17 oktober, 2020

Klara för Elitettan efter 2–0 hemma mot IK Rössö

ÄNTLIGEN! 2–0 i den första matchen och 2–0 i returen – IFK Norrköping dam kommer att spela i Elitettan 2021: “Vi har kämpat på hela säsongen och vi gör det hela vägen in”, sa Clara Flenhagen efter 2–0 (1–0) mot IK Rössö.

Det finns inget svårare än att leda med 2–0 i hockey.
   Att leda med 2–0 inför ett returmöte i ett kval är definitivt att föredra.

Trots det var det gästerna från Uddevalla som kom ut starkast och IFK-inledningen stavades nerver och slarv.
   Rössö spelade tufft, vann närkamper och hotade med de längre bollarna bakom IFKs backlinje.
   Efter sju minuter hade Rössö en boll i nät. En kort hörna, tillbakaspel och inlägg – men den assisterande domaren lyfte flaggan tämligen direkt och IFK fick ett uppvaknande att höja sig om de skulle få med sig någonting från den här matchen.
   Det var just det egna spelet som inte riktigt stämde i inledningen av matchen med en del stress och en del enkla misstag.
   Men hemmalaget hittade in i matchen och det självförtroende som varit signum hela säsongen.
   Lovisa Gustafsson borde kanske fått både en och två straffar men båda gångerna friade domaren.
   Efter 27 minuter kom ett mål som satte ton för matchen.
   Filippa Sjöbergs långa inkast hamnade i straffområdet där Filippa Karlberg tog emot, vände om och dunkade in bollen i den bortre burgaveln.
   En gammal förbundskapten sa en gång att mål förändrar matcher. Det förändrar också lugnet. För därefter lugnade matchen ner sig och IFK fick lite mer tid med bollen. Det innebar också ett antal IFK-chanser utan att det brändes till ordentligt.
   1–0 i paus kändes rättvist men en halvlek där Rössö definitivt bjöd upp till vals och störde IFK. Då hade IFK avslutat med en trippelchans med två avslut i ribban.

Och det var som ett hemmalaget hämtade energi i halvtidsvilan – till matchens sista 45 minuter kom de ut med ett annat lugn och självförtroende och gav inte Rössö speciellt många chanser att försöka vända matchen.
   Efter bara tre minuter kom den första av flera högoktaniga möjligheter.
   Karlberg dansade förbi både en, två och tre försvarare och hittade Alma Sjödahl som la vidare till Ebba Sjögren som inte fick till avslutet.
   Därifrån var halvleken IFKs.
   Därifrån var det ett kontrollerande spel från hemmalaget trots att det inte blev några riktigt heta målchanser.
   2–0 kom med kvarten kvar. Sofia Hjern skickade iväg en lång boll som Sjödahl via försvarare skarvade ner till Gustafsson. Anfallarens chipförsök touchade försvarare och seglade över målvakten Sara Johansson.
   Klart.
   Förseglat.
   IFK skulle spela Elitettan 2021 och det var som en imaginär sten föll från hela Norrköpings axlar.
   Samtidigt som Rössös uppförsbacke blev både brantare och längre öste IFK på.
   Gustafsson hade chans, Molly Wiklander hade chans, Sjödahl fick allting emot sig och prickade stolpen med en frispark och Sofia Hjern fick varning för maskning.
   Men det där spelar egentligen ingen roll.
   När domaren stoppade pipan i munnen och förkunnade kvalet över samlades IFK-spelarna i en corona-säker TV-puckshög och kunde andas ut.

Efter guldhattar, segersånger, danser, fotograferingar, prisutdelning och kramkalas summerade Clara Flenhagen känslorna så här:
   –Det är både kul och lättnad. Vi har kämpat på hela säsongen och vi gör det hela vägen in. Det är så skönt, sa hon och log.
   Hon medgav att det var en nervig start.
   –Vi ville det här så jäkla mycket och det var mycket som stod på spel. När de fick sitt mål som var offside fick vi ett ”wake up call”. Vi hittade mer och mer vårt spel och jag tycker att vi tar över matchen.
   I den andra halvleken var det ett annat IFK.
   –Ja, vi går in i duellerna, vi spelar mer ett och två, hittar ytorna på kanterna när de trycker ihop i mitten och vi kan hitta inlägg.
   Nu är det bara att avsluta med en ordentlig fest?
   –Ja, nu jäklar kör vi, skrattade Clara Flenhagen.

MATCHVÄRDAR VAR HOLMEN OCH LUNDBERGS FASTIGHETER

IFK Norrköping–IK Rössö 2–1 (1–0)
Kval till Elitettan (2:2)
Östögtaporten
Mål: 1–0 (27) Filippa Karlberg (pass Filippa Sjöberg), 2–0 (75) Lovisa Gustafsson (Alma Sjödahl)
Varningar: IFK: (91) Sofia Hjern. IKR: –
Domare: Amanda Nylund Karman
Publik: 50
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (mv) – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen, 18. Alma Ekberg – 10. Alma Sjödahl, 9. Filippa Sjöberg (K) (82’ 7. Ida Andersson), 21. Ebba Sjögren, 6. Mathilda Holmberg (74’ 8. Molly Wiklander) – 17. Filippa Karlberg (62’ 16. Grace Demir), 15. Lovisa Gustafsson
Ej använda ersättare: 55. Julia Nyström (mv) – 5. Siri Ed Kristersson, 11. Vanessa Karagöl, 31. Tilda Lundström