15 oktober, 2020

IFK-spelarnas landslagsinsatser

Fem spelare från IFK Norrköping har under det Allsvenska uppehållet varit iväg på landslagsuppdrag. Här följer en summering av hur det gick för Sead Haksabanovic, Lars Krogh Gerson, Isak Pettersson, Pontus Almqvist och Ísak Bergmann Jóhannesson.
  • Sead Haksabanovic, Montenegro

Montenegro inledde landslagssamlingen med att spela en vänskapsmatch mot Lettland, i den matchen fanns inte Haksabanovic med. När det var dags för tävlingsspel i Nations League C grupp 1 fanns Haksabanovic åter i startelvan. I den första matchen, hemma i 2-0-segern mot Azerbajdzjan, slog Haksabanovic hörnan som Stefan Jovetic satte 1-0 på. Haksabanovic startade också i 1-2-förlusten hemma mot Luxemburg. Haksabanovic spelade 90 minuter båda matcherna för Montenegro, som har spelat ihop nio poäng på fyra matcher.

• Lars Krogh Gerson, Luxemburg

I vänskapsmatchen som Luxemburg förlorade med 1-2 mot Liechtenstein blev det inget spel för Gerson, men precis som Haksabanovic var han tillbaka i elvan när det vankades tävlingsmatch. Gerson spelade hela matcherna i den lyckade samlingen för Luxemburg, som nu toppar gruppen på bättre målskillnad än Montenegro. Luxemburg vann med 2-0 mot Cypern och 1-2 mot Montenegro.

• Isak Pettersson, Sverige

Isak Pettersson kallades i början av veckan till landslaget och tog sig ned till Lissabon inför matchen mot Portugal. Pettersson fick inte plats i truppen när Sverige förlorade med 3-0.

• Pontus Almqvist, Sverige u21

Det svenska u21-landslaget är pressat för att ta sig till EM-slutspelet nästa år. Chansen att ta sig dit blev i alla fall inte sämre efter den här samlingen. Pontus Almqvist fanns med från start i mötet med Luxemburg, och han spelade en avgörande roll för hur matchen utvecklade sig. Almqvist var som vanligt snabb i djupled och blev i friläge neddragen av en försvarare, en förseelse som resulterade i ett rött kort i den 19:e minuten. Bara några minuter senare petade Almqvist undan bollen i straffområdet så att försvararen sparkade på honom istället för bollen – domaren blåste straff. Sverige vann med 4-0 och Almqvist blev utbytt i den 85:e minuten.

Almqvist fanns också med från start och spelade 67 minuter i 10-0-segern mot Armenien. Sverige ligger nu trea i gruppen och har förbättrat både målskillnad och poängskörd i jakten mot U21-EM.

• Ísak Bergmann Jóhannesson, Island u21

Island skulle möta Italien hemma i samlingens första match, men den ställdes in på grund av corona i det italienska laget. Därför blev det bara en match för Bergmann Jóhannesson, men assist hann han med att göra ändå. I den 30:e minuten slog han hörnan som resulterade i 1-0 mot Luxemburg och Island vann till slut med 2-0. Jóhannesson byttes ut i den 77:e minuten för Island, som är med i fighten om EM-slutspel.