IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

9 oktober, 2020

Inför IK Rössö-IFK Norrköping dam

Efter två andraplatser i rad ska IFK Norrköping dam kliva in i kvalet till Elitettan. Lotten föll på IK Rössö och imorgon tar IFK bussen till Uddevalla för den första av två kvalmatcher: “Det är på tiden att IFK tar steget upp”, säger Selma Caljakovič.

Med 6st division 1-serier lottas segrarna mot varandra där de respektive vinnare sedan tar tre platser i Sveriges näst högsta serien.
   Senast IFK Norrköping dam var i den här sitsen var 2013 – den första säsongen efter serieomläggningen. Då blev det respass mot IF BP.
   Två år i rad har IFK kommit tvåa i serien (båda gångerna efter Jitex som i skrivande stund ligger femma i Elitettan).
   Tredje gången gillt? Det brukar vara så.

Morgondagens motstånd IK Rössö är en ganska ny förening i sammanhanget och grundades 1970. Tjugo år efter grundandet la föreningen ner sitt herrlag för att bara satsa på damverksamheten.
   2012 tog laget gjorde Rössö som IFK och tog en av platserna i de nyskapade division 1-serierna. En division laget sedan dess legat i.
   2018 var Rössö i just det här kvalet. Men likt IFK föll man mot BP i dubbelmötet efter 0–0 borta och 0–2 hemma.

Årets säsong i division 1 norra Götaland har varit en av de jämnaste och först i sista omgången säkrade laget från Uddevalla kvalplatsen. I en ren seriefinal där tre poäng var ett måste bortaslog de Torsby IF med 3–1.
   Rössö samlade ihop 21 poäng på 11 matcher med sju segrar och fyra förluster som facit. Med 29 gjorda mål och 18 insläppta är de också bäst respektive näst bäst i serien.
IFK gick igenom serie obesegrad och tappade bara poäng hemma mot Tyresö (0–0).

Nu väntar en annan typ av utmaning och 180 minuters fotboll som avgör säsongen.
   –Jag känner mig riktigt taggad och tycker att det är på tiden att IFK tar steget upp då man har varit nära de senaste två åren. Sen ska det bli extra roligt att få kvala med just det här laget – vi är ett bra gäng som har roligt ihop, säger Selma Caljakovič.
   Vad har ni pratat om inför matchen?
   –Eftersom vi kanske inte har haft så jättestarkt motstånd de sista matcherna är det viktigt att vi fortsätter med att hålla tempot uppe och att vi ska vara med redan från början. Det kommer säkerligen bli en riktig krigarmatch från båda lagen. Båda vill ju vinna, speciellt om det är på deras hemmaplan.
   Mittbacken har varit en del av en stark försvarslinje som bara släppt in sju mål under hela säsongen. fyra i serien och tre i cupen (där fyra av dem varit på straff).
   IFK börjar borta och avslutar hemma nästa helg. Ett datum som inte än är satt.
   Finns det något fördel med att börja borta?
   –Jag tycker alltid att det är en fördel att börja hemma men vi är så pass bra fotbollsspelare att det inte ska spela roll. Vi har faktiskt inte fokuserat så mycket på det.

Det är två lag som inte vet jättemycket om varandra.
   Vilket kan vara såväl en fördel som nackdel.
   –Vi vet att de har förlorat fyra matcher i serien, att de har ett par duktiga spelare och att det är ett fysiskt lag.
   Kvalet avgörs i bäst av två matcher.
   En bra start är såklart att föredra.
   
Vi är oerhört taggade på detta och ska kriga i 95 minuter. Vi ska åka hem nöjda och känna att vi har gjort vår del, säger Selma Caljakovič.

Matchen kan följas i appen Min fotboll, på Twitter eller för prenumeranter på NT.se.

IK Rössö–IFK Norrköping
Kval till Elitettan (1:2)
Lördagen den 10/10 kl. 15:00
Rimnersvallen (Observera att matchen spelas utan publik)
IFK-truppen: Sofia Hjern (mv), Julia Nyström (mv) – Clara Flenhagen, Mathilda Holmberg, Ida Andersson, Molly Wiklander, Filippa Sjöberg, Alma Sjödahl, Lovisa Gustafsson, Grace Demir, Filippa Karlberg, Alma Ekberg, Selma Caljakovič, Ebba Sjögren, Irma Cajlakovič, Tilda Lundström

Jimmy Åkesson
jimmy.a.akesson@gmail.com

Annonser