27 augusti, 2022

Hjern efter storvinsten: “Kan vi slå Uppsala kan vi slå alla”

En av årets viktigaste matcher utspelade sig på Studenternas IP. Serieledarna IK Uppsala har haft ett väldigt imponerande facit utan förluster. Kamraterna från Norrköping ändrade på det när Lovisa Gustafsson gjorde matchens enda mål. Sofia Hjern utmanades i målet men höll nollan och lagkaptenen menar att denna vinst ytterligare förstärker det redan goda självförtroendet.

Hemma på Platinumcars Arena så slutade mötet mellan IFK Norrköping och IK Uppsala 2-0 till gästerna. Inför returen har damerna tränat hårt på det som gick fel och fortsatt arbeta vidare på det spel som gett framgång i serien. Den första halvleken i returmötet var tuff och jämn, IFK hade något fler avslut. Bästa chansen var Dilja Zomers avslut på en förlupen andraboll som träffade ribban. Hemmalaget testade ofta med djupledsbollar men samarbetet mellan backlinjen och målvakt funkade utmärkt där Hjern ofta var först fram där hon kunde sno åt sig bollen.

I den andra halvleken kom målet. Sabina Ravnells boll gled genom straffområdet fram till Lovisa Gustafsson som tryckte upp den i mål. Gästernas forcering tvingade IFK att slänga in allt och med det kunde de kontrollera resterande minuter med hjälp av fräscha ben som byttes in. Skytteligaledaren Nicole Robertson stod för matchens sista avslut när hennes nick gick utanför och kort därefter blåste domaren av matchen.

Lagkapten Sofia Hjern fick hålla nollan i toppmatchen och såg fram emot denna matchens utmaning eftersom hon i tidigare matcher inte blivit lika sysselsatt defensivt.

• Inför en match när du vet att det kommer bli mer defensivt jobb på länge så finns det en viss nervositet. En nervositet som gör en taggad, här blev jag utmanad och det är roligt.

Resten av laget hade lagt stor fokus i träning på det som gick fel i det förra mötet. Även Sofia förberedde sig på ett speciellt sätt.

• Inför den här matchen var insparkarna en viktig aspekt, när den ska gå långt eller kort. Vilket jag har jobbat tillsammans med backlinjen med. Sen hade jag också koll på Nicole Robertson, hur hon brukar komma till målchanser. Jag brukar inte fokusera jättemycket på motståndarna, men jag ville veta det övergripande. Mitt största fokus var min pondus och mitt positionsspel.

Vad tycker du om din insats idag?

Jag är nöjd, men det finns saker jag kan göra bättre. Ett inlägg och några uppspel, men jag är med i matchen, styr och gör det jag ska.

En viktig vinst, trots det ganska lugnt i bussen, vad betyder det här för laget?

• Jättemycket, vi är ganska trötta hela gänget och det är därför det är lugnt. Det ger ett otroligt självförtroende och det byggs på av en sån här vinst. Kan vi slå Uppsala kan vi slå alla.

IK Uppsala – IFK Norrköping 0-1 , Elitettan, 27/8, Studenternas IP

Mål: Lovisa Gustafsson 67′

Varningar IFK: Cato, Burvall

Startelva IFK: Hjern – 81′ I. Cajlakovic, S. Cajlakovic, Handfast, Berggren 46′ – Ravnell, Burvall, Cato, Zomers 89′ – Leidhammar 81′, Gustafsson

Avbytare: Berggården, Flenhagen, Jeppson, Egeriis 46′ , Bugre 89′ , Wiklander 81′ , Johansson 81′