10 juli, 2021

IFK går på ledighet efter tre poäng hemma mot Mallbacken

Det blev nervöst i slutet – men IFK Norrköping höll undan och tog en tung trepoängare hemma mot Mallbackens IF i en match där alla mål föll i den andra halvleken: “Kanske inte den bästa insatsen fotbollsmässigt – men vi vinner matchen och det är det viktigaste”, sa Lovisa Gustafsson efter 2-1 (0-0) mot Mallbackens IF.

Sista matchen innan uppehållet – Molly Wiklander sa att det bara var att gå ut och köra, att det inte fanns något att förlora.
   IFK Norrköping lyssnade på den uppmaningen.
   Det blev inte direkt lättare för Mallbacken efter inledningen. Redan efter sju minuter kom målvakten Emma Johansson sent in i en duell med Lovisa Gustafsson som blev överkörd. Frilägesutvisning och IFK skulle spela mot en spelare färre i 83 minuter. Mellan stolparna klev utespelare Emmie Johansson.
   Det till trots var det gästerna som hade ett ganska stort bollinnehav och utvisningen bidrog mer till en lägre presshöjd snarare än en IFK-dominans.
   Mycket kom efter ett mer direkt spel där Wiklander ofta hittade mycket yta på högerkanten. Ett inspel centralt var matchens första läge där försvarare hann före och petade undan till hörna.
   Det var en ganska jämn och chansfattig inledning av matchen. En känsla som egentligen stod sig halvleken ut.
   Det var tufft, det var mycket kamp och det var mycket spel i djupet. Mallbackens forward och yttermittfältare låg hela tiden på gränsen och bortalaget hade en hel del offsideavblåsningar.
   En del slarv gav omställningar till Mallbacken men allt som oftast såg IFK till att reparera det. Ett aggressivt hemmalag vann boll högt upp och satte därifrån igång anfall men bättre tålamod både centralt och på kanterna.
   0-0 i paus  mot ett bolltryggt Mallbacken kändes både rättvist och logiskt.

I sommarvärmen på Platinumcars Arena var det de grönklädda från Värmland som kom ut med mest energi. IFK hade stundtals svårt att komma upp i planen när Mallbacken anföll.
   Om IFK hittade bra anfall på högerkanten i den första halvleken var det förbytt mot den vänstra i andra.
   Jennie Egeriis hittade bland annat Gustafsson i boxen som med någon slags cykelspark avslutade. Inget mål den gången – men snygga mål skulle komma senare.
   När IFK ridit ur den energiska Mallbacken-inledningen fick man sin chans.
   IFK spelvände via Sjögren, Gustafsson hoppade över bollen som hittade ut till Wiklander som satte tillbaka till Gustafsson. Felvänd höll hon emot och föll och domare pekade på straffpunkten.
   Hon klev själv fram från elva meter och även om det inte var hennes bästa straff var den tillräckligt hög och hård för 1-0.
   -Det var inte straff. Jag tror jag la mig på henne. Det var bra gjort av mig men det skulle nog inte vara straff. Men det var väldigt skönt, erkände målskytten efteråt.
   -Jag ville inte ta den, vi har sagt att den som blir fälld inte ska ta den. Det var inte den bästa men jag gjorde mål och det var det viktigaste, log hon.
   Målet gav IFK ett välbehövligt lugn samtidigt som Mallbacken samlade energi.
   Irmeli Jonsson slog en högkvalitativ frispark som Gustafsson nickade i famnen på målvakten.
   En sista anstormning från Mallbacken kom tillsammans med offensiva byten samtidigt som det tvingade IFK längre och längre ner. Med kvarten kvar kändes det nervöst.
   Så fick IFK en hörna och därefter en andraboll som kom centralt. Halvvägs in på offensiv planhalva dunkade Sjögren till och bollen gick i en vacker båge över samtliga och landade i målet nedanför Curva Nordahl.
   Men Mallbacken tryckte på och fick också in ett reduceringsmål med fyra minuter kvar. Men IFK höll undan alla sex tilläggsminuter och plockade en tung och viktig trepoängare.

-Det är ett bra lag vi möter och även om de är en spelare färre har de stundtals övertag. Vi ändrar lite formation i slutet och tar ner en back och har en fembackslinje. Det känns stabilt även om vi släppte in ett mål så har vi matchen till slut, sa Lovisa Gustafsson.
   Det kändes som att ni var väldigt aggressiva i ert spel?
-Ja, det har vi pratat om i flera veckor. Men speciellt den här veckan – vi måste vara aggressiva och då vinner vi boll på det. Det är kul att det syntes.
Sommarledighet med tre poäng i bagaget – hur skönt är det?
   -Det är väldigt skönt, log Lovisa Gustafsson.

Matchfakta
IFK Norrköping-Mallbackens IF 2-1 (0-0)
Elitettan (13:26)
Platinumcars Arena
l: 1-0 (55) Lovisa Gustafsson (straff), 2-0 (80) Ebba Sjögren, 2-1 (86) Ritah Kivumbi
Varningar: IFK: (67) Irma Cajlakovic, (90+2) Sofia Hjern. MIFS: (70) Frida Boström
Utvisningar: IFK: -. MIFS: (7) 21 Emma Johansson (mv)
Domare: Erik Karlgren
Publik:
IFK-laget: 1. Sofia Hjern – 24. Irma Cajlakovic, 20. Selma Cajlakovic (83′ 13. Thea Alvberger), 2. Selma Berggren, 16. Grace Demir – 8. Molly Wiklander (69 9. Selma Nyström), 21. Ebba Sjögren, 14. Irmeli Jonsson, 11. Jennie Egeriis – 6. Emelie Johansson – 15. Lovisa Gustafsson
Ej använda ersättare: 99. Cornelia Baldi Sundelius (mv) – 3. Clara Flenhagen, 10. Alma Sjödahl, 17. Filippa Karlberg, 25. Filippa Sjögren