6 november, 2021

IFK tog tre poäng inför ett fint bortafölje: “Det betyder supermycket”

Två lag som egentligen inte hade någonting att spela för. Då trampade IFK Norrköping ur rejält och visade att man verkligen vill vara med på allvar: “Vi gör en riktigt bra match från början till slut, vi kontrollerar den”, sa manager Tor-Arne Fredheim efter 2-0 (1-0) mot IFK Kalmar.

En naturgräsmatta som var lika regntung som den småländska novemberhimlen – rent fotbollsmässigt kanske det inte var de bästa förutsättningarna. Men det märktes inte vilket av lagen som precis avancerat till Obos Damallsvenskan och vilket som för ett par omgångar sedan klarat kontraktet i Elitettan.

Det dröjde innan matchen satte sig och de första chanserna uppenbarade sig. Då hade det mesta av spelet främst varit centralt eller på IFK Kalmars planhalva trots att det var hemmalaget som försökte driva upp tempo i varje aktion. IFK låg rätt, mötte de fysiska duellerna på ett bra sätt och vann en hel del bollar centralt där Selma Nyström på en nygammal position var stark och där Molly Wiklanders löpkapacitet hjälpte till i försvarsarbetet.
   1-0 kom efter tretton spelade minuter. Jennie Egeriis spelade in till Emelie Johansson som höll i och serverade Sabina Ravnell på vänsterkanten. Ytterbacken klev fram, vek in och placerade in ledningsmålet utmed marken.
   Kalmar försökte flytta upp, vann lite mer yta men kom egentligen inte till några riktigt heta målchanser. Det var ett IFK-försvar som höll såväl rent som tätt även om Tabby Tindells skicklighet inte kunde släppas ostört. Hemmalaget hade främst en del avslut utifrån som aldrig hotade Sofia Hjern som dock avstyrde ett Tindell-friläge.
   IFK skulle däremot få chansen från elva meter efter att Molly Wiklander blivit fälld i straffområdet. Men den gången chansade Sara Björk rätt och tippade straffen till hörna.
   1-0 i paus var för all del inte ologiskt där IFK genomfört första halvlek på ett bra sätt.

Kalmar visade att man ville mer till den andra halvleken och fick också ett lite annat grepp. Sofia Hjern reflexräddade en hörn-nick och de blåklädda hade mer bollinnehav än i den första halvleken och trots att de hade en del fasta situationer – främst hörnor – saknades det sista för att sätta ett tryck på IFK.
   I den 57:e minuten kom 2-0. Lovisa Gustafsson snodde påpassligt en för kort hemåtpassning, rundade målvakten och rullade in öppen kasse inför en exalterad bortapublik som sjöng fram tjejerna matchen igenom.
   Kalmar hade en utåtskruvad hörna i stolpen och strax därefter ett farligt inspel. Men IFK höll undan, höll rent och gjorde ett otroligt lagarbete för tre poäng. Då höll också Selma Nyström på att göra mål direkt på hörna men Sara Björk hann i sista sekund styra bort bollen.
   Det var en match till IFKs fördel och precis som i den första halvleken var de flesta av Kalmars avslut en bit utifrån utan att sätta Sofia Hjern på prov.
   Tre nya, sköna poäng mot serietvåan och ytterligare en match utan förlust – den femte i ordningen i Elitettan. Och allt inför ett fantastiskt bortastöd.

• Man kan tro att det är vi som går upp till Allsvenskan. Vi är mycket hetare än dem, först på alla bollar, spelare bättre och kunde gjort några mål till. Vi är klart värda vinsten och vi gör det riktigt bra. Det är kul att publiken och våra supportrar kom också. Vi bjöd på fin fotboll till dem, summerade manager Tor-Arne Fredheim utanför omklädningsrummet efter segersången.

Ett starkt stöd i 91 minuter från de tillresta bortasupportrarna gjorde sitt.

• Det betyder supermycket. Framförallt i veckan när vi gått ut men den målsättningen vi gjort. Det var som att spelarna redan nu bestämde sig för att det här var starten på att göra någonting bra nästa år.

I den målsättningen är Tor-Arne en vital del efter att ha skrivit på ett nytt kontrakt med IFK där han blir manager, en tränar- och sportchefsroll i ett. Redan nu är arbetet med 2022 igång.

• Vi har börjat prata med spelarna och ska fortsätta nästa vecka. Vi ska dra igång arbetet för nästa år men det var som att spelarna var sugna på det redan nu. Det var riktigt kul.

Nästa helg spelas den sista matchen i årets seriespel och det finns en känsla i att avsluta säsongen på ett bra sätt. Dels för självförtroendet och dels inför kommande säsong.

• Det blir en tro på att vi kan och att vi har en bra trupp redan idag. Vi ska tro på den truppen i mångt och mycket – de vill vara med i satsningen: “Glöm inte mig, jag vill också”. Nu har vi fem matcher utan förlust, fyra vinster och en oavgjord – det är oerhört starkt. Vi kände redan mot Umeå, Uppsala och Eskilstuna att vi var på gång och spelade bra. Resultaten måste komma också. När prestationen kommer och är där brukar resultatet komma också, sa Tor-Arne Fredheim.

Matchfakta
IFK Kalmar-IFK Norrköping 0-2 (0-1)
Elitettan (25:26)
Gröndals IP
Mål: 0-1 (13) Sabina Ravnell (pass Emelie Johansson), 0-2 (57) Lovisa Gustafsson
Varningar: KAL: (55) Ingrid Wixner. IFK: –
Domare: Arian Banda
IFK-laget: Sofia Hjern (mv) – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 4. Clara Flenhagen, 19. Sabina Ravnell – 11. Jennie Egeriis (90+1′ 31. Tilda Sjöqvist), 6. Emelie Johansson, 9. Selma Nyström – 8. Molly Wiklander (78′ 16. Grace Demir), 15. Lovisa Gustafsson, 2. Selma Berggren (64′ 25. Gloria Douglas)
Ej använda ersättare: 99. Cornelia Baldi Sundelius (mv)