5 oktober, 2019

Kvadrupel upphämtning och delad poäng mot Sundsvall

Ett Sundsvall som slogs för ett allsvenskt kontrakt och ett IFK Norrköping i en offensiv bra form – det var öppna spjäll åt båda håll i en målrik och galen fotbollsmatch på NP3 Arena. –Jag vet inte om man ska vara glad eller inte men vi får med oss en poäng, sa Alexander Fransson efter 4–4 (0–3) mot GIF Sundsvall.

Hemmalaget kom till start med två raka segrar i ryggen och IFK med ett självförtroende och bara ett allsvenskt insläppt mål sedan mitten av juli.
   Efter en lite försiktig inledning var det gästerna som vågade först men när matchen väl öppnade upp sig efter dryga kvarten var det Sundsvall som kontrade in 1–0. Peter Wilson tog sig fram på vänsterkanten, klev förbi mot sidlinjen och hittade en framstörtande Johan Blomberg.
   Det var starten på en halvlek som IFK helst vill glömma.
   IFK hade bollen men det var Sundsvall som gjorde något konstruktivt med den.
   I den 33:e minuten kom 2–0 när Isak Petterssons boxningsretur landade hos Omar Eddahri som stenhårt satte dit bollen. Som att det inte vore nog blev uppförsbacken ännu tyngre.
   Med fyra minuter kvar till paus hittade hemmalaget en ny omställning och Oliver Berg satte upp Peter Wilson som placerade in 3–0.

Katastrof tyckte Filip Dagerstål i halvtid.
   –Det är ingenting som fungerar. Vi är loja och vi gör inte det vi kommit överens om och då blir det så här. Vi behöver löpa ännu mera i djupled och vi behöver ha bättre positioner för så fort vi tappar bollen får de omställningar på oss.
   Om IFK var energilösa under den första halvleken kopplade de på rejält under den andra och visade direkt att ville något mer. Det dröjde inte längre än några minuter innan IFK hade hittat både en och två chanser.
   Den första reduceringen kom också.
   En felvänd Simon Skrabb la upp för Alexander Fransson som strax utanför straffområdet placerade in 3–1.
   En signal att vräka på framåt – vilket IFK också gjorde.
   Rasmus Lauritsen kom till avslut, Andreas Blomqvist sökte djupledsbollar, Sead Haksabanovic utmanade och Totte Nyman gjorde mål. Lauritsen tog hand om ett inlägg, nickade ner till Nyman som satte pannan till. 3–2.
   Fem minuter kom den euforiska kvitteringen. Totte Nyman bröt in i straffområdet och spelade snett inåt till Haksabanovic som mötte med högerfoten och resolut dunkade in 3–3.
   IFK hade gått från 0–3 till 3–3 på 20 minuter.
   Där och då kändes det som att ett 4–3-mål låg i luften men istället för att det tillföll ett vilt pressande IFK var det Sundsvall som, återigen, kontrade in ett mål. Johan Blomberg blev helt fri med Isak Pettersson och gjorde inga misstag.
   Men skam den som ger sig.
   IFK fortsatte pressen och kvitterade igen. Lars Krogh Gersons hörna hittade huvudet på Rasmus Lauritsen som nickade in 4–4 med tio minuter kvar.
   Om dramatiken var över? Inte direkt. Isak Pettersson fick rädda två gånger om när Sundsvall rann igenom och såg till att det inte blev något mer hemmamål. Det blev heller inget mer bortamål och en galen match slutade med delade poäng.

En match som Alexander Fransson inte riktigt visste vad han tyckte om men konstaterade att han nog inte varit med om något liknande.
   –3–0 i halvtid är inte godkänt från vår sida, den är bara att glömma. Men vi får vara nöjda med den andra och se vad vi kan ta med oss därifrån. Vi släpper in 3–4 när vi har tryck och jag tror vi hade vunnit matchen annars – men en poäng får vi med oss.

GIF Sundsvall–IFK Norrköping 4–4 (4–0)
Allsvenskan (27:30)
NP3 Arena
Mål: 1–0 (16) Johan Blomberg, 2–0 (32) Omar Eddahri, 3–0 (41) Peter Wilson, 3–1 (52) Alexander Fransson, 3–2 (65) Totte Nyman, 3–3 (71) Sead Haksabanovic, 4–3 (77) Johan Blomberg, 4–4 (80) Rasmus Lauritsen
Publik: 4 733.
Varningar: SUN: (81) Dennis Olsson, (89) Juan Ciercoles | IFK: (37) Kasper Larsson, (46) Andreas Blomqvist, (89) Isak Pettersson
Domare: Magnus Lindgren
IFK-laget: 1. Isak Pettersson (mv) – 25. Filip Dagerstål, 6. Kasper Larsson (82′ 2. Henrik Castegren), 3. Rasmus Lauritsen – 4. Lars Krogh Gerson, 7. Alexander Fransson (K), 23. Andreas Blomqvist, 8. Gudmundur Thórarinsson – 5. Totte Nyman, 10. Simon Skrabb (59′ 16. Pontus Almqvist), 99. Stad Haksabanovic
Ej använda ersättare: 97. Andreas Vaikla (mv) – 9. Maic Sema, 14. Egzon Binaku, 22. Ian Smith, 77. Manasse Kusu