30 november, 2020

IFK Norrköping segrade i Stockholm

Totte Nyman gjorde matchens enda mål och IFK Norrköping kunde packa med tre poäng hem till Norrköping.

IFK Norrköping var nära att få samma mardrömsstart som mot Falkenberg senast. I den andra minuten fick Isak Pettersson avstyra Gustav Ludwigsons friläge i snäv vinkel för att se till att nollan inte spräcktes direkt.

IFK Norrköping lät Hammarby rulla i ofarliga ytor och högg när det fanns läge att bryta och ställa om – närmast mål var det när fyra röda i rad stormade mot mål. Bollhållaren Sead Haksabanovic drog till ett par meter utanför straffområdet, men skottet gick tätt utanför krysset.

Den avvaktande pressen ledde till att Hammarby tog sig ut på kanterna och kom till en hel del inläggslägen som IFK fick slå undan. Hemmalaget radade upp hörnor i första halvlek och i den 25:e minuten var det nära att det blev baklängesmål. Henrik Castegren rensade på mållinjen och det var svårt att se om han hann göra det innan bollen var över den. Något mål blev det inte, det skulle istället komma åt andra hållet.

I den 40:e minuten startade IFK ett snabbt anfall med raka passningar från backlinjen. Levi tog emot på offensiv planhalva, gjorde sig rättvänd och lade bollen vidare till Sead Haksabanovic som kommit in i banan från sin vänsterkant. Haksabanovic tajmade passningen lika perfekt som Totte tajmade löpningen i djupet, och bollen lyftes i mål över Ousted av den senare. Totte Nymans 17:e mål i Allsvenskan 2020 och Sead Haksabanovics elfte assist.

IFK Norrköping gick till paus med en 0-1-ledning som skulle försvaras i 45 minuter till.

Precis som i första halvlek skickade Hammarby in många bollar i straffområdet, och det kändes inte helt kontrollerat när bollen for fram och tillbaka i bortalagets straffområde. Lyckligtvis saknade Hammarby skärpa vid de tillfällen IFK-spelarna inte hann fram för att täcka eller rensa undan. Dessutom gjorde Isak Pettersson flera strålande räddningar som förhindrade baklängesmål.

Minuterna gick och IFK fick genom Ishaq ett strålande läge att döda matchen i den 79:e minuten. Ísak Bergmann Jóhannesson avancerade på offensiv planhalva, la ut bollen till Levi som dunkade in bollen längs marken från sin högerkant. Ousted parerade vid första stolpen och bollen hamnade framför Ishaq. Snabbt var han framme för att trycka in 0-2 – men lika snabb var Sandberg som hann fram och blockerade.

IFK lyckades hålla undan de 93 minuterna och tog en viktig 0-1-seger i Stockholm. Tredjeplatsen är inom räckhåll inför säsongens sista match mot redan degraderingsklara Helsingborgs IF.