27 april, 2022

Kalmar FF-IFK Norrköping: Säsongens första seger!

IFK Norrköping lyckades genom en riktig kämpainsats ta tre poäng borta mot Kalmar FF.

IFK Norrköping fick en fin start med ledningsmål redan efter sex minuter. Daniel Eid skickade in ett hårt inlägg som Totte Nyman styrde mot mål från nära håll. Målvakten räddade – men Eman Markovic dök upp på returen vid bortre stolpen och rakade in sitt första mål i Allsvenskan.

IFK pressade inte lika intensivt som tidigare matcher – man såg till att ligga rätt och kompakt i positionerna och lät Kalmar FF ha bollen. Hemmalaget rullade runt och IFK högg när de kom för långt in på offensiv planhalva.

Spelet jämnade ut sig något och IFK Norrköping började dela bollinnehavet lite mer mot mitten av halvleken innan Kalmar fick till ett tryck ungefär en halvtimme in i matchen. IFK hade svårt att ta ta sig ur greppet som Kalmar hade, men inspelen skickades undan och det som kom mot mål tog Oscar Jansson hand om.

Efter några kämpiga minuter avtog Kalmars tryck och istället för kvittering utökade IFK till 0-2 strax innan halvtid. Daniel Eid stötte, bollen hittade fram till Jonathan Levi som satte full fart längs sin högerkant. Levi klev in i planen och drog till med ett hårt skott som gick via målvakten och in i mål.

En mycket skön 0-2-ledning togs med till halvtidsvilan.

I andra halvlek rivstartade IFK och hade flera lägen för ett tredje mål. Jacob Ortmark nickskarvade tätt utanför stolpen och Eman Markovic var nära att bli tvåmålsskytt både en och två gånger, men avsluten gick precis på fel sida stolpen.

Efter den starka starten av andra tog hemmalaget över helt, och i den 67:e minuten kom reduceringen efter att bollen nått fram till Isak Jansson i straffområdet.

Sista halvtimmen blev nervös. Kalmar skickade in inlägg och fasta situationer och IFK fick inte andas med bollen många minuter.

Efter en evighetslång tilläggstid på sju minuter blåste till slut domaren av matchen och IFK Norrköping tog en mycket, mycket efterlängtad trepoängare i Allsvenskan 2022.

Presskonferens med Rikard Norling och Henrik Rydström publiceras under morgondagen.

Kalmar FF-IFK Norrköping 1-2 (0-2): Allsvenskan omgång 5, Guldfågeln Arena.

Målen: Eman Markovic 6′, Jonathan Levi 41′, Isak Jansson 67′.

Varningar: Linus Wahlqvist, Daniel Eid, Oscar Jansson.

Startelvan: Oscar Jansson – Godswill Ekpolo, Linus Wahlqvist, Filip Dagerstål – Daniel Eid, Jacob Ortmark, Abdulrazaq Ishaq, Jean Carlos de Brito – Jonathan Levi (76′), Christoffer Nyman, Eman Markovic (91′).

Ersättare: Otto Lindell, Marco Lund (91′), Egzon Binaku, Ari Skulason (76′), Maic Sema, Lucas Lima, Darrell Kamdem Tibell.