IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

18 maj, 2024

Jansson – evighetsmaskinen som når 100: “Tar aldrig någonting för givet”

Oscar Jansson vet hur man bäst vårdar en svit. Söndagens bortamatch mot Brommapojkarna är hans 100:e allsvenska match för IFK Norrköping. Och vad som imponerar mest – hans 237:e raka start.

Det är svårt att undvika att prata siffror vid en intervju med Oscar Jansson.

Även om inte 33-åringen själv älskar att kommunicera om sin pågående obrutna rad med matcher, så är det en prestation han värdesätter.

Och självklart ska 100:e allsvenska matcher för IFK Norrköping uppmärksammas.

  • För att nå dit måste du spela alla matcher i fler än tre säsonger. Det är inte så många som gör det, så jag tycker absolut att det är något att vara stolt över, säger målvakten.

1-1-matchen mot Kalmar FF i torsdags var Oscar Janssons 275:e allsvenska framträdande. Och – igen – hans 237:e raka start.

100 av dom har skett i IFK Norrköpings tröja.

Det har vuxit fram starka känslor för både klubben och staden under Janssons tre och ett halvt år i föreningen.

  • Jag hoppas det syns att det betyder mycket för mig. Jag älskar att spela framför våra fans. Ju längre du är i en miljö – ju mer  växer den på dig och du kanske växer samman med den. Jag känner att jag är på en väldigt fin plats och som jag vill göra någonting väldigt bra för. Det är det som gör ont när det går mindre bra, men som är euforisk när det går bra.

Den lidelsen säger någonting?

  • Ja, verkligen men jag tror att du måste hitta rätt för att orka göra det. Hade du varit på en plats som du inte känner för så mycket så hade det varit enklare att ha någon slags slentrianinställning och det finns absolut inte. Jag är väldigt glad att varit här i tre och ett halvt år men är inte på något sätt nöjd med det. Jag vill ha mer och kom hit av en anledning att jag vill mer och det vill jag fortfarande.

När du säger att du hade hoppats på mer så…

  • …pratar jag medaljer såklart. Det var ju en solklar inställning när jag kom och den finns fortfarande. Man ser ju vilken potential som finns och nu handlar det om hur vi ska göra för att få fram det och komma dit. När man blir äldre är det mer såna saker som man kan blanda sig i. Tycka och tänka eftersom man har mycket erfarenhet. Det är en spännande grej som jag hoppas vi ska komma få rätsida på snart.

Oscar Janssons mäktiga svit utan skada, sjukdom, petning eller avstängning är såklart inte slumpmässig. 33-åringen har lärt känna sin egen kropp och tummar inte i någon del av förberedelserna.

  • Jag tar aldrig någonting för givet. Jag vill hela tiden bli bättre. Nu tränar jag för att fortsätta vara på den absoluta toppen. Tidigare tränade jag för att komma dit. Sen när man kommer dit vill man vara där. Sen vill man stanna där. Fotbollen ser otroligt annorlunda ut nu jämfört med för tio år sedan.

Du är lika hungrig, vill lika mycket?

  • Det finns en hunger där att man vill vinna saker och allt det där. Sen har vi slitit de senaste åren, hade man inte haft det där så hade man inte orkat ta sig igenom allt man som man måste för att vara på allsvensk nivå. Det krävs inte bara på planen utan livet i stort. För att orka det måste man ha ett jäkla driv.

Hur är din relation till allsvenskan?

  • Jag tror att jag har spelat på alla elitarenor i Sverige. Jag tror att det vi har här är unikt. Det ser man på alla hemvändare som uppskattar allsvenskan enormt. Det där med att man ska utomlands för att uppleva vissa saker stämmer, men vill man uppleva stämning och tryck på arenorna så tror jag allsvenskan är topp i Europa. Det är något fint vi har som vi ska försöka utveckla och förädla hela tiden. Vår Curva är extremt bra på det. Jag tror vi kommer få fler lag och arenor som kommer växa.

En karriär som spänner över spel i både Sverige, England och Irland har gett en massa erfarenheter och insikter på vägen. Oscar Jansson har inget emot att ta en fostrande roll.

  • Det är mer att det har blivit så. Det var inget som jag eftersökte. Det kommer naturligt och jag hoppas att det är ett tecken på att man har något innanför pannan och inte bara spelar fotboll. Det handlar mer om den personen jag är.

När det kommer upp unga talanger idag, vad ser du?

  • Det tekniska lägger man stor vikt vid numera. Inte så att det är som natt och dag mot förr, men fotbollen går snabbare så du måste hantera det ett annat sätt. Det är väldigt stor skillnad mellan junior och seniorfotboll. När du kommer till seniorverksamheten så är det allting börjar. Det är inte då du kan vara nöjd med att tillhöra ett A-lag. Det är då du måste börja växa med alla färdigheter: fysiskt, tekniskt, taktiskt. Allt. Där har vi äldre spelare ett ansvar.

Vad gör du där?

  • Det är olika vem du jobbar med. En kan ta tips och kritik, då menar jag även bra grejor, på ett sätt medan en annan behöver något annat. Vad kan jag göra för den här personen och på vilket sätt? Det gäller att vara duktig på vad de yngre behöver. Det är länge sedan man såg en 17-åring gå in och dominera i allsvenskan. Det är först i år som Lucas Bergwall startat alla matcher. Det gäller för dom att inse vad som krävs och det gäller för oss att coacha in dom så de snabbt kommer in i seniorfotbollen.

 

Annonser