28 juni, 2020

IFK dam plockade tre poäng i hemmapremiären

Vårsäsongens sista match slutade i durtoner för IFK Norrköping dam. Två mål i den första halvleken gav hemmalaget möjligheten att ta sin andra raka seger i årets division 1: “Det är bara att fortsätta där och jobba vidare”, sa Filippa Sjöberg efter 2–0 (2–0) mot IK Tun.

Nykomlingarna visade redan från början att IFK skulle behöva jobba hårt för att få med sig några poäng i sommarhettan på Östgötaporten.
   IFK skapade tämligen omgående chanser men avsluten var inte tillräckligt vassa för att bli några farligheter där gästernas försvarslinje stod rätt.
   1–0 kom efter en fast situation och det var det som öppnade upp det väldisciplinerade motståndarlaget. Då hade det gått 11 minuter.
   Och så ska ju studsen vara på ens sida också.
   En bit ner mot kortsidan på vänstersidan klev Filippa Sjöberg in och lyfte in bollen mot mål. En touch på målvakten och där kom Mathilda Holmberg rusande och stötte in ledningsmålet.
   Efter målet fortsatte IFK att försöka mala ner Tun som i sin tur väntade på rätt läge och hotade med omställningar. Men chanserna uteblev från båda lagen och det var ett frustrerat IFK som inte kom framåt.
   Även om Alma Sjödahl borde haft straff.
   Även om IFK visade att de fasta situationerna är ett bra anfallsvapen.
   Något de fick utdelning på efter dryga halvtimmen och återigen var det Sjöberg som låg bakom det.
   Kaptenens hörna från vänster seglade mot den bortre stolpen där Tun-försvarare inte fick bort bollen utan styrde den i mål.
   –Jag blev förvånad för jag trodde någon var på den, men de sa att den gick rätt in, kul att få göra mål, sa Filippa Sjöberg
   Därefter fick IFK ny energi, försökte öka tempot och intensiteten och behöll bollinnehavets fördel i sin ägo. Och med lite flyt hade det stått mer än 2–0 i paus.
   Inom loppet av några sekunder dundrade först Lovisa Gustafsson bollen i ribban och på returen gjorde Sjödahl samma sak. Ett par minuter senare sköt Holmberg i stolpen.
   I en första halvlek som varit med kamp än skönspel där IFK sökt den avgörande passningen lite för tidigt och Tun varit disciplinerade och spelat ett bra försvarsspel.

Hemmalaget startade den andra halvleken med att direkt skapa målchanser där samarbetet mellan Sjödahl och Molly Wiklander höll på att bli farligt.
   Annars lyste målchanserna med sin frånvaro och ett ställningskrig på mittfältet var det som stack ut.
   Holmberg försökte och Ebba Sjögren försökte men som i den första halvleken gav Tun inte bort några ytor att operera på för IFK.
   För gästerna var det inbytte Lovisa Lindvall som hade den bästa chansen med ett halvt friläge som IFK-försvarare styrde bort.
   Hela den andra halvleken var mest ett “nästan” från IFK. Att den slutade 0–0 var således inte direkt överraskande. Närmast var Clara Flenhagen som sånär fick ner sin nick under ribban.
   En halvlek som IFK kontrollerade. En match som IFK hade kontroll på.

–Vi var det dominerande laget i princip hela matchen men vi bjuder in dem och vi gör det enkelt för dem att försvara. Vi slutar spela inom laget och gör det enkelt för dem att ligga rätt. De backade hem och stängde ytor för oss så det var svårt för oss att komma igenom. Det var svårt, sa Filippa.
   Vad tycker du att ni gjorde bra?
   –Vi försöker spela, speciellt i första halvlek och i början av andra – att vi håller bollen inom laget, vi försöker hitta kombinationer. I slutet blev det lite enformigt.
   Värmen bidrog till sitt.
   –Stundtals blir det varmt men samtidigt var vi förberedda på det. Det gäller att vara extra noggrann och fokuserad. En vanligt dag hade det varit lättare men vi fick bra förutsättningar med vattnad plan.

Resultatet innebär att IFK är en av tre lag som tagit två av två segrar men toppar division 1 södra Svealand på bättre målskillnad. Sju mål framåt och noll insläppta.
   –Jäkligt skönt. Det kommer bli jäkligt skönt att sätta igång – vi är hungriga att det ska starta igen samtidig som det ska bli skönt med vila. Det har varit en lång säsong. När vi väl kommer tillbaka efter uppehållet så kommer alla vara hungriga, sa Filippa Sjöberg.

IFK Norrköping–IK Tun 0–0 (2–0)