IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

17 november, 2023

Huvudtränare Henric Pekkala efter SM-guldet “Kronan på verket!”

Svenska mästare! P19 laget tog sig hela vägen och avslutade starkt med åtta raka segrar för att säkra titeln i P19 Allsvenskan. “Vi släpper in minst mål i serien och gör samtidigt många framåt, det är den främsta orsaken”, säger huvudtränare Henric Pekkala om varför laget lyckades vinna rubbet. I slutet av november åker laget till Marbella för att spela Skandinaviska mästerskapen en nyttig erfarenhet för grabbarna som hittills inte har jättemycket tidigare erfarenhet av internationellt spel. I botten av texten kan ni läsa vilka av våra akademispelare som kallats till de svenska ungdomslandslagen den senaste tiden.

På Fastighetsteknik Arena ute i Lindö vann IFK Norrköping guld i P19 Allsvenskan när man slog Helsingborgs IF med 3-0, den åttonde raka segern för laget som totalt vann 18 matcher, spelade oavgjort i 4 och förlorade 4. Huvudtränare Henric Pekkala med stab och trupp är inte klara med säsongen än, i slutet av november bär det av till Marbella för att delta i de Skandinaviska mästerskapen. Vars matcher ni kan följa hemifrån på Fotboll Play.

På kontoret sitter huvudtränaren själv och förbereder sig inför det stundande mästerskapet, men känslan är såklart fortfarande god efter lördagens guldfirande.

  • Väldigt roligt såklart, en bra säsong som även fick kulminera i ett SM-guld. Kronan på verket!

Varför vann vi guld?

  • Framförallt har vi haft en stor individuell utveckling på flera spelare som tagit väldigt stora kliv. Vi har under året visat att vi har spets i bägge straffområden, både det egna och motståndarens på den här nivån. Vi släpper in minst mål i serien och gör samtidigt många framåt, det är den främsta orsaken. Men jag tycker också att vi visar att vi har lärt oss som kollektiv att hantera många olika matchbilder, när det står och väger mellan jämna lag så är det ofta så att vi i grunden har liknande bild av hur man vill spela på denna nivå. Man vill pressa högt, ha mycket boll, föra matcherna. Men när man möter ett liknande lag blir det ett momentum som skiftar under matchen, man turas om att göra dessa saker och där tycker jag att vi har visat en helhet i att försvara lågt och mellan att kunna slå om efter det och sen föra högt upp och ta oss igenom samlade försvar.

Hur skulle du beskriva eran spelstil för någon som inte sett er spela?

  • I grund och botten vill vi vara framåtlutade, pressa högt och aktivt forcera fram misstag från motståndaren och vi vill föra spelet genom att ha bollen. Men då vill vi skapa målchanser, ha mycket boll för att skapa många målchanser. Det är utgångspunkten men när det blir jämt måste man kunna hantera olika matchbilder så vi vill ha en helhet.

Säsongen är inte över en om mindre än två veckor reser vi iväg till Marbella, vad händer där?

  • Vi ska spela Skandinaviska mästerskapen, top 3 från vår serie, Norge och top två från Danmark är det som ska göra upp. Två grupper med fyra lag var, man spelar tre gruppspelsmatcher och sen en placeringsmatch så fyra matcher totalt, som jag hoppas har hög kvalité och som kan hjälpa grabbarnas fortsatta utveckling.

Hur mycket erfarenhet finns i truppen av internationellt spel?

  • Inte så mycket internationellt, det har grabbarna säkert testat på en del innan jag började jobba med dem. Men vi mötte Bröndby förra året så lite erfarenhet finns. Vi kommer åka med ett lite yngre lag, så det blir inte riktigt samma trupp som det varit i serien. Det ställer krav på oss för vi vet vad danskarna och norrmännen är bra på. Vi förväntar oss en högre intensitet och ett högre tempo än hemma så vi kommer behöva anpassa oss till det.

Hur ser förberedelserna ut?

  • Nu förbereder jag mig likt jag gjorde under seriens gång. Vi kollar på hur lagen vi ska möta ser ut för att förbereda truppen på bästa sätt inför matcherna mot Hammarby, Silkeborg och Strömsgodset i vår grupp. Vi lägger upp en plan inför matcherna och även individuellt för varje spelare, vad de ska få ut av matcherna för det perspektivet är det viktigaste för oss.

 

Kallelser till akademispelare från de svenska ungdomslandslagen

Ture Sandberg – P18 EM-kval mot Schweiz och Slovakien (den senare ställdes in)

Noel Sernelius – P17 landskamper mot Nederländerna x2

Theo Krantz – P17 landskamper mot Nederländerna x2

Freja Lindwall – Landslagsläger på Bosön.

Kevin Pasalic – Landslagsläger på Bosön.

Agnes Karlsson – Landslagsläger på Bosön.

Annonser