IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

26 juni, 2024

Jonssons mäktiga huvudfacit: “Lärt mig att vara tuff i boxen”

Tio mål på elva starter i division 2. Vad som är lika anmärkningsvärt – Leo Jonsson, 20, har gjort åtta med skallen. “Jag är helt okej på huvudet men så här bra har jag inte varit tidigare”, säger IFK Norrköpings anfallare.

Den Krokeks IF-fostrade forwarden tuggar på lite skymundan. Tränar med IFK Norrköping och matchas i IF Sylvia.

Och gör det med framgång.

Leo Jonsson, som belönades med ett A-lagskontrakt i vintras, har varit en svårstoppad offensiv kraft den här säsongen.

Elva starter i division 2 visar tio mål – det senaste i derbyt mot Åtvidaberg – och huvudsaken här är att 20-åringen nickat in åtta av dom. Siffror som förvånar honom själv.

  • Det är ganska mycket tillfälligheter, jag är helt okej på huvudet men så här bra har jag inte varit tidigare, säger Jonsson efter avslutad måndagsträning som inleddes på det nylagda konstgräset och avslutades i gymmet.

Vad är skillnaden?

  • Kanske att det inte alltid är lika vasst motstånd som förra året i division 1. Där utvecklades jag ganska mycket. Att jag fick spela i ettan med Sylvia var ett bra år för mig. Att få tampas med lite större mittbackar, jämfört med P19. Mittbackarna är tio år äldre och väger 10-20 kilo mer.

Vad lärde du dig?

  • Framför allt det felvända spelet. Det fysiska spelet. Att vara tuff i boxen.

Din utveckling är ett bra exempel vad samarbetet med Sylvia kan ge?

  • Precis. Sen jobbar jag hela tiden med alla typer av avslut. Fysiken betyder mycket för mig i mitt eget spel. När jag var mindre så var jag mer kvick och teknisk, men när jag gick till IFK och blev forward så blev jag mer av en fysisk spelare och involverad mer i det felvända spelet.

Finns det en röd tråd i dina nickmål?

  • Positionering, skulle jag säga. Jag har försökt att jobba med att placera nickarna lite mer. Hitta hörnen. Det räcker ofta, då behöver de inte vara så hårda.

Leo Jonsson gnetar på i väntan på sina första allsvenska minuter den här säsongen.

20-åringen iakttar gärna och ofta en elva år äldre lagkamrat och klubbikon på nära avstånd.

  • “Totte”. Ett självklart exempel. Han spelar på min position och är ganska lik mig i spelstilen. Där kan jag titta hur han gör. När han avslutar eller gör vissa aktioner så ser man att det är klass rakt igenom. Då får man försöka ta till sig så mycket det går. Det är en bra skola att vara i, tycker Leo Jonsson.
  • Jag har jobbat mycket med att försöka skydda bollen. Det har jag nött mycket på och är en av mina styrkor. Jag jobbar extra med avslut ett par gånger i veckan, sen kör jag ofta i gymmet med Jamie (Steele, fystränare). Förutom allt det andra utanför planen med att äta rätt, vila och återhämta sig. Det är en livsstil.

Annonser