5 juli, 2019

“Hela gruppen känner att de bidrar och ger allt för varandra”

IFK Norrköping tog tag i matchen direkt med tre tidiga mål och går nu på ledighet som serieledare. Det blev en positiv och fin kväll på Östgötaporten.
–Alla gick in med en bra inställning och ville göra det bästa och avsluta på bästa sätt, sa Filippa Sjöberg efter 6–0 (4–0) mot Sjömarkens IF.

En torsdag fylld med regn och en temperatur som knappast skvallrade om någon sommarvärme. Strålkastarna var tända på Östgötaporten och 112 personer fick se ett hemmalag spela en offensiv och kontrollerad fotboll.
   IFK som under våren haft lite problem att starta bra visade inga tendenser på det.
   Det tog tre minuter innan det första vassa avslutet, ytterligare tre innan Ebba Sjögren träffade ribban och totalt tolv innan IFK Alva Selerud dunkat in 1–0 med vänsterfoten strax under samma ribba.
   2–0 kom bara ett par minuter senare. My Cato vinklade elegant ut bollen till Linn Bogren som med en passning snett inåt bakåt hittade Ebba Sjögren som styrde in bollen.
   Ebba Sjögren gjorde sedan också 3–0 när hon sprang ifrån sin försvarare, rundade målvakten och rullade in bollen mellan benen på den understödjande backen.
   Det var en halvlek i IFKs ägo och ett lugnt och självförtroende-fyllt lag som utnyttjade sin snabbhet både centralt och på kanterna.
   Alva Selerud låg också bakom 4–0-målet. LFC-lånet snappade upp en för kort hemåtpass, sprintade förbi sin försvarare, dansade på kortlinjen och serverade Maja Lundman som distinkt tryckte dit bollen.
   Den offensiva flärden fortsatte trots att bolltempot sjönk och IFK hotade ett antal gånger utan att få utdelning.
   Och det var idel leenden i paus från hemmalaget.
   –Vi gör en jättebra första halvlek med en fantastisk start. Det tidiga målet gjorde att vi hade dem på gaffeln tidigt, sa tränare Anna Eriksson om matchens första 45 minuter.

Strax efter att domare Heba Saadieh blåst igång den andra halvleken gjorde IFK ett trippelbyte.
   Ella Degerstedt, My Cato och Maja Lundman gick ut.
   Kelsey Barton, Junis Andersson och Wilma Thörnqvist (LFC) kom in.
   –Vi gjorde lite byten idag och det gjorde vi med anledning att de ska iväg på landslagsläger. Tjejerna själva är besvikna över att bli utbytta men de har en veckas hårt jobb framför sig, sa Anna och syftade på Tipselitlägret på Bosön 8–11 april.
   Det dröjde inte länge innan ersättarna presenterade sig.
   Närmare bestämt tre minuter.
   Kelsey Barton tog emot bollen på offensiv planhalva, lyfte blicken och slog en förträfflig boll bakom backlinjen. Där kom Wilma Thörnqvist i en perfekt löpning och skarvade in bollen med huvudet och nickade in 5–0.
   IFK fortsatte, försökte och kom till lägen där gästernas målvakt Rebecka Riestola stod för ett antal bra räddningar.
   Det kontrollerande spelet från den första halvleken höll i sig även om tempot i offensiven mattades av.
   Sjömarken försökte att hitta energi i början av halvleken för att hitta ett sätt att komma tillbaka in i matchen och hade ett långskott som seglade över Sofia Hjern och träffade översidan av ribban och ut. Närmare än så kom de inte.
   Med kvarten kvar kom 6–0. Ronja Karlsson Törnborg hade bara varit på planen i nio minuter innan hon fullföljde en löpning in i straffområdet på höger sida, fick bollen och borrade in ett skott i den bortre burgaveln.

Sex mål framåt, fem olika målskyttar och en hållen nolla.
   IFK Norrköping går till sommarlov med en serieledning. Tre poäng före Jitex.
   –Vi dominerar i princip hela matchen och vi gör det jättebra de första 20 minuterna i den första halvleken. Jag tycker vi rullar ut dem hela matchen, sa kvällens IFK-kapten Filippa Sjöberg.
   Vad är det som ni gör bra?
   –Vi rullar bollen, håller bollen inom laget, hittar fina kombinationer. Det var mycket löpningar och rörelser.
   Glädjen efteråt var en spegling av hela matchen.
   –Det var en väldigt rolig match och det är roligt att ha mycket boll.
   Och nu blir det skönt med lite ledighet?
   –Ja, det ska bli väldigt skönt med ett break för att få nya krafter och komma tillbaka ännu starkare. Det kommer bli roligt att komma tillbaka. Nu är man ännu mer taggad att köra stenhårt hela hösten så ska vi gå hela vägen, sa Filippa Sjöberg.

Lovisa Gustafsson och Alma Sjödahl är de två spelare som gjort flest mål för IFK under våren.
   Mot Sjömarken var ingen av dem med. Istället fanns det andra spelare som klev fram.
   –Det har vi jobbat med hela säsongen att hela gruppen känner att de bidrar och ger allt för varandra. Från januari när vi satte igång så har alla tagit till sig det och det är kollektivet som gör det, sa Anna.
   Och det var en nöjd och glad tränare som summerade 6–0-vinsten efteråt.
   –Vi jobbar efter de principer vi vill. Vi sätter bollen i vinkel och har ett högt bolltempot – det är grunderna. Vi gör de sakerna bra idag och vi gör det mycket bättre än i lördags när vi spelade. Vi har bra förutsättningar här där vi spelar på en europaarena.
   Nu väntar lite sommarlov för IFK-tjejerna.
   –Det är jätteskönt. Jag har längtat efter ledigheten men på måndag kommer jag säkert att längta tillbaka till tjejerna igen – det är jag övertygad om, log Anna Eriksson.

Matchfakta
IFK Norrköping–Sjömarkens IF 6–0 (4–0)
Division 1 mellersta Götaland 13:22
Östgötaporten
Mål: 1–0 (12) Alva Selerud, 2–0 (14) Ebba Sjögren, 3–0 (17) Ebba Sjögren, 4–0 (27) Maja Lundman, 5–0 (53) Wilma Thörnqvist, 6–0 (74) Ronja Karlsson Törnborg