IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

8 juni, 2024

“I styrelserummet var jag nog inte så rolig att ha och göra med”

Hon förstår om hon upplevdes som jobbig och envis runt styrelsebordet. Och det är Ingela Andersson stolt över idag. “Det vi upplever nu är helt fantastiskt, och värt alla strider”, säger hon.

Segern i östgötaderbyt landade på en speciell plats i Ingela Anderssons hjärta.

Att IFK Norrköping 1-0-vann mot Linköping FC, befäste sin position i toppen av OBOS Damallsvenskan och skickar My Cato till A-landslaget gör att det bubblar av känslor – och är en belöning på ett personligt plan.

Det är ingen överdrift: Ingela Andersson har spelat en nyckelroll i vad vi just nu ser på damsidan i Peking.

Det har tagit tid, kostat kraft men 58-åringen, som själv spelade allsvenskt med Lotorps IF, har hela tiden brunnit för att tjejer ska ges chansen att spela fotboll på heltid.

  • Jag fick ståpäls när vi vann mot LFC. Helt fantastiskt. På förmiddagen hade vi dessutom slagit deras F17-laget med 6-0 och så slår vi A-laget samma dag. En helt underbar känsla. Nu har vi tagit över Östergötland, säger Ingela Andersson.

Det känns så?

  • Linköping kanske är bättre än sin nuvarande tabellplacering, men vi har gått förbi dom och de kommer inte att gå om oss igen. Det har inte varit en morot i sig att tävla mot dom, men det har varit en liten del av målsättningen att vi ska vara bäst i Östergötland. Den stora målsättningen har varit att vi ska till allsvenskan och sen ta steg därifrån. Inom några är vi ute i Europa, säger Ingela bestämt.

Såg du det här?

  • Ja, fast i min värld trodde jag att det skulle ta två år till. Vi gick upp 29 oktober 2022. Jag vet datumet exakt. Jag levde med IFK natt och dag. 2018, 2019 och 2020 la jag ned all min tid på IFK och jobbade ideellt. Att nå de mål som jag satt upp när jag klev in som sportchef var min betalning.

Damlagets just nu behagliga vardag är ingen slump och i det hårda arbete som ligger bakom finns det lika mycket arbete framåt, menar Ingela Andersson som har ett uppdrag som ledamot i IFK-styrelsen.

100% by 2027 är en satsning som styr damverksamheten in i framtiden.

  • 2018 var målsättningen att vi skulle jobba för att vinna division 1. Det var det korta perspektivet. Att bygga en organisation kring dam, lik den som fanns på herrsidan. Sen var det var många andra delar. Att alla spelare i IFK skulle bo i Norrköping, bland annat. Vi ville självklart ha sportsliga framgångar, men det var också ett mål att skapa ett intresse runt damlaget. Att bygga en verksamhet för att vi skulle kunna ta steg långsiktigt och nå allsvenskan på sikt, fortsätter Ingela.

Hur känns det när belöningen kommer?

  • Man glider omkring på moln. Derbyt i Linköping förra året… När jag kom till torget och det var 3 000 personer där och derbyt hemma var fantastiskt och så matchen nu senast. Att få vinna mot LFC på hemmaplan.

Hur stor del creddar du dig själv?

  • Inget. Det är ett lagbygge som vi ligger bakom tillsammans. Det är en bidragande faktor att vi har en organisation och att vi är många som vill damerna väl, men det är absolut inte bara jag. Vi har gjort det tillsammans, men i styrelserummet var jag nog inte så rolig att ha och göra med alla gånger. Jag var fruktansvärt envis och visste vad som krävdes för att ta oss dit vi är idag. Vi strävar efter att allt ska vara lika mellan herr och dam. Jag är så glad över förutsättningarna och att föreningen är glad över att vi har ett damlag som gör stora sportsliga framsteg och ser vi åldersstrukturen så är det tjejer som kommer fortsätta spela och utvecklas flera år framåt.
  • Anna Eriksson och “Chippet” (Christin Lilja) har betytt massor. De ska inte glömmas bort här.

Vilka är de största utmaningarna?

  • Det är en utmaning att hitta intäkter för att ge tjejerna ännu bättre förutsättningar, men det gäller att inte ha för bråttom heller utan att jobba klokt. Nu drömmer man framåt. Om när vi gör första riktigt stora försäljningen.
  • Jag gillar satsningen mot 2027, men det är en utmaning att nå ut och nå fram. Det är lite samma sak som när man startar ett nytt bolag. Först måste man prestera och sen så kommer det positiva i efterhand.

Läs mer om IFK Norrköpings 100% by 2027 satsning.

Annonser