20 oktober, 2021

IFK finalklart i Östgötacupen: “Andra halvlek är mer stabil och den kontrollerar vi”

Efter en trevande inledning hittade IFK Norrköping rätt, skakade av sig den eventuella nervositeten och styrde den här matchen i hamn. Ett mål i den första halvleken och två i den andra säkrade finalavancemang i Östgötacupen: “Det var skönt att vi gjorde målet så pass tidigt även om vi inte haft så stort spelövertag”, sa Emelie Johansson efter 3-1 (1-0) mot Smedby AIS.

Det var en rätt så varm men blåsig höstkväll som välkomnade de båda lagen på PreZero Arena i Smedby för semifinal i Östgötacupen. Hemmalaget, hemmahörande i division 1, hade av just den anledningen en bonusstraff som kompensation för antalet divisionerna lagen emellan.
   Och det var just Smedby som öppnade matchen med en hög press och ett fysiskt duellspel IFK Norrköping inte riktigt förväntade sig.
   Matchens första chans tillföll också hemmalaget efter ett inlägg från vänster som Sabina Ravnell tog undan en bit ifrån mållinjen.
   Därifrån hittade IFK in i matchen, kom upp i banan och kunde också vila med boll från mittplanen och uppåt. Felicia Zetterberg hade dock ett avslut från distans som Sofia Hjern tippade till hörna – så möjligheter chans för Smedby.
   Från den jämna, tuffa och fysiska inledning var det IFK som bröt dödläget i mitten av halvleken. Irma Cajlaković slog ett högt inlägg från högerkanten som Agnes Stenlund i Smedbymålet petande undan och på den returen dök Selma Berggren upp och borrade in ledningsmålet stenhårt i det första krysset.
   Framåt var det Lovisa Gustafsson och Molly Wiklander som satte Smedbyförsvaret i arbete – framförallt den sistnämnda som med sin snabbhet hela tiden var ett hot.
   IFK fortsatte att skapa ett antal fasta situationer utan att få någon utdelning och det var en förstahalvlek där laget inte riktigt satte upp tempo eller det passningsspel som efterfrågades från dem.
   Det var ett lite missnöjt IFK som gick till pausvila trots uddamålsledningen med vetskapen att Smedby hade kvar sin livlina i form av bonusstraffen.

Efter pausvilan var det som att IFK bestämde sig för att närma sig en högre nivå. Centralt jobbade Emelie Johansson fint i duellspelet defensivt och Gloria Douglas kom ofta med i andravågen offensivt och dikterade på mittplan.
   Samtidigt som IFK kom till fler såväl halvchanser som chanser blev den varan färre för Smedby och tio minuter in i den andra halvleken fick IFK utdelning.
   Wiklanders låga hörna togs bort där andrabollen landade hos Douglas strax utanför straffområdet. Mittfältaren tog emot på bröstet, la upp och slog till med en halvvolley som i en båge studsade precis framför målvakten och in till 2-0.
   I samma veva bestämde Smedby och den forne IFK-kaptenen Filippa Sjöberg att utnyttja bonusstraffen. Från elva meter sköt hon hårt och lågt till Hjerns högra stolpe. Hjern kastade sig åt rätt håll men nådde inte riktigt.
   Men IFK skulle ta tillbaka tvåmålsledningen bara minuter efteråt.
   Ett inspel från höger blev en rensning till Camilla Olsson som tog emot, vände vackert bort två försvarare i samma dragning och avslutade. Skottet tippades av målvakten åt höger där Johansson hann först och placerade in 3-1.

• Det är Camilla som skjuter från höger och jag lurar lite på vänsterkanten. Målvakten gav en retur och så var jag påpasslig och satte dit den. Med vänstern faktiskt! Log Emelie Johansson.

IFK samlade energi och tog ett allt hårdare grepp om matchen, skapade chanser framåt och hade möjligheter till ytterligare mål. Smedby försökte sig på en forcering och fick till ett lite större bollinnehav på IFKs planhalva. Det kom också ett reduceringsmål efter en hörna men någonstans i klungan framför mål hittade domaren en IFK-frispark efter att Lovisa Karlsson screenat Hjern.
   Ju närmare slutsignalen vi kom, desto lugnare blev avslutningen och 3-1 innebär ett avancemang till Östgötacupens final.

• De startade upp bra och satte oss under press. Men sen kom vi in i det mer och mer och det var skönt att vi gjorde målet så pass tidigt även om vi inte haft så stort spelövertag. Stundtals skapar vi fina anfall – det går verkligen upp och ner i första halvlek. Vi blir lite nervösa och gör misstag. Andra halvlek är mer stabil och den kontrollerar vi. I slutet sätter de lite längre bollar och då spelar vi smart, summerade Emelie Johansson matchen.

Vad är det som gör att ni hittar in i matchen?

• De pressar på ett lite nytt sätt och ger oss ytor vi inte är vana vid – vi är kanske heller inte vana vid att vara det bollförande laget. Man vill inte skylla på yttre förutsättningar men den här planen jämfört med vår är som natt och dag. Det tar mer energi att kontrollera bollen.

I den andra semifinalen som spelades igår kväll hemmaslog Lindö FF Kenty med 3-0. Det innebär att båda finallagen är klara och en här gången kunde IFK avgöra under ordinarie tid.

• Det var mycket skönare än förra matchen som behövde gå till straffar – det var skönt att slippa det, sa Emelie Johansson.

Smedby AIS-IFK Norrköping 1-3 (0-1)
Östgötacupen (semifinal)
PreZero Arena
Mål: 0-1 (22) Selma Berggren, 0-2 (55) Gloria Douglas, 1-2 (56) Filippa Sjöberg (bonusstraff), 1-3 (62) Emelie Johansson