24 september, 2019

IFK Norrköping dam besegrade BK Kenty i cupfinalen

En uddamåls-ledning i paus – efter halvtidsvilan ökade IFK Norrköping dam tempot och med två snabba mål klev ifrån. Över 90 minuter vägde gästerna tyngst och fick lyfta pokalen mot Linköpingshimlen.
–Att få vinna en cup är alltid lite extra, sa Tilda Lundström efter 5–1 (1–0) mot BK Kenty i finalen av Danske Banks Damcup.

Division 2 mot division 1 – BK Kenty mot IFK – Linköping mot Norrköping.
   Fredriksbergs IP stod värd för 2019 års finalupplaga av Danske Banks Damcup. En cup som fem år i rad vunnits av Linköpings FC. Dessförinnan, 2013, var det faktiskt IFK som vann.
   Nu var det dags igen.

Det var en böljande första halvlek där IFK började starkast och också tog ledningen. Efter en tilltrasslad hörnsituation petade Junis Andersson in bollen.
   Men därefter jobbade sig Kenty tillbaka och hade en hel del bollinnehav utan att för den delen sätta Sofia Hjern på några större prov. De gånger IFK försökte spela upp bröt hemmalaget och man fick backa tillbaka och börja om.
   När halvleken närmade sig slutet hade matchbilden vänt tillbaka och Lovisa Gustafsson hade både träffat ribban och försökt sig på en frisparksvariant när målvakten organiserade muren – men Junis Anderssons mål var det enda som föll under de första 45 minuterna.

När Patricia Yacoub blåste för halvlek nummer två klev IFK ut och visade att de ville höja tempot.
   Sagt och gjort. Det dröjde blott en minut innan Lovisa Gustafsson skarvat fram Ronja Karlsson Törnborg som dessvärre inte fick till avslutet.
   Fem minuter senare kom utdelningen.
   Efter en hörna nådde Clara Flenhagen högst, nicken stoppades på mållinjen och på returen dök Lovisa Gustafsson upp och dubblade ledningen.
   3–0 kom i anfallet efter när Ronja Karlsson Törnborg snappade upp en boll i straffområdet, vände och placerade in bollen i burgaveln.
   Strax därefter valde Kenty att utnyttja sin bonusstraff. Från elva meter klev den förre IFK-spelaren Hanna Hellström (tidigare Gustafsson) och utan pardon placerade in bollen tätt intill Sofia Hjerns högra stolpe.
   Kenty försökte att komma närmare resultatmässigt men vägde lite för lätt. Istället för en reducering serverade Lovisa Gustafsson Alma Sjödahl till 4–1 med ett fint inlägg och innan matchen var över hade Ebba Sjögren med ett långskott satt slutresultatet.

Försvarsmässigt höll IFK tätt och det enda målet de släppte in var på bonusstraffen. Trots att Kenty hade ett litet övertag i mitten av den första halvleken höll sig försvaret väl.
   –Vi sliter för varandra i 90 minuter och visade att vi är ett av Östergötlands topplag, sa Tilda Lundström.
   Hon har spelat den här finalen förut. Då blev det förlust mot Linköping.
   Det är betydligt roligare att vinna.
   –En seger är alltid skönt, men att få vinna en cup eller något större är alltid lite extra. Vi visar vad IFK står för med det här fantastiska laget.
   En pokal att ställa till samlingen och något att fira. Men redan på lördag väntar nästa utmaning i den avslutande omgången av division 1.
   –Nu tar vi nya tag mot ett nytt motstånd i helgen – det är minst lika viktigt där en serieseger står på spel, sa Tilda Lundström.

BK Kenty–IFK Norrköping 1–5 (0–1)
Danske Banks Damcup (final)
Fredriksbergs IP
Mål: 0–1 (12) Junis Andersson, 0–2 (51) Lovisa Gustafsson, 0–3 (52) Ronja Karlsson Törnborg, 1–3 (54) Hanna Hellström, 1–4 (65) Alma Sjödahl, 1–5 (70) Ebba Sjögren
Publik: Ingen uppgift
Varningar: BKK: – | IFK: (44) Tilda Lundström
Domare: Patricia Yacoub
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (mv) – 3. Clara Flenhagen (K), 4. Rebecca Stigenhed, 5. Junis Andersson, 6. My Cato, 8. Ebba Sjögren, 9. Tilda Lundström, 10. Alma Sjödahl, 13. Ella Degerstedt, 14. Filippa Sjöberg, 15. Lovisa Gustafsson
Ersättare (fria byten i cupen): 2. Sara Hjelm, 7. Ellen Erlandsson, 12. Ronja Karlsson Törnborg, 16. Felicia Rohlen, 17. Lisa Flisell