IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

14 maj, 2022

Inför GIF Sunsvall hemma: Wahlqvist har växt in i rollen som mittback

Linus Wahlqvist har inför säsongen skolats om från en höger mittback som hotat offensivt till en central mittback som fått prioritera defensiven mer. Tillsammans med Godswill Ekpolo och Filip Dagerstål har han bidragit med ett lugn till IFK Norrköpings försvar och sett till att laget endast släppt in sex mål på sju matcher. “Man får anpassa spelet efter sig själv på positionen”, säger han.

Den 25-årige försvararen Linus Wahlqvist har bevisat sin mångsidighet som spelare då han briljerade som högerback under säsongen 2021 och har startat starkt som central mittback 2022. Hittills har laget endast släppt in sex mål på sju matcher.

  • Försvarsmässigt tycker jag vi har varit bra. Vi har inte släppt in så många spelmål utan det är väl 50/50 med tre mål på fasta situationer och tre spelmål om jag inte minns fel. När det gäller min egna roll känner jag att jag blir mer och mer mittback för varje match som går. Det är också lite svårare när man möter tre forwards och du har en spelare på dig hela tiden. Du har lite mindre tid centralt och lite mindre boll också. Man får fokusera på försvarsspel och hålla ihop det, och det tycker jag vi har gjort bra, säger Wahlqvist.

Han hymlar inte om att det varit en omställning att gå från att vara en mer offensiv back till en defensiv mittback.

  • Jag har varit ytterback eller offensiv mittback de sista tio åren. Det är klart att det är en omställning att ta mer ansvar bakåt eftersom du är den sista gubben. De delarna har varit det svåra för mitt egna huvud. Men det sätter sig mer och mer, säger Wahlqvist.

Bredvid sig har han nyförvärvet Godswill Ekpolo som varit ett utropstecken under inledningen av säsongen samt den tidigare lagkamraten Filip Dagerstål på andra sidan som han redan har byggt upp en trygghet med under en lång tid.

  • Jag tycker det har fungerat jättebra. Jag och Filip har spelat med varandra sedan vi var 11-12 år och “Will” (Godswill Ekpolo) är en fantastiskt spelare både offensivt och defensivt. Jag tycker vi kompletterar varandra bra där “Will” naturligt blir den mer offensiva eftersom han är ytterback i grunden och Filip och jag får ta lite mer defensivt ansvar där vi har sorterat ut det bra. Vi har stoppat många anfall innan de kommit till vår planhalva också.

Ett tydligt exempel på skillnaden med att gå in på planen som sista gubbe i försvaret var matchen mot Helsingborgs IF senast. Linus Wahlqvist fick gå in i flera dueller med anfallaren och lagkaptenen i Helsingborg, Anthony van den Hurk.

  • Det är några av delarna man inte varit van vid på en kant – att stångas och slitas. Sedan matchen mot Kalmar tycker jag väl egentligen att den delen suttit bra. Det kanske handlar om att vi ändrat lite försvarsmässigt då vi har fler spelare runt oss i försvaret och inte blir lika utsatt en mot en. Då kan man kliva lite hårdare, konstaterar Wahlqvist.

Sen handlar det ju även om att vara brytstark. Och det är du redan från att ha spelat ytter. Eller vad säger du om det? 

  • Ja, det handlar om en balans där. Jag kommer aldrig bli den typiska mittbacken som är 195 och väger 95 kilo där man bara smäller på och försvarar. För mig handlar det om att läsa spelet tidigare, komma in framför och bryta bollen tidigare. Man får anpassa spelet efter sig själv på positionen.

Fyra matcher i rad har IFK Norrköping tagit poäng och i de tre senaste har det blivit full pott. Självförtroendet är på topp och laget har hittat olika vägar fram för att kunna vinna matcher.

  • Jag tror att vändningen mot Kalmar med hur vi försvarade oss där gör att vi känner att vi fått in ett nytt sätt att försvara oss på också. Det är en annan trygghet och stabilitet. Vi kommer nog få se vissa matcher som är som den mot Kalmar FF i framtiden samtidigt som det i vissa matcher blir ett mer rent man-man-försvar. Vi kan försvara oss på många olika sätt och det tror jag hjälper oss mycket – och framför allt när vi ska stänga matcherna. Det har varit svårt innan och nu har vi kunnat stänga tre matcher i rad.

Vad är det som avgör om det blir zon- eller man-man-försvar?

  • Ja, det beror på vad tränarna bestämmer, säger Wahlqvist och skrattar till.
  • Vi gick till exempel ut med en tanke mot Värnamo men ändrade den taktiken ganska snabbt. Det kommer nog vara matchanpassat och situationsanpassat. Det kommer inte alltid vara skrivet i sten vad vi gör.

Söndag klockan 17:30 sker nästa allsvenska avspark på Platinumcars Arena där nykomlingen GIF Sundsvall står på andra sidan planen. Motståndarna tappade en 2-0-ledning mot Degerfors IF senast och har en vinst och sex förluster i säsongsinledningen.

  • Vi ska bygga på det vi haft här med det starka försvarsspelet där vi också är på hemmaplan på konstgräset igen. Vi letar fortfarande efter att vi ska flyga framåt och jag tror att det är ett bra tillfälle för det nu med tre vinster i ryggen och två hållna nollor. Vi ska kunna kliva på ännu mer framåt och få tillbaka gamla Norrköping offensivt. Det handlar mycket om anfallsspel och att vinna tillbaka boll med ett fullt tryck mot Curvan, avslutar Wahlqvist och ler.

IFK Norrköping–GIF Sundsvall: 15/5 klockan 17.30, Allsvenskan, Platinumcars Arena, Discovery+.

Annonser