13 november, 2021

Kryss mot Alingsås i säsongsepilogen: “Kul att se alla fansen på läktaren”

Två halvlekar där det tog ett tag för IFK Norrköping att hitta rätt. Mot formstarka Alingsås blev det till slut en poäng efter att Sabina Ravnell kvitterat: “Vi tar poäng mot ett bra lag så det känns ändå bra”, sa Sofia Hjern efter 1-1 (0-1) mot Alingsås FC.

Det var kylslaget och smådystert på Platinumcars Arena när IFK Norrköping avslutade säsongen 2021 inför – återigen – ett bra publikstöd.
   Det kunde däremot ha börjat tungt där Alingsås redan efter bara några minuter fick en gratischans men där Sofia Hjern räddade. Inledningen var också ganska jämn men försiktig där inget av lagen riktigt kom igång med spelet.
   De fysiska duellerna centralt gjorde att det mesta bollbytet skedde just på mittplan och de längre bollarna stack iväg i det våta konstgräset.
   0-1 kom i den 12:e minuten efter att IFK tappat boll efter ett inkast. Hjern räddade det första avslutet men på returen kunde ingen IFK-spelare stoppa Taylor Townsend som satte dit bollen.
   Därefter hände det inte speciellt mycket chansmässigt. Alingsås hade ett antal fasta situationer som inte blev någonting och IFK hade svårt att sätta upp något tempo.
   Det dröjde en halvtimme innan hemmalaget kände att det fanns någonting att ta på. Molly Wiklander fick i ordning på löpningarna och Selma Berggren fick mer boll offensivt. IFK vann boll högre upp och kunde därför starta anfallen snabbare. Det medförde också att Alingsås inte fick ut lika mycket av sitt anfallsspel och det var med en okej känsla matchen blåstes av för paus.

Till den andra halvleken gjorde IFK ett byte och mitt i allt det där sannolikt också en rekordsnabb varning. Emma Engström kom in, upptäckte att hon hade halsbandet på sig, klev ut och tog av sig det och klev tillbaka in medan domaren blåste igång. Alldeles för snabbt skulle det visa sig – Engström fick en varning, var tvungen att kliva ut och sedan bli invinkad igen.
   IFK löste pressen bättre i början av den andra halvleken än den första trots att det var Alingsås som hade mest boll och också vaskade fram några halvchanser och distansskott.
   Sofia Hjern hade en hel del att jobba med men såg till att hålla tätt.
   Men precis som i den första hittade IFK in i matchen, spelade upp sig och fick mer boll offensivt.
   Då kom också kvitteringen.
   Sabina Ravnell överlappade på insidan, spelade till Lovisa Gustafsson som hittade ut till Molly Wiklander och det efterföljande inlägget fick Ravnell tillbaka. Hon tog emot, la till rätta och dunkade in 1-1. Ett lika viktigt som skönt mål inför slutkvarten.
   En slutkvart som gick i IFKs tecken. Irma Cajlakovič hade en bra frispark som målvakten räddade och IFK hade ett par hörnor utan att hitta riktigt rätt.
   Det blev ett kryss och en förlustfri svit som adderades med ytterligare en match.

Det var IFKs sjätte oavgjorda match vilket innebär att laget slutar på en 11:e-plats i tabellen med 30 inspelade poäng.

• Det är ganska blandade känslor. Matchen i sig – vi står upp bra, de har haft en bra formkurva vilket vi också har haft. Vi tar en poäng men vi vet att vi kan göra det så mycket bättre. Vi har bolltapp och första halvlek ligger vi inte riktigt rätt i försvaret och är inte synkade. Vi har saker att förbättra även den här matchen, men det är starkt att ta poäng och kul att se alla fansen på läktaren, summerade Sofia Hjern.

En lång säsong är till ända. Speciellt med tanke på att fjolåret bara blev en enkelserie.

• Det var sista matchen för säsongen och jag tror det syntes och märktes. För många är det första gången att spela 26 matcher och det har varit en tuff säsong. Det märks både mentalt och fysiskt.

IFK kliver in i ledigheten med sex raka matcher utan förlust.

• Det får vi ta med oss. Vi har utvecklats under säsongen och det är bara att bygga vidare på det till nästa år.