IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

27 april, 2022

IFK Performance Center byter namn till IFK Medical and Performance Center där Peter Cratz och Nicolas Santi Aguilar startar medicinsk verksamhet

IFK Performance Center byter namn till IFK Medical & Performance Center och tar steget till att, utöver gymmet, även bli ett center för ortopedi och rehab där privatperson, elitmotionär och elitidrottare kan söka hjälp vid besvär från rörelseapparaten. Två viktiga pjäser i IFK Norrköpings medicinska team, lagläkaren Peter Cratz som är specialistläkare i ortopedi och fysioterapeuten Nicolas Santi Aguilar, startar upp sin medicinska verksamhet i gymmet och blir därmed tillgängliga för allmänheten.

IFK Performance Center byter namn till IFK Medical & Performance Center och förutom namnbytet är den stora förändringen att gymmet får en medicinsk avdelning där läkaren Peter Cratz och fysioterapeuten Nicolas Santi Aguilar kommer vara verksamma. Till Peter och Nicolas kan alla som har en skada eller symtom från rörelseapparaten vända sig för att få en bedömning. Här kommer patienterna genomgå en noggrann undersökning för att sedan få riktad behandling/utredning för sina besvär. Det kan vara allt ifrån medicinsk behandling till röntgen och personlig rehabiliteringsträning. Genom denna medicinska verksamhet på IMPC kan privatpersoner och föreningar på ett enkelt och snabbt sätt få en bedömning och hjälp med sina besvär från rörelseapparaten. Verksamheten kommer bedrivas genom ett samverkansavtal, som både Peter Cratz och Nicolas Santi Aguilar har, med Region Östergötland. Det betyder att alla under 20 år samt de som har frikort kan besöka verksamheten gratis och för resterande besökare tas en patientavgift på 200 kronor ut. Individer med akuta motions- och idrottsrelaterade skador likväl som kroniska besvär från rörelseapparaten är välkomna för bedömning.

  • Fördelen att jobba ihop med Santi är att vi kan hjälpas åt i bedömningarna. Jag kan bedöma att en patient är i behov av ett specifikt rehabiliteringsprogram eller fysioterapeutisk behandling och då kan Santi hjälpa mig med det. Ibland kanske det är mer ortopediskt medicinskt inriktade behandlingar och utredningar som krävs och där kan jag vara behjälplig, säger Peter Cratz.
  • Jag och Peter, som en del av det medicinska teamet i IFK Norrköping, kommer finns på plats dagligen från 08.00-17.00 och hjälpa privatpersoner som söker sig till oss med besvär. Vi har en central arbetsplats som gynnar många. Jag tror det kommer bli ett lyft för både staden i sig och IFK Norrköping som förening. Vi blir en av få allsvenska fotbollsklubbar där hela medicinska teamet finns tillgängligt dagligen på arenan, säger Nicolas Santi Aguilar.

Hur har det här gått från idé till verklighet? 

  • Det har vuxit fram under några år. Norrköping är en stor idrottsstad med många aktiva utövare. Norrköping är även en arbetarstad där många har tunga fysiska arbeten. Det finns ett stort behov för den enskilde individen att få en snabb bedömning och åtgärd av en skada eller överbelastningsproblematik från rörelseapparaten. Vi ska försöka ha en öppenhet och tillgänglighet i största möjligaste mån, där patienten är i centrum, säger Cratz.

På gymmet har redan ombyggnationer skett för att anpassa ytan efter verksamheten och en stor funktionell yta har skapats samtidigt som gruppträningssalen har flyttats och blivit en aning mindre. Med detta sagt kommer fortfarande gymverksamheten fortgå som vanligt – bara att du som besökare också har möjlighet att boka in dig hos det medicinska teamet vid behov. Bokningar kommer att ske via IMPC:s hemsida, telefon eller mail. Vi tar även emot remisser från andra vårdgivare.

  • Med utvecklingen av IFK Performance Center, där vi nu även kan inkludera högklassig medicinsk kompetens, kommer IFK att inta en unik position som leverantör av såväl medicinsk vård som friskvård för alla – från privatperson och motionär till elit inom samma väggar. Här ser jag stora möjligheter för att geografiskt utveckla kundbasen i alla riktningar, säger IFK Norrköpings klubbdirektör Michael Sturehed.

Verksamheten startar den 2 maj men redan nu kan du göra en bokningsförfrågan på hemsidan: www.ifkperformancecenter.se/medical

 

Om Peter Cratz: 

Peter Cratz är specialistläkare i ortopedi och har jobbat på ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset sedan 2001. År 2012 blev han Överläkare i ortopedi med inriktning inom artroskopisk (titthåls) kirurgi. Han har varit ansvarig för den artroskopiska sektionen och utbildat flera läkare inom området. Sedan 2005 är han också lagläkare för IFK Norrköpings herrlag.

Om Nicolas Santi Aguilar: 

Nicolas Santi Aguilar är fysioterapeut och gör sin andra säsong i IFK Norrköpings medicinska team. Han studerade till fysioterapeut på Linköpings Universitet och har en masterutbildning hos FC Barcelona.

Annonser