi bara får tre avslutslägen på en hel match. Där måste vi bli mer noggranna, säger Andersson.

Truppen har spetsats med tre rutinerade tjejer. Camilla Olsson har hämtats in från IFK Kalmar och amerikanskorna Erica Cunningham och Gloria Douglas har anslutit från FC Zürich och tyska Saarbrücken. Camilla och Erica har avtal säsongen ut och Gloria har kontrakt även över 2022.

  • Vi är nykomlingar och det här är ett jätteviktigt år för att skaffa sig erfarenhet. Tanken med Camilla, Erica och Gloria är att få in mer rutin i laget. I vintras, när vi valde mellan två spelare med liknande egenskaper och position, valde vi den yngre och mer utvecklingsbara spelaren. Nu har vi fått in tre härliga tjejer som har mer erfarenhet vilket gör att vi har en bättre blandning mellan äldre och yngre spelare.

IFK Norrköping har ett samarbete med Eskilstuna United och Linköpings FC i Damallsvenskan, vilket gör det möjligt att då och då spetsa truppen med inlånade spelare.

  • Cajsa Åkerberg och Emma Engström från Eskilstuna är permanent hos oss nu sedan återstarten av serien, och de kommer att vara hos oss tillsvidare – till dess att de är redo för matchminuter i allsvenska Eskilstuna United. De är två jätteduktiga tjejer som haft långtidsskador och behöver matchas igång på rätt nivå, och de utgör ett starkt bidrag till vår spelartrupp.

Truppen har tidigare drabbats av en del tunga skador. Alma Ekberg drabbades i våras av en korsbandsskada precis som även Sabina Ravnell gjorde för 1,5 år sedan. Den sistnämnda var tillbaka med sina första minuter mot Älvsjö senast. Grace Demir har problem med höften och kollas upp av specialister för att få bukt med problemet. På paus från fotbollen är även Alma Sjödahl som är gravid.

Men samtidigt är också en del spelare på väg tillbaka. Ida Andersson har problem med höft och rygg – men har precis kommit tillbaka i träning. Filippa Karlberg har varit borta på grund av en knäskada, men är också åter i full träning och har spelat några matcher med samarbetsklubben Lindö FF.  Det är ett bra exempel på att IFK drar nytta av samarbeten inte bara uppifrån seriesystemet utan även nedåt genom utlåningar.

  • Vi har dragits med en del skador och vårt samarbete med Lindö och Svärtinge är jätteviktigt, konstaterar Andersson.

Avtalet med Alva Lundin har brutits och hon är nu åter tillbaka i Kvarnsveden. För Ingela och ledarstaben är arbetet inför 2022 igång. De flesta spelarna i truppen har avtal som går ut efter säsongen.

  • Det är en väsentlig skillnad att spela i Elitettan jämfört med division 1 och det har till stora delar sett bra ut under säsongen.  Vi måste dock bli effektivare i den sista tredjedelen och kunna stänga matcher när vi kommer in i slutfasen av anda halvlek. Med de senaste nyförvärven samt spelare som är tillbaka efter skada så har vi både en bra numerär och kvalitet i truppen. Jag är övertygad att alla duktiga spelare och ledare kommer leverera under höstsäsongen vilket gör mig optimistisk inför slutfasen av serien.

På grund av privata skäl har tränaren Anna Eriksson tagit en paus från sin roll och istället har Tor-Arne Fredheim tagit klivet in i föreningen. Till en början säsongen ut.

  • Han har kommit in med ny energi i gruppen och det känns bra att en så stark IFK-profil tagit klivet in i vår verksamhet. Det rimmar bra med klubbens långsiktiga ambitioner.

Annonser