1 maj, 2021

Kontrollerad premiärseger mot Sundsvalls DFF

Premiär, en offensiv frenesi, nerver och en hållen nolla – IFK Norrköping sparade inte på någonting under lördagseftermiddagen och tog säsongens första trea: “Vi har koll hela matchen och de får ingenting som blir farligt om man tittar på potentiella målchanser”, sa Alva Lundin efter 1-0 (1-0) mot Sundsvalls DFF.

Om IFK Norrköping sparat två veckors energi och släppte ut det på en gång?
   Ja, lite så.
   De blev dessutom välkomnade med både fyrverkerier och banderoller.
   Det var ett energiskt hemmalag som klev ut på Platinumcars Arena och visade gästerna från Medelpad att de inte bad om ursäkt för sin existens i Elitettan.
   Ett högt presspel från början var ett recept som skulle visa sig vara precis rätt.
   Det underlättade inte direkt för Sundsvall som redan efter fem minuter tvingades till ett byte efter att Ida Åkerlund fått en rejäl smäll på näsan.
   IFK tog tag i den berömda taktpinnen direkt och låg på den lika berömda gränsen för övertaggning.
   Men hemmalaget slog rot på offensiv planhalva och vann ofta tillbaka bollen högt.
   1-0 kom efter en sådan bollvinst. Alma Sjödahl snodde bollen efter ett Sundsvallsinkast, tog fram boll och hittade snett inåt bakåt Alva Selerud som dundrade in bollen med vänsterfoten.
   Ett mål som IFK jobbat sig närmare och närmare.
   Sundsvall försökte hitta energi efter målet och IFK redde ut den korta adrenalinkicken som kom emot dem.
   Trots ett dominerande bollinnehav saknades den riktiga skärpan i den sista tredjedelen där IFK samlade hörnorna på hög.
   Men 1-0 stod sig halvleken ut efter 45 kontrollerande IFK-minuter.

Matchens andra halvlek startade betydligt jämnare än den första och Sundsvall försökte och lyckades också flytta upp sitt lag vilket innebar lite mindre tid för IFK.
   När Linnea Strand provade avslut efter 49 minuter var det gästernas första.
   Men ingen av lagen hade några nämnvärda chanser i början av den andra halvleken och det var två tighta försvarsspel som satte patrull på respektive lags anfallsförsök. Hörnstatistiken var likväl en statistik som IFK vann.
   Efter timmen spelad var det just en hörna som höll på att dubbla hemmaledningen. Emelie Johansson satte fram pannan och nicken räddades på mållinjen.
   Därefter satte både Johanna Renmark och Irma Cajlaković Sundsvalls Marie Nordlund på prov.
   Precis som Alma Sjödahl som efter lite flipperspel sköt i insidan av stolpen.
   De där marginalerna var det ja.
   Kanske skulle också My Cato haft en straff efter att hon fått händer i ryggen och fallit i straffområdet men den gången vinkade huvuddomaren Anastasia Oberlauf avvärjande.
   Men ingen premiär utan spänning och det kunde kommit en kvittering med bara minuter kvar. En Sundsvallshörna landade i samlingen av spelare framför mål och bollen kunde ha hamnat ungefär var som helst. Med IFK-ögon sett på rätt plats när ingen Sundsvallsspelare lyckades avsluta.
   IFK lyckades reda ut de sista minuternas anfallsförsök och inkasserade sin första trea för säsongen – och sin första trea i Elitettan.

Och en premiär med en nolla nerpackad i ryggsäcken.
   –Först och främst är det väldigt roligt att vinna. Jag känner att vi kunde gjort fler mål men en vinst är alltid en vinst. Det var mycket nerver, även från min sida. Det var längesen vi spelade match så det tog lite tid att komma in i det men jag tycker vi gör det bra. Det är vi som styr spelet, sa Alva Lundin.
   Som tyckte att IFK kontrollerade den första halvleken.
   –Andra halvlek tycker jag vi tappar lite  – jag vet inte riktigt vad det beror på men det får vi titta på. Vi var lite lugnare i första halvlek, trodde på oss själva och gick i djupled. I andra halvlek fyller vi på i boxen vilket vi inte gjorde i andra.
   Hur kändes det försvarsmässigt?
   –Det kändes bra. Vi har koll hela matchen och de får ingenting som blir farligt om man tittar på potentiella målchanser. Det måste vi vara nöjda med, sa Alva Lundin.