1 mars, 2020

IFK förlorade mot Tvååkers IF i Svenska cupen

IFK Norrköping fick inte med sig några poäng från Övrevi IP efter att Tvååker avgjort i slutminuterna. “Det är klart det är en besvikelse att vi förlorade”, säger Jens Gustafsson efter 2-1-förlusten.

En skön seger mot Halmstad i första omgången följdes upp av en tung förlust mot division 1-laget Tvååkers IF i Svenska cupen grupp 5.

Klockan 12.30 blåste domaren i pipan och matchen var igång på ett vindplågat Övrevi IP i Halland. Både IFK och Tvååker hade svårt att ta tag i matchen, som inledningsvis präglades av kamp. IFK skapade det första läget tio minuter in i matchen då Ísak Bergmann Jóhannesson kom ned på kortlinjen och slog en boll längs marken som Carl Björk nästan nådde vid bortre stolpen. Ett par minuter senare fixade Manasse Kusu en frispark precis utanför straffområdet, som Lars Krogh Gerson knorrade strax utanför krysset.

Tvååker störde framför allt på hörnor i första halvlek, och hade ett farligt avslut efter ett inlägg som Isak Pettersson gjorde en fin räddning på.

IFK tog ledningen i den 41:e minuten. Simon Thern drev bollen centralt i planen och när han nådde Tvååkers straffområde släppte han bollen till vänster, till  Ísak Bergmann Jóhannesson. Han slog ett hårt inspel längs marken, som målvakten var på men inte lyckades styra undan bättre än att Carl Björk kunde trycka in bollen i mål vid bortre stolpen.

– Jag tycker att vi har en bättre inställning än mot Halmstad, trots förlusten. Jag tycker att vi gjorde det bra i första halvlek och dåligt i andra, säger Jens Gustafsson efter matchen.

IFK gick till halvtidsvila i ledning, och precis som i första halvlek skapade man två vassa chanser när halvleken var tio minuter gammal. Först hittade Simon Thern Jonathan Levi med en lyftning, men målvakten räddade Levis hårda högerskott. Strax efter det vann Carl Björk en löpduell och hamnade i ett fint läge till höger i straffområdet, men avslutet fick han inte till och bollen gick utanför. I den 66:e minuten träffade Rasmus Lauritsen stolpen efter ett inlägg av Jonathan Levi, men det blev aldrig något 0-2-mål.

Istället skulle hemmalaget vända matchen.

Några minuter efter Lauritsens stolpträff kvitterade Tvååker. Jakob Adolfsson kom fri från IFK:s försvar i djupet efter en pass från högerkanten, och det låga avslutet gick förbi Isak Pettersson och in i mål.

I den 87:e minuten gjorde Tvååker 2-1. Adolfsson kom fri från halva planen, men Isak Pettersson räddade det friläget. Returen hamnade dock hos Hugo Svensson som serverades ett öppet mål. Via stolpen skickade han in bollen i målet och fullbordade vändningen.

– Det var såklart en besvikelse sett till resultatet. Vi visste vad som väntade, och vi hade som målsättning att åka från Tvååker efter att ha vunnit matchen. Det är klart det är en besvikelse att vi förlorade, säger Jens Gustafsson.

– Det var tuffa förutsättningar sett till väderlek och den frånvaro av spelare vi har just nu. Med åtta spelare som är skadade eller sjuka blir vi tunna både anfallsmässigt och muskulärt. Det var ett tungt lag vi mötte som fick lite betalt för deras fysik, som vi inte riktigt hade.

Resultatet gör att IFK Norrköping och Tvååker båda har tre poäng efter två matcher. Under dagen vann Falkenberg mot Halmstad med 1-0, vilket innebär att IFK:s kommande motståndare Falkenberg toppar gruppen på sex poäng.

– Jag tycker att det är viktigt att vara optimist, vi har fortfarande chansen om vi ser till att göra det bra mot Falkenberg och vinna med ett antal mål, säger Jens Gustafsson.

Matchen mot Falkenberg spelas på Östgötaporten på lördag klockan 16.30, och IFK behöver vinna med minst två mål samtidigt som Tvååker inte vinner mot Halmstad och tar in ett (1) minusmål på IFK. Förra helgens cupmatch följdes upp av en träningsmatch i måndags, och så är fallet även denna vecka. Imorgon möter IFK Linköping City på Östgötaporten klockan 19.00.

Fakta

Tvååkers IF – IFK Norrköping: 0-1 Carl Björk (41′), 1-1 Jakob Adolfsson (69′), 2-1 Hugo Svensson (87′).

IFK Norrköpings startelva: Isak Pettersson- Lars Krogh Gerson, Henrik Castegren, Rasmus Lauritsen, Christopher Telo – Andreas Blomqvist, Manasse Kusu (82), Simon Thern – Jonathan Levi (72), Carl Björk, Ísak Bergmann Jóhannesson.

Bänken: Julius Lindgren, Ian Smith (82), Filip Dagerstål, Alexander Fransson (72) (Christoffer Nyman föll bort på grund av sjukdom).