22 maj, 2021

IFK kammade noll mot Älvsjö AIK

Matchbilden svängde lika mycket som väderleken – IFK Norrköping försökte en sista anstormning men lyckades inte kvittera. Det blev en ny uddamålsförlust: “Det är surt att vi tar med oss noll poäng härifrån”, sa My Cato efter 0-1 (0-0) mot Älvsjö AIK.

IFK Norrköping var förberedda på att Älvsjö AIK var ett tufft motstånd som var bra på fasta situationer.
   Att det bara tog tre minuter innan hemmalaget fick sin första hörna var ett bevis på det.
   Ett obesegrat hemmalag visade från minut ett varför de är i topp av Elitettan med en hög press och spel utmed kanterna där bollarna i djupled skickades på Moa Liwendahl  och Alice Bergström.
   Men ett välorganiserat IFK-försvar med ytterbackarna Irma Cajlaković och Selma Nyström stod allt som oftast rätt och trots att Älvsjö hade bollen tog det stopp utanför straffområdet.
   De avslut som väl kom hade Sofia Hjern inga problem med att ta hand om.
   Halvlekens chans kom efter en fast situation. En längre hörna nickades tillbaka in där bollen dansade någon meter utanför straffområdet innan Ebba Sjögren tog undan. I studsarna fram och tillbaka ropade hemmalaget på hands men domaren slog ut med armarna.

Det tog en stund innan IFK hittade in i matchen och lyckades spela sig igenom mitten. Inledningsvis kom de avgörande passningarna tidigt vilken gjorde att bollen ofta kom tillbaka.
   Topptrion Lovisa Gustafsson, Jennie Egeriis och Alma Sjödahl kom också in mer och mer tillsammans med Emelie Johansson och My Cato som låg strax bakom.
   När IFK väl vågade spela centralt och flytta bollen framåt kom man upp i banan och tvingade Älvsjö att falla.
   Men halvtimmen spelade hade IFK jämnat ut spelet och faktiskt vänt det till sin fördel – om än inte helt. Närmast var Gustafsson med en hörn-nick precis över.
   0-0 i paus kändes därför inte helt ologiskt.

Även den andra halvleken startade Älvsjö snäppet bättre även om IFK tog med sig avslutningen av den första halvleken och försökte bygga vidare på den.
   Älvsjö med två snabba yttrar hotade hela tiden i de yttre korridorerna med ett direkt passningsspel.
   Och fick därför med sig en mängd hörnor som IFK å sin sida lyckades avvärja.
   Inbytte Molly Wiklander matchade just den där farten och hade en möjlighet direkt när hon tog sig förbi ett par försvarare och hittade Gustafsson som med ett instick serverade en offsidestående Sjögren.
   Så kom ytterligare en Älvsjö-omställning och ytterligare en hörna.
   En hörna med hemmautdelning.
   Victoria Heikfolks hörna gick i en båge och landade i den bortre burgaveln och gav Älvsjö 1-0.
   Där började kvitteringsjakten och det kändes som att Älvsjö därefter var nöjda. Samtidigt som IFK satte fart offensivt avtog hemmalagets press.
   Wiklander sprang i djupled och sökte inspel. Egeriis avslutade precis över.
   Men trots en bättre period spelmässigt uteblev de riktiga kvitteringsmöjligheterna och IFK kammade noll på Älvsjö IP.

LFC-lånet My Cato spelade en timme innan hon byttes av med Selma Berggren på det centrala mittfältet.
   -Vi gör en ganska bra match. Det går mycket fram och tillbaka och det är spel mot båda målen. Tyvärr får de in en hörna direkt vi inte kan göra så mycket åt. I slutet med bytena får vi in väldigt mycket energi och skapar mycket framåt, summerade hon matchen.
   I en böljande matchbild fick IFK den till sin fördel när de vågade spela genom mitten.
   -I de flesta matcherna jag har varit med i – när vi vågar spela in i mitten och blir rättvända där har vi väldigt många alternativt ut på kanterna och centralt och då skapar vi farligt lägen. Det gäller att vi fortsätter våga.
   Vad var det som saknades för att få in en kvittering?
   -Vi kämpar för varandra och vi gör allting för att få in ett kvitteringsmål. Vi kommer till inlägg men sen är det ganska få spelare i boxen vilket gör att det är svårt att få in bollen. Vi måste jobba mer att få in fler spelare i boxen och komma till avslut, sa My Cato

Älvsjö AIK-IFK Norrköping 1-0 (0-0)
Elitettan (5:26)