IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

3 februari, 2023

IFK Norrköping satsar på nya projektet “Fotbollsfamiljen”

Under våren 2022 startade IFK Norrköping Fotbollsfamiljen – ett nätverk med åtta samarbetsklubbar, där IFK är navet, för att hjälpa dem med allt från spelar- och tränarutbildningar samt för att skapa en naturlig mötespunkt för utbyte av erfarenheter. Efter ett lyckat pilotår satsar IFK ytterligare på projektet och anställer Marcus Egnell som ansvarig för initiativet.

Motalasonen Marcus Egnell har en lång fotbollsbakgrund där han främst varit aktiv inom Borens IK – både som tränare men också som verksamhetsansvarig. I ungefär 1,5 år har han jobbat för ÖFF som tävlingsadministratör för barn och ungdomar där han också drivit frågor för futsalen samt hållit i spelarutbildningar riktade mot distriktslagen. Nu tar han klivet in i IFK Norrköping som ansvarig för Fotbollsfamiljen – där han också kommer ha ansvar för fotbollsdelen i Stadium Sportscamp, IFK:s dagläger och fotboll i grundskolan.

  • Det känns väldigt inspirerande och som ett naturligt steg att ta. Om man bor i Norrköping och gillar fotboll är det i IFK man vill vara. Det är en väldigt stor förening och det är inte många andra föreningar som både har dam- och herrlag i allsvenskan, säger Egnell.

Marcus kommer vara kontaktperson och samordnare till föreningarna i Fotbollsfamiljen och vara IFK:s öron för att kunna erbjuda samarbetsklubbarna utbildningar och stöttning i vad som är relevant för varje enskild förening.

  • Vi ska hitta en linje och plan för vart vi ska det här året och även i framtiden i rena aktiviteter, konstaterar Egnell.

Vad drömmer du om att Fotbollsfamiljen ska utvecklas till? 

  • Att verkligen kunna erbjuda hjälp till föreningarna med de frågor de sitter och brottas med. Eftersom jag även själv varit verksam i en förening som påminner om många av de som är inne i Fotbollsfamiljen vet jag hur många frågor det finns och hur mycket hjälp man söker. Vi ska förhoppningsvis bidra extra med det och samtidigt göra det lättare för ledare ute på planen att bidra till att fler spelare vill fortsätta med fotbollen under en längre tid – och kanske också då nå längre med sitt fotbollsspelande.

Om Fotbollsfamiljen och starten av initiativet

IFK Norrköping är ensamma i regionen med att ha elitlag på både dam- och herrsidan. Sedan föreningen startade 1897 har många kunskaper om fotbollsutveckling hämtats in – framför allt när det gäller fotbollen som sport och spelar- och ledarutbildningar på elitnivå – men också gällande vikten av inkludering, psykisk hälsa och föräldrautbildningar.

IFK Norrköping är regionens främsta elitförening och vi vill vara en viktig del i fotbollsrörelsen genom att bidra till kunskap, kompetens och kvalitet till vår fotbollsregion. Vi vill erbjuda föreningsutveckling, ledarutveckling och kvalitativ spelarutbildning till föreningar som behöver stöttning i utvecklingsarbetet.

Är vi med och ger föreningar omkring oss bra förutsättningar ser vi till att barn och ungdomar fortsätter med sitt idrottande upp till seniornivå – och också ger dem rätt förutsättningar för att utvecklas i idrotten de älskar. Förhoppningen är att detta också ska generera flera spelare som når elitnivå i vårt närområde då bredd skapar spets. Så många som möjligt, så länge som möjligt – i en så bra miljö som möjligt.

Genom Fotbollsfamiljen medverkar vi aktivt för att få fler fotbollsfötter i rörelse som stärker folkhälsan, bidrar till att intresset för fotboll ökar i regionen bland både flickor och pojkar och skapar en inkluderande och jämställd fotbollsmiljö. IFK Norrköping vill öka attraktionskraften, upplevelsen och drömmarna om fotboll samt stärka sporten genom en nätverksmodell mellan olika karaktärer av klubbar på olika nivåer.

Följande föreningar har varit med sedan uppstarten av Fotbollsfamiljen under 2022: Torstorps IF, Katrineholms SK, Åby IF, Krokeks IF, Dagsberg IF, Tallboda IF, Söderköpings IK, Waldemarsviks IF.

Läs mer genom att klicka här! 

Annonser