25 juli, 2021

HIF-IFK: Uddamålsförlust i Stockholm

IFK Norrköping fick en perfekt start när Samuel Adegbenro gjorde ett 0-1 i matchinledningen. Det räckte inte mot Hammarby som vände och vann med 2-1. “Vi har några riktigt bra lägen där vi missar som grämer mig”, säger Jonathan Levi som var tillbaka från skada.

Efter skadeproblem med en muskel i bålen var Jonathan Levi tillbaka på planen mot Hammarby IF på Tele2 Arena. I den 72:e matchminuten fick han ta klivet in på planen med IFK-tröjan igen med siktet att ta tre poäng. Men istället fick han vara med om en tung förlust när Hammarby satte 2-1-målet i slutskedet av matchen.

• Att få spela fotboll igen är otroligt kul. Bara att få komma tillbaka och vara med i en matchmiljö är en svår känsla att beskriva. Kollar vi bara på den delen är jag jätteglad över att vara fysiskt redo att kunna bidra igen, säger Levi och suckar efter matchen innan han fortsätter:
  • Känslomässigt nu efter matchen känns det riktigt surt. Det är jävligt surt att vi tappar på det sättet vi gör. Det känns som vi borde kunnat stoppa det. Sedan har vi några riktigt bra lägen där vi missar som grämer mig.

Rikard Norling och ledarstaben valde att mönstra elvan på följande sätt: Oscar Jansson – Linus Wahlqvist (K), Marco Lund, Viktor Agardius – Abdulrazaq Ishaq, Alexander Fransson, Ari Skúlason, Christopher Telo – Samuel Adegbenro, Carl Björk, Kristoffer Khazeni.

Det innebar två förändringar från förra matchen. Samuel Adegbenro var tillbaka i startelvan för första gången sedan matchen mot Elfsborg för två månader sedan, och Kristoffer Khazeni fick starta sin första match i Allsvenskan. De tog Maic Semas (bänken) och Ísak Bergmann Jóhannessons (avstängd) platser i startelvan.

Abdulrazaq Ishaq tog sig direkt ned på högerkanten och såg till att ordna fram matchens första hörna i den första minuten. Ari Skúlason tog hand om den och skickade in en fin hörna som Hammarby rensade undan – men inte bättre än att bollen snart var tillbaka hos Skúlason på högerkanten. Han la upp bollen för sin vänster och slog ett perfekt inlägg i ytan mellan backlinje och målvakt, och där dök Samuel upp och stötte in ledningsmålet på volley. Målet var Samuels sjunde för säsongen och innebar att han bröt en fem matcher mållös svit.

IFK Norrköping fick därmed en perfekt start i en matchinledning som svängde fram och tillbaka. Darian Bojanic prickade ribban från långt håll i den sjunde minuten och därefter hade IFK två bra lägen när Khazeni stod för fina prestationer. Efter en kvart gick han emellan ett par grönvita på kanten innan han skickade ett inlägg mot Björk, som inte fick till mottagningen. I den 17:e minuten chippade Fransson bollen till Khazeni som tog emot, tunnlade Paulsen och kom till skottläge från nära håll. Det låga avslutet räddades av målvakten.

I den 24:e minuten var det nära att ledningen utökades när Samuel visade styrka och teknik på högerkanten. Efter att ha drivit boll en stund skickade han ett hårt inlägg perfekt på Carl Björks panna. Oliver Dovin fick sträcka ut för att tippa bollen med fingertopparna över ribban.

Istället för tvåmålsledning i den sekvensen blev det 1-1 i den efterföljande. Hammarby utnyttjade att IFK slarvade på egen planhalva och ställde om genom Astrit Selmani. Han tog sig fram på högerkanten och slog ett lågt inspel som Gustav Ludwigson nådde med klacken och lyckades skarva bollen in i mål.

Efter Hammarbys kvitteringsmål hade IFK svårt att komma till samma lägen som i inledningen. Först mot slutet av halvleken fick bortalaget till ett par chanser när Khazenis teknik ordnade frispark vid straffområdeslinjen. Ari Skúlason försökte skruva bollen runt muren och in vid första stolpen men skottet hamnade i burgaveln. Skúlason blev kortbelastad kort därefter när han glidtacklade på mittplanen.

I inledningen av andra halvlek var det inget av lagen som riktigt fick någon kontroll på spelet. Hammarby tog över succesivt och satte IFK under jobbigt press innan den avtog med timmen spelad. Rikard Norling justerade på planen och gjorde ett dubbelbyte i den 59:e minuten. Kristoffer Khazeni fick kliva av tillsammans med den varnade Ari Skúlason. Maic Sema tog Khazenis plats till vänster i fronttrion och Henrik Castegren klev in på Skúlasons plats bredvid Alle Fransson.

Efter dubbelbytet tryckte IFK Norrköping på och låste sig fast på offensiv tredjedel under en kort stund. IFK fixade några hörnor och de efterföljande returerna ställde till oreda i de grönvitas straffområde – men inte tillräckligt för att få bollen i nät. Hammarby fick till slut tag i bollen, ställde om och Selmani brände ett jätteläge när han placerade ett lågt inspel utanför stolpen.

Samuel Adegbenro var svårfångad matchen igenom och gav IFK andrum i mitten av andra. I 67:e minuten blev han nedsparkad på mittplan, i den 68:e dribblade han sig ned på kortlinjen och slog ett snett inåt bakåt-inspel som inte hittade någon kamrat och i den 70:e var han nära att göra sitt andra mål för kvällen. I samspel med Maic Sema kom han in i straffområdet och fick ett fritt läge som målvakten räddade från nära håll.

Sedan kom den 72:e minuten som innebar att Jonathan Levi fick ta klivet in på planen tillsammans med Lucas Lima. Samtidigt som Samuel och Carl Björk spelat färdigt.

Ishaq sköt hårt men mitt på, och Sema fick ett farligt läge på returen. Samtidigt skapade Hammarby lägen åt andra hållet och ett ledningsmål hängde i luften med kvarten kvar av matchen.

Det verkade som att det skulle bli IFK Norrköping som skulle få dit 2-1. Jonathan Levi slog en underbar crossboll till Ishaq att löpa in i straffområdet på. 19-åringen tog ned bollen och avslutade på volley – Dovin sprattlade till och räddade. På returen hann en grönvit precis fram innan Lima kunde raka in 1-2 i öppet mål.

Istället blev det hemmalaget som tog ledningen. IFK fick inte undan bollen från straffområdet bättre än att bollen hamnade hos Björn Paulsen utanför det. Han drog till med ett vänsterskott på halvvolley som letade sig in vid Oscar Janssons vänstra stolpe.

Yahav Gurfinkel fick göra debut när han bytte av Christopher Telo i den 84:e minuten.

I den 88:e minuten hade IFK Norrköping ett jätteläge för 2-2. Jonathan Levi passade Maic Sema utanför straffområdet, som la tillbaka till Levi in i straffområdet. Vid kortlinjen hittade Levi tillbaka till Sema som inte fick träff och sköt över.

• Jag och Maic kollade på varandra när vi kom in i omklädningsrummet med en blick som sa ”fan, vilket läge vi hade”, säger Levi och fortsätter:
  • Jag känner så mycket för Maic som gjort det bra och så får han stå vid sidan och så kommer han in och gör det bra igen inför en publik han spelat för tidigare. Det hade varit jättekul för honom att få göra mål och visa att han kan spela fotboll även på den andra sidan planen.

Castegren nickade i burgaveln i den 92:e minuten och efter fyra minuters tilläggstid blåste Fredrik Klitte av matchen.

• Vi vill alltid ha mycket boll och spela en bra fotboll men samtidigt behöver vi vinna ännu fler matcher. Vi kanske behöver vara mindre naiva ibland och kunna anpassa oss lite till situationen. Samtidigt som man såklart inte ska ha för mycket respekt och låta dem göra vad de vill, säger Levi när han analyserar matchen efter slutsignalen.

Trots en bra start blev det alltså inga poäng hem till Norrköping. Nästa chans till tre poäng blir måndagen den 2 augusti då IFK Göteborg väntar på bortaplan.

Hammarby IF–IFK Norrköping: 2-1 (1-1) Allsvenskan, söndag 25/7 kl 17.30, Tele2 Arena, discovery+.

Mål: HIF: Gustav Ludwigson 1-1 26′, Björn Paulsen 2-1 83′. IFK: Samuel Adegbenro (Ari Skúlason) 0-1 2′.

Varningar: HIF: Akinkuni Amoo 95′ IFK: Ari Skúlason 39′.

Startelvan: Oscar Jansson – Linus Wahlqvist (K), Marco Lund, Viktor Agardius – Abdulrazaq Ishaq, Alexander Fransson, Ari Skúlason (59′), Christopher Telo (83′) – Samuel Adegbenro (72′), Carl Björk (72′), Kristoffer Khazeni (59′).

Ersättare: Julius Lindgren, Dino Salihovic, Yahav Gurfinkel (83′), Henrik Castegren (59′), Maic Sema (59′), Jonathan Levi (72′), Lucas Lima (72′).