IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

15 januari, 2020

Isak: “Häftigt och kul att få den äran”

Isak Pettersson om landslagets januariturné, att som 22-åring vara den äldsta målvakten i truppen och hur det känns att spelarna röstat fram honom som årets målvakt 2019.

Isak Pettersson har blivit utsedd till årets målvakt två år i rad, och strax innan vi ses har han fått veta att spelarna i allsvenskan håller med – Isak är seriens bästa målvakt.

– Det är häftigt och kul att få den äran. Det är kanske den finaste utmärkelsen man kan få – att spelarna tycker det, säger Isak.

Han har precis kommit hem från landslagets tio dagar långa januariturné i Qatar. Resan började inte som han, och kapten Alexander Fransson, hoppades. “Alle” blev sjuk och tvingades lämna återbud.

– Jag sa till honom att krya på sig och att vi ses när jag kommer hem. Jag mötte upp ett gäng spelare och ledare som också skulle åka från Arlanda.

Alle saknades, men inte bekanta ansikten för Isak. IFK Norrköpings målvaktstränare Maths Elfvendal och idrottsskadeterapuet Dale Reese ingår även i landslagets ledarstab.

Hur är det att ha dem med? 

– Det är bara bra, de är otroligt duktiga på det de gör och man känner dem ju sen innan så det är inget konstigt.

Isak berättar att de tränade ett fotbollspass om dagen och kryddade det med gym- och teoripass.

Under samlingen är det många spelare, som inte spelat tillsammans innan, från alla möjliga klubbar. Hur mycket lär ni känna varandra under tio dagar? 

– Man lär känna varandra ganska kvickt med tanke på att man ses hela tiden: man käkar, tränar och bor på samma ställe. Det är många som man bara har en bild av som fotbollsspelare, och då är det ju skitkul att lära känna personerna också. Jag bodde med Pontus Dahlberg som spelar i Watford. Jag känner honom lite sen innan, han är grym och vi klickade bra direkt.

Och hur tränar man? 

– Det blir ju lite speciellt, för alla har ju olika spelsätt i sina klubbar. När man kommer dit handlar det om att så snabbt som möjligt få alla på samma spår: ut med klubblagstänk, och in med landslagstänk. Vi pratar om hur vi ska vara organiserade framåt och bakåt, både offensivt och defensivt. Vi ska så snabbt som möjligt bli som ett klubblag egentligen, det var mycket snack om det och det tycker jag att hela laget gjorde riktigt bra. Man drar ihop så många spelare och så funkar det så bra som det gjorde – det är häftigt.

Förändrar du något i din spelstil när du spelar med landslaget mot hur du spelar i IFK? 

– Jag är ju där för att jag gjort det bra som den målvakt jag är. Det är ju det de vill se och det är det jag vill visa upp där borta, så jag ändrar inte min spelstil. Däremot ändrar man lite tänk beroende på formation och lite direktiv, men det är alltid min spelstil jag utgår ifrån.

Isak var en av tre målvakter som var med på januariturnén. Redan nämnda Pontus Dahlberg stod hela matchen mot Moldavien, och Häckens Peter Abrahamsson och Isak spelade varsin halvlek i matchen mot Kosovo. Sverige vann båda matcherna med 1-0.

– Det gick väl helt ok, några bra grejer och några mindre bra. Det kändes väl lite som en typisk första match för säsongen. Inläggsspelet funkade bra tycker jag, det var skönt med tanke på att tajmingen är det man tappar när man är iväg från fotbollen. Det var någon djupledsboll som man det blev lite “ska jag gå eller inte?”, men det är sådant som kommer när man får träna och komma i form. En ok match helt enkelt, varken mer eller mindre.

Isak var med på januariturnén även förra året, och då stod han också en halvlek.

– Det var lite samma då, det är svårt att göra något man är riktigt nöjd med den första matchen för året. Man jämför ju med när man är i form och mitt i säsong. Jag tycker ändå att det känts bra: jag är nöjd med vad jag gjort under de här två lägren och jag känner att jag fått visa upp vem jag är både på och utanför planen. Jag tror att det är viktigt att man visar hur man är som människa också och att man funkar i olika grupper.

Hur är gruppen då? 

– Det är en bra grupp. Ledarna är öppna och pratar mycket, spelarna också och det är goa gubbar. Jag tror att Janne och gänget ser det och att det är viktigt för dem att ha spelare som funkar i grupp. Det är ingen slump att det både är bra killar och fotbollsspelare i laget.

Under tiden Isak varit iväg har IFK dragit igång försäsongen. Isak har bara hunnit med ett par pass med Peking.

– Det var jäkligt kul att komma in i omklädningsrummet och se alla igen. Som jag sagt massa gånger tidigare: det är ett gott gäng vi har. Nu är det bara att komma igång och hitta formen.

Du, Julius Lindgren och Felix Jakobsson (född 1999). Du är just nu äldst bland målvakterna i IFK. 

– Det är sant, det är helt sjukt ju, säger Isak, som fyller 23 i sommar.

– Jag och Julle (Julius Lindgren) är väl lika gamla, det skiljer väl någon månad men ja, jag är äldst. Det är ju lite speciellt, men det är tre bra målvakter och ålder spelar egentligen ingen roll. Vi ska pusha varandra att bli bättre tillsammans med Maths. Det är spännande och kul, vi kan alla bli bättre.

Ni har också liknande spelstil och ser ungefär likadana ut i kroppen. 

– Ja, exakt. Maths är så jäkla duktig och har ramar för hur vi ska agera, som vi alla håller med om och vill göra – därför blir det att vi i spelstilen blir ganska lika. Det är kul att Felix är här, jag har tränat med honom en gång innan och det är en bra kille. Vi ska pusha honom och han oss. Jag att han kan bli riktigt bra.

En lång försäsong har precis börjat. Kör man bara på, eller hur tänker man? 

– Det är tufft, mycket träningar, men vi ska iväg på läger och sedan kommer Svenska cupen. Det är en lång försäsong men vi håller god stämning i truppen. Sen är det klart att man längtar efter att få spela de “riktiga” matcherna, det är ju det roligaste som finns, men först ska man ta hand om en försäsong.

IFK ska möta Halmstad i Svenska Cupen. Hur känns det? 

– Det är speciellt, nu när “Ante” är där också. Det blir speciellt för honom också. Jag känner ju i princip hela truppen, men har inte mött dem sen jag lämnade 2017. Det ska bli kul.

Annonser