IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

12 januari, 2023

IFK Norrköpings akademi femstjärnig

Resultatet av Svensk Elitfotbolls nya certifiering av klubbarnas akademiverksamheter är här. IFK Norrköping når upp till fem stjärnor och rankas som landets fjärde bästa akademi. “Fem stjärnor är ett mycket bra resultat för oss”, säger akademichef Daniel Lindahl.

Den nya modellen är framtagen av SEF, Svensk Elitfotboll, tillsammans med de 32 elitfotbollsklubbarna, med målet att göra svensk fotboll så bra och konkurrenskraftig som möjligt.

Den nya certifieringen bedömer klubbarna på ett djupare och mer detaljerat sätt än den tidigare modellen. Totalt granskas tio olika verksamhetsområden – som personal, logistik, faciliteter –  i den nya certifieringen och det är femdubbelt fler frågor än tidigare. Förra året fick IFK Norrköping maximala fem stjärnor – lika många blir det i år, men på en sjugradig skala.

  • Kraven har ökat rejält. Fem stjärnor är ett mycket bra resultat för oss, men vi ska självklart jobba för att bli ännu bättre på sikt. IFK Norrköping erbjuder en bra fotbollsutbildning och vi har en akademi som vi ska vara stolta över, men vi ska inte nöja oss, säger akademichef Daniel Lindahl.

IFK Norrköpings akademi rankas som Sveriges fjärde bästa i certifieringen, med 7263 poäng av maximala 10 000. Malmö FF, AIK och Brommapojkarna är klubbarna att jaga.

Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på SEF, berättar om certifieringen:

– Jag skulle säga att alla klubbar tagit ett steg framåt i år trots att en del kanske får färre stjärnor än tidigare. Tittar man på föregående år så kan kanske en femstjärnig klubb från 2021 jämföras med en fyrastjärnig i dagens modell. Skillnaden i procent mellan klubb 1-15 var större förut än i dagens modell. Själva innehållet i certifieringen är ganska likt Danmark och Norge, men vi har även tagit in influenser från andra länder. Tanken är att vi skall höja ribban för samtliga klubbar oavsett vart man står idag – och att deras ambition ska vara att bli bättre i framtiden.

Mer om resultatet från certifieringen finns att läsa här.

 

Annonser