15 juni, 2020

IFK dam rivstartade med en 5–0-seger i premiären

IFK Norrköping dam startade division 1 södra Svealand med besked och manövrerade ut nykomlingen utan några större problem. IFK spelade ut offensiven och såg till att plocka med sig en nolla i premiären: “I en enkelserie kan målskillnaden komma att bli jätteviktig”, sa Alma Ekberg efter 5–0 (2–0) mot Älta IF.

Äntligen är antagligen Fotbollsveriges vanligaste ord den här helgen.
   Så också på ett sommarsoligt Älta IP där gästerna trampade gasen i botten och visade att de är redo för säsongen 2020.

Redan efter ett par minuter hade IFK skapat både ett och två avslut och strax därefter också lika många hörnor. Alma Sjödahl blev nedsliten i straffområdet och ropade på straff och Sabina Ravnell provade avslut utifrån.
   Ett taggat IFK?
   Det kan man säga.
   1–0 kom efter 18 minuter där Lovisa Gustafsson lyfte in bollen i krysset. Då hade IFK redan haft ett par fina målchanser.
   –Vi hittar uppspel centralt till Lovisa som skarvar bollen i djupled längs vänsterkanten. Jag tar med bollen och hittar in till Lovisa som avslutar i mål, sa Alma Ekberg om sin assist.
   Tio minuter var Lovisa inblandad i ytterligare en chans, blev siste IFK-spelare på bollen där Älta-försvararen stötte in bollen i eget mål – därifrån släppte inte IFK på greppet.
   2–0 i paus kunde varit mer där Irma Cajlakovič bland annat dundrat en frispark strax utanför.

Under fjolårssäsongen visade IFK att offensiva hörnor ofta var lika med målchans.
   Seriepremiären visade att 2020 inte blir ett undantag.
   Filippa Sjöberg serverade två fina hörnor från ena sidan och Mathilda Holmberg från den andra. Irma nådde högst på Mathildas hörna och nickade in 3–0 efter 58 minuter och bara minuter senare hade Sabina Ravnell tagit tillvara på Molly Wiklanders fina passning och satt dit 4–0.
   Ett bra defensivt arbete såg till att hålla Älta-offensiven i schack samtidigt som Mathilda träffade kryssribban med en frispark och IFK skapade fler chanser framåt.
   Slutresultatet 5–0 spikade Ebba Sjögren efter assist av Sabina Ravnell.

En förträfflig sommareftermiddag i Stockholm med andra ord.
   –Att få börja med ett 5–0-resultat känns toppenbra. I en enkelserie kan målskillnaden komma att bli jätteviktig när serien ska summeras, sa Alma Ekberg i spelarbussen hem.
   Hur skulle du summera er insats?
   –Många som visar att de vill vara med och anfalla. Kul att vi är många som bidrar med assist och mål. Aggressivt försvarsspel över hela planen som gör att vi ofta vinner tillbaka bollen snabbt.
   Alma som var borta hela fjolårssäsongen gjorde sina första division 1-minuter sedan 2018 och krönte en defensiv nolla med en assist.
   –Vi har många löpningar som ger bollhållaren flera alternativ, vilket gör att vi drar isär deras försvar och skapar bra ytor för oss själva.
   Hur skönt är det egentligen att vara igång?
   –Vi har längtat efter komma igång på riktigt och det kändes redan i bussen dit att vi var ordentligt laddade. Det finns så klart saker som kan bli bättre, men superkul att vara igång och spela tävlingsmatcher, sa Alma Ekberg.

Älta IF–IFK Norrköping 0–5 (0–2)
Division 1 södra Svealand 1:11
Älta IP
Mål: 0–1 (19) Lovisa Gustafsson (pass Alma Ekberg), 0–2 (28) Självmål, 0–3 (58) Irma Cajlakovič (Mathilda Holmberg), 0–4 (61) Sabina Ravnell (Molly Wiklander), 0–5 (77) Ebba Sjögren (Sabina Ravnell)
Varningar: ÄIF: –, IFK: (37) Irma Cajlakovič
Domare: Nour-Eddine Ait Lhadj
IFK-laget: 1. Sofia Hjern – 7. Irma Cajlakovič (72′ 16. Grace Demir), 20. Selma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen, 18. Alma Ekberg – 21. Ebba Sjögren, 9. Filippa Sjöberg (K) (56′ 7. Ida Andersson) 6. Mathilda Holmberg – 19. Sabina Ravnell (85′ 17. Filippa Karlberg), 10. Alma Sjödahl, 15. Lovisa Gustafsson (56′) 8. Molly Wiklander
Ej använda ersättare: 11. Sara Hjelm