29 oktober, 2019

IFK vände och vann i U21-finalen

Med matchens sista chans och matchens sista hörna stötte inhoppande Pontus Tillmar in segermålet och skickade mästartiteln i U21 Allsvenskan till IFK Norrköping.
–Att vi tog med oss det vi pratade om och att vi klarade det känns riktigt bra, sa tränare Stefan Hellberg efter 2–1 (0–1) mot Trelleborgs FF.

När matchlotten om spelplats föll på Vångavallen i Trelleborg ställde IFK Norrköping in sig på en lång bortaresa och en tuff match. Ett äldre Trelleborg på ett naturgräs i oktober gav inte de perfekta förutsättningarna för passningsorienterad fotboll men likväl en utmaning för ett ungt IFK-lag.
   Med tanke på det var det hemmalaget som kom ut starkast och skapade chanser direkt.
   IFK hade svårt att hitta rätt i både duellspelet och passningsspelet där Trelleborg var tyngre och starkare.
   Gästerna jobbade sig dock in i matchen där Pontus Almqvist fick läge med en nick utan resultat. Under en period där ett mål kunde komma åt vilket håll som helst var det Dennis Antwi som bröt dödläget och avslutade resolut bara ett par minuter innan pausvilan.

IFK kände redan från början av den andra halvleken att det var ett resultat som var långt ifrån omöjligt att vända på. En balansgång att inte släppa till 0–2 och samtidigt gå för en kvitteringen.
   1–1 skulle komma.
   –Pontus (Almqvist) gör en bra prestation där han tar sig förbi två spelare och hittar Bjarki Steinn Bjarkason som fintar sig loss och rullar dit bollen även om han inte får hundra träff, sa Stefan Hellberg.
   Därefter var det IFKs tur att ta greppet om matchen innan den under de sista minuterna svängde över till hemmalagets fördel. Trelleborg skapade ett antal chanser på fasta situationer där IFK stod emot.
   När matchklockan räknade upp på tilläggstid var det just en hörna som skulle avgöra.
   Bollen damp ner framför fötterna på inbytte Pontus Tillmar som petade in det 2–1-mål som gav IFK finalsegern.

–Vi hade ett ungt lag och förhållandena att spela mot ett äldre lag på Vångavallen i slutet av oktober är en fantastisk utbildning för spelarna. Att lära sig vinna på olika sätt och att göra det även när förhållandena inte är perfekta och när man inte kan spela den fotboll man vill. Det var mycket dueller, kamper, slit och släng, sa Stefan.
   Seger igår för IF Sylvia hemma mot Linköping City och en seger för ett ungt IFK i Trelleborg.
   Det visar på en bredd i verksamheten.
   –Det kunde gått hur som helst i en sådan här match. Det var tufft och det är lätt att sjunka när matchen såg ut som den gjorde efter första kvarten. Men spelarna accepterade och hanterade det så pass bra och med lite flyt kunde vi vinna. Så är fotbollen, men kan inte vinna alla matcher på samma sätt.
   IFK tog sig igenom den första kvarten, värderade hur de skulle spela fotboll och justerade vad som behövde för att vinna – där alla spelare tog med sig just det.

Hur ser du tillbaka på U21-säsongen?
   –Det är svårt att göra en sådan typ av summering men de matcherna kommer alltid att behövas. Vissa har fått mycket speltid i Sylvia men U21 behövs för unga spelare eller spelare som varit skadade och är på väg tillbaka.
   Ojämnheten i U21-serierna har då och då varit påtagliga. I ena matchen kan ett lag ha ett stort antal A-lagsspelare med – i den andra ett rent ungdomslag.
   –Det handlar egentligen inte om vilka spelare du möter utan vilka du spelar tillsammans med och gör en bra insats med.
   Och det har varit en del tuffa matcher för U21. Stefan lyfter fram två klubbar med bra verksamhet.
   –Både Västerås och Degerfors har haft bra lag och man ska inte underskatta Superettanlagen – det har varit tuffa matcher.
   Så fick IFK avsluta U21 Allsvenskan med både en serie- och finalseger.
   –Att vi tog med oss det vi pratade om och att vi klarade det känns riktigt bra. Det är jäkligt kul att vinna, sa Stefan Hellberg.

Trelleborgs FF–IFK Norrköping 1–2 (1–0)
U21 Allsvenskan final
Vångavallen
Mål: 1–0 (43) Dennis Antwi, 1–1 (64) Bjarki Steinn Bjarkason, 1–0 (90+3) Pontus Tillmar
Varningar: TFF: (42) André Reinholdsson, (60) Albin Nilsson | IFK: (27) Oskar Strandberg, (60) Christopher Telo
Domare: Niklas Andersson
IFK-laget: 97. Andreas Vaikla (mv) – 2. Lucas Lima, 7. Oskar Strandberg, 11. Christopher Telo (K), 14. Egzon Binaku, 16. Pontus Almqvist, 20. Kevin Alvarez, 27. Ísak Bergmann Jóhannesson, 77. Manasse Kusu
Ersättare: 1. Gustav Lindström (mv) – 6. Liam Olausson, 9. Pontus Tillmar, 10. Lukas Maas, 15. Emanuel Chabo