9 september, 2020

IFK-spelarnas insatser i landslagen

Landslagsuppehållet är över och de fyra spelare som varit iväg på landslagsuppdrag är på väg tillbaka till Norrköping. Här följer en summering av hur det gick för IFK Norrköpings spelare under veckan.

Sead Haksabanovic – Montenegro

Sead Haksabanovic spelade samtliga minuter när Montenegro tog sex poäng av sex möjliga i två bortamatcher i Nations League grupp 1 i grupp C. I 2-0-segern mot Cypern var Sead inblandad i båda målen. Först spelade han fram bollen till Momcilo Raspopovic som i sin tur passade snett inåt bakåt till Stefan Jovetic som gav Montenegro ledningen i den 60:e minuten. Jovetic blev i den 73:e minuten tvåmålsskytt när han via en försvarare distanssköt in 2-0 efter assist av Sead.

Igår satt segern långt inne borta mot Lars Krogh Gersons Luxemburg. Luxemburgs Christopher Martins drog på sig sitt andra gula i den 84:e och Sead hade en av huvudrollerna när Montenegro på övertid fick in matchens enda mål. I den 91:a minuten sprang han på en djupledsboll in i straffområdet och hann före den utrusande målvakten till bollen. Straff till Montenegro som Fatos Beciraj satte i mål.

Montenegro toppar i och med resultaten grupp 1 i grupp C med full pott.

Lars Krogh Gerson – Luxemburg

För Lars Krogh Gerson och Luxemburgs landslag blev det en lång resa till Baku för möte med Azerbajdzjan i lördags. Mittback Gerson och hans landsmän fick redan efter 26 minuter numerärt övertag när Mahir Emreli drog på sig ett rött kort – trots det vad det Azerbajdzjan som tog ledningen strax innan halvtid. Luxemburg kvitterade direkt efter halvtid och satte sedan segermålet 1-2 på straff i den 73:e minuten.

Även mot Montenegro spelade Gerson hela matchen. Luxemburg ligger tvåa i gruppen med tre poäng och samma målskillnad, 2-2, som Azerbajdzjan.

Pontus Almqvist – Sveriges U21

I den fredags satt Pontus Almqvist på bänken när Island blev för svåra i EM-kvalet. I den 62:a minuten drog Viktor Gyökeres på sig ett rött kort och strax efter det gjorde Sveinn Aron Guðjohnsen matchens enda mål på hörnan som Ísak Bergmann Jóhannesson slog. Almqvist debuterade i U21-landslaget när hoppade in när en kvart återstod av matchen, men varken han eller någon annan blågul lyckades få bollen i nät.

Roligare blev det för Almqvist och Sverige hemma mot Italien i Kalmar. Almqvist fick förtroendet från start – och som han levererade. I den 12:e minuten stötte han in 1-0 vid bortre stolpen och i den 29:e minuten blev han tvåmålsskytt när han ryckte ifrån i djupet och satte dit 2-0 med högern vid stolproten. Gustav Eriksson gjorde 3-0, matchens sista mål, i början av andra halvlek och med dryga tio kvar byttes Almqvist ut.

Segern var viktig i jakten på EM för U21-landslaget. Sverige har nio poäng och ligger fyra i gruppen med sex lag. Det är långt upp till Irland, som leder på 16 poäng och har direktplatsen till slutspelet, och fyra poäng upp till Italien som har andraplatsen och chans till slutspel.

Ísak Bergmann Jóhannesson – Islands U21

Ìsak Bergmann Jóhannesson fick åka hem till Island för att möta Sverige i fredags. Jóhannesson assisterade till matchens enda mål och blev utbytt i den sjätte övertidsminuten med några sekunder kvar av matchen.

Island har 12 poäng och behöver ta in fyra poäng på Irland, som har en match mer spelad, och en poäng på Italien för att nå första- eller andraplatsen. Samtidigt behöver man hålla Sverige bakom sig.