7 mars, 2020

IFK dam vände och vann hemma mot Hallsberg

Ett tidigt mål satte IFK Norrköping dam i underläge men en snabb kvittering la grunden till en målrik tillställning i hemmalagets favör – en spelkvalitativ höjning i den andra halvleken likaså. “När vi börjar ta jobbet så hittar vi bättre spel”, sa Alma Ekberg efter 5–1 (1–1) mot IFK Hallsberg.

En annalkande vårsol lurade över VM-läktaren på Östgötaporten under lördagseftermiddagen. Ett tight schema gjorde att matcherna avlöste varandra och när de båda IFK-lagen ställt ut sina spelare och domare Nedim Kljucanin blåst igång matchen var det en jämn inledning men något övertag för IFK Norrköping dam.
   Därför kom 0–1 inte helt logiskt.
   Hallsberg tog vara på en frispark ganska långt ner på IFKs planhalva och i tumultet och röran framför Julia Nyström var det till sist en bortaspelare som petade in ledningsmålet.
   Målet hann dock inte ge gästerna från Närke någon större energi. Tre minuter senare var det IFKs tur att straffa på en fast situation.
   Filippa Karlberg slog en hörna från höger som Clara Flenhagen nådde högst på och via ribban nickade in kvitteringen. Ett resultat som också stod sig halvleken ut och däremellan var det en ganska händelsefattig historia.

Till den andra halvleken krävde IFK av sig själva en höjning både spelmässigt och inställningsmässigt och när väl den höjningen kom så var det IFK som tog kommandot.
   2–1 kom en bit in i halvleken.
   Hallsberg fick en frispark strax utanför straffområdet som de valde att sätta igång snabbt. Så pass snabbt att den korta passningen gick rätt på Filippa Karlberg som tog fram, tittade upp och placerade in bollen utmed stolpen.
   Därifrån blev det ytterligare IFK-fördel och strax efteråt kom 3–1. Lovisa Gustafsson gick omkull i straffområdet och förvaltade den efterföljande straffen själv via målvakten och in i mål.
   De två snabba målen blev starten på en fin period med bättre tempo och fler chanser.
   Med tjugo minuter kvar lyfte Grace Demir fram en väl avvägd boll i djupet till Molly Wiklander som i den bortre delen av straffområdet tog ner och placerade i motsatt burgavel.
   Det som såg ut att bli 4–1 skulle bli 5–1 med bara minuten kvar. Grace slog på nytt en krossboll, den här gången till Selma Cajlakovič som tog ner och på nära håll ordnade slutresultatet.

En spelare som återigen hoppade in och som därmed fortsatte sin resa tillbaka till fotbollen var Alma Ekberg. Backen missade fjolårssäsongen efter en knäskada men är nu sakteligen påväg tillbaka.
   –Jag tycker att vi hittar varandra bra och tar mycket löpningar för varandra. Vi har lite svårt till en börja att hitta förbi deras press men vi löser det mycket bättre efterhand. Vi har många uppspel centralt som gör att vi sen kan vi ut bollen på kanten och det är kul att det är många som gör mål, summerade Alma.
   0–1 blev till slut 5–1 – en styrka att vända på ett resultat och en matchbild.
   –Vi hade det lite tufft i början men när vi börjar ta jobbet så hittar vi bättre spel och får till en del vassa avslut.
   Mot Hallsberg hoppade hon in i halvtid.
   –Det är superskönt att vara tillbaka på planen och jag har längtat jättemycket. Jag har fått väldigt mycket hjälp av mina lagkamrater.
   Och det blev 45 minuter som mittback.
   –Det är en lite ovan position med ett härligt gäng så löser man det också, log Alma Ekberg.
   –Jag har varit igång från säsongsstarten och jag känner att det kommer tillbaka mer och mer.

IFK Norrköping–IFK Hallsberg 5–1 (1–1)
Träningsmatch
Östgötaporten
Mål: 0–1 (15), 1–1 (18) Clara Flenhagen, 2–1 (58) Filippa Karlberg, 3–1 (61) Lovisa Gustafsson, 4–1 (69) Molly Wiklander, 5–1 (94) Molly Wiklander